Jégkorong: kezdődik a Sportklub-Corona román bajnoki döntő

Hajsza a bajnoki címért

Hatodjára veselkedik egymásnak a Csíkszeredai Sportklub, illetve a Brassói Corona a jégkorong-bajnokság fináléjában. Az egyik fél négy győzelméig tartó párharcban a kék-fehérek élvezik a pályaelőnyt és kedden, illetve szerdán hazai környezetben kezdik meg a küzdelmet. Az eddig öt, egymás elleni, bajnoki döntőből hármat a Sportklub, míg kettőt a Corona nyert meg.

Elérkezett a román jégkorong-bajnokság az utolsó méterekhez és egyben a legfontosabb eseményéhez a bajnoki döntőhöz. A párosítás nem hozott meglepetést, hiszen a két gárda – a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona – toronymagasan a legjobb játékerővel rendelkezett a román pontvadászatban és ezt bizonyították a Román-kupában, a bajnokság alapszakasza során, illetve az elődöntőkben is.

Egy kis múlt

A Csíkszereda – Brassó román bajnoki finálék sorozatának kezdete a 2010/2011-es idényben kezdődött és megszakítás nélkül egészen a 2013/2014-es idényig tartott, hogy majd a tavalyi idénytől újfent a két csapat dominálja a bajnokságot.

Az első bajnoki döntőben a csíki alakulat 0–2-s összesített hátrányból állt fel és fordította meg a párharcot a maga javára. A következő két szezon viszont nem hozott ekkora harcot hiszen a kék-fehérek 4–0-ra, majd 4–1-re nyertek. Az utolsó két bajnoki döntő viszont már a Cenk alatti alakulaté volt. Mindkettő nagyon kiélezett csatát hozott. A 2013/2014-es idény első két páros meccsen a Sportklub előbb elvette a brassói pályaelőnyt, majd azt hazai pályán le is adta, majd a váltott pályaválasztás során mindenki hozta a hazai meccset és végül 4–3 arányban a Corona nyert. A tavalyi döntő is kemény ütközetett hozott és hasonló mederben folyt a párharc, mint a 2013/2014-es idényben. Azzal a különbséggel, hogy a hatodik meccset a Sportklub saját közönsége előtt, szétlövések után, elveszítette az Ian McDonald-Tomas Klempa páros által vezényelt Brassóval szemben.

Megkoronázni az évet

A Csíkszeredai Sportklub alakulata ebben az évben remekül játszik és ezt már sikerült bizonyítani. Előbb még a múlt év végén a Románia-kupában, ahol magabiztos győzelmeket aratva húzták be a trófeát épp a Cenk alattiakat legyőzve a fináléba. Ezt követően az Erste Ligára fektetődött a hangsúly, ahol a középszakasz utáni bukdácsolást egy remek rájátszás követett. A Dunaújvárost söpréssel ejtették ki a kék-fehérek a negyeddötőben, míg az elődöntőben a címvédő DVTK Jegesmedvék dolgát nehezítették meg alaposan, akik „vért izzadva” jutottak a fináléba.

Az idényre a Sportklub felteheti a koronát, ehhez a szintén remek erőkből álló Brassót le kell győzni, és ezt bizonyították akár az Erste Ligában is, ahol szintén az elődöntőig jutottak ők is.

Ennek fényében mindenki meccsekkel a lábakban érkezik a fináléra, erre egyik gárdának sem lehet panasza. Az idei szezon során a felek kilenc alaklommal már találkoztak. A román bajnokság, illetve az Erste Ligában lejátszott négy-négy hazai meccséből a felek hármat-hármat nyertek meg hazai pályán, míg egyet-egyet elveszítettek. A mérleg nyelvét a semleges helyszínen – Galac – lejátszott kupadöntő billenti a Sportklub javára, amelyet a Leo Gudas-Hozó Levente edzőpáros tanítványai 5–1-re nyertek meg.

Feljavult a Sportklub

A legutóbbi idényben a Sportklub, miként fentebb is szó volt róla, 4–2-es összesítéssel veszítette el a bajnoki finálét és ezt a Leo Gudas-Hozó Levente edzőpáros a saját bőrén tapasztalhatta meg milyen, hiszen akkor is ők ültek a kispadon. A cseh főedző viszont úgy találja, hogy ezúttal a kék-fehérek jobb játékerőt képviselnek, mint akkor.

– A saját csapatomat nézem, nem az ellenfelet, és igyekszem megfelelően felkészíteni az előttünk álló feladatokra. Egyértelműen sokkal jobb csapatunk van, mint tavaly, amikor kikaptunk és úgy tartom, hogy mi a saját játékunkat kell játsszuk, hiszen számtalanszor bizonyítottunk az idény során. Ezt a játékunkat kell most is elővegyük a döntőben – zárta Leo Gudas a Sportklub vezetőedzője mondanivalóját.

A döntő műsora
Március 27., kedd: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
Március 28., szerda: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
Március 31., szombat: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
Április 1., vasárnap: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
Április 3., kedd, ha kell: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
Április 5., csütörtök, ha kell: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
Április 7., szombat, ha kell: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)

Kimaradt?