U23-as utánpótlás jégkorongcsapatot hoznak létre Székelyföldön

Precedens nélküli, Székelyföld szintű összefogással hoznak létre egy U23-as utánpótlás-nevelő jégkorongcsapatot. Ennek érdekében a felek szándéknyilatkozatot írtak alá szerdán Csíkszeredában. A csapat játékosainak fontos szabályoknak kell majd megfelelniük annak érdekében, hogy a Csíkszeredai Sport Klub vagy a Gyergyószentmiklósi Progym játékosai lehessenek.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány, a Csíkszeredai Sport Klub, a Gyergyószentmiklósi Progym, az ISK Csíkszereda és az ISK Gyergyószentmiklós, valamint a Felcsík SK összefogásának eredménye az új csapat létrehozása, amely a 2018/2019-es szezonban már megkezdené tevékenységét.

A jelenlegi csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és felcsíki központok mellett új utánpótlás-nevelő rendszerek beindítását tervezik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, valamint Alcsíkon. A magyar állam támogatásának köszönhetően új perspektívák nyíltak a humánerőforrás és a gyerektoborzás terén is.

A szándéknyilatkozat egyik fontos kitétele az, hogy az utánpótlás-csapatban játszók csak a Csíkszeredai Sport Klub és a Gyergyószentmiklósi Progym játékosai lehetnek. Az utánpótlás-központok legfontosabb feladata tehát a székelyföldi felnőtt egyesületek számára a jól képzett sportolók kinevelése. Ennek érdekében állandó szakmai munkacsoportot is létrehoznak. A felnőtt egyesületek támogatják a szakmai együttműködést és részarányosan juttatási kötelezettséget vállalnak az esetleges játékos átigazolási bevételekből.

Az U23-as egyetemista csapat lesz, amelynek célja, hogy az U18-as korosztályból kilépő és a felnőtt csapatok által felkarolni kívánt fiatal játékosok számára felkészülési, versenyeztetési és továbbtanulási keretet biztosítson, ugyanis a legtöbb felnőtt csapatban játszó fiatalnak kevés kibontakozási lehetőség jut, ezért több tehetséges fiatal hagy fel a sportolással.

A szándéknyilatkozat aláírásakor Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke kifejtette annak fontosságát, hogy az utánpótlás csapat a két felnőtt csapatot lássa el felkészült játékosokkal, akiket szerződésükben arra is köteleznek, hogy felsőfokú tanulmányokat végezzenek vagy posztliceális képzésben vegyenek részt. Ebben egyébként a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is partner, a jövőben ugyanis testnevelő tanári, valamint edzőképzési szakot is indítanak – jelentette be az alapítvány elnöke.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere támogatásáról biztosította az U23-as csapatot. Hangsúlyozta: a cél, hogy megtartó erővel bíró Székelyföldet építsenek, ehhez pedig nemcsak az infrastruktúrába, hanem az emberekbe is be kell ruházni. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is a csapat mellett áll – mondta –, ugyanakkor türelmet és higgadtságot kívánt a cél eléréséhez.

Hodos László, a Csíkszeredai Sport Klub elnöke reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően csökken az elvándorlási kedv a székelyföldi fiatalok körében. Kopacz Zoltán, a Progym elnöke pedig azt a reményét fejezte ki, hogy az U23-as csapat játékosai nem csalódnak a sportban amiatt, hogy nem kapnak játéklehetőséget. A két város sportiskolájának vezetője, illetve képviselője abban bízik, hogy a csapat betölti azt az űrt, ami eddig az utánpótlás és felnőtt csapatok között volt.

Az U23-as csapatban elsősorban az edzésre, tanulásra fektetik a hangsúlyt, de benevezik őket az U20-as román, magyar és más, nemzetközi bajnokságokba is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?