Döntött a FRF: így büntetik a magyargyalázókat

Összesen 19 ezer lejes büntetést rótt ki a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a Sepsi OSK idegenbeli, Juventus Bukarest elleni mérkőzésén tapasztalt magyarellenes kilengés miatt.

A szerdai döntés értelmében a Juventus Bukarest egyesületet 10 ezer lejre, a csapat sportigazgatóját, Paul Terteleacot 6 500 lejre, a voluntari-i stadion bemondóját, Gheorghe Mihailt pedig 2 500 lejre bűntették meg. 

Csinta Samu, a Sepsi OSK klubigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában méltányosnak tartotta a kirótt büntetést, alkalmasnak arra, hogy visszafogja az indulatokat, és precedenst teremtsen a hasonló esetekre. A klubigazgató hozzátette: megérti, hogy az FRF nem akarta ellehetetleníteni egy nagyobb összegű bírsággal a bukaresti klubot, és pontlevonással sem akart beavatkozni a román élvonal végjátékába. Tíz fordulóval a bajnokság vége előtt a Juventus az utolsó helyen áll a rájátszás alsóházában, a Sepsi OSK-nak pedig éppen a hétfői 2-0-s győzelemmel sikerült a bennmaradást jelentő helyre előlépnie a tabellán.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi képviselői és szenátorai szerdán Anghel Iordanescuhoz, a román labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányához fordultak, arra kérvén a köztiszteletben álló sportembert, hogy határolódjon el mindattól, ami a nevét viselő stadionban a mérkőzés előtt történt.

Mint beszámoltunk róla, a Sepsi OSK az alsóházi rájátszás negyedik fordulójában volt a Bukaresti Juventus vendége. A csapatok bemelegítésének idején a stadion hangszóróiból egy célzottan magyarellenes, uszító, vulgáris szövegű román dalparódia szólalt meg. Az incidenst követően egymásra mutogatnak a voluntari-i stadion illetékesei és az arénát bérlő, házigazda Bukaresti Juventus vezetői.

A focicsapat ügyvezetője, Paul Terteleac azt állította, hogy a magyarellenes zenét a stadion bemondója játszotta be, de nem arról a hanghordozóról, amelyet ők átadtak neki. Ezzel szemben az aréna bemondója, Mihai Gheorghe szerint az adathordozót éppen a Bukaresti Juventus ügyvezetőjétől kapta.

Az ügyben megszólalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba is, aki emlékeztetett, hogy ez nem az első alkalom, hogy a Sepsi OSK-t etnikai alapon támadják. Hozzátette, az általa vezetett intézmény egyelőre nem indít eljárást az ügyben, hanem megvárják a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Labdarúgó Liga döntését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?