Ez a pjongcsangi olimpiai legnagyobb meglepetése

A pjongcsangi téli olimpia egyik legnagyobb meglepetéseként a német jégkorong-válogatott 4–3-ra legyőzte Kanadát a férfiak tornáján, és ezzel bejutott a döntőbe, ahol az Orosz Olimpikonok Csapata lesz az ellenfele.

A németek szerezték meg a vezetést kettős emberelőnyből Brooks Macek révén. A második harmad elején Matthias Plachta is betalált, majd amikor a harmad közepén Frank Mauer megszerezte a harmadik, szépségdíjas német gólt is, akkor érezni lehetett, hogy valami nagy meglepetés van készülőben. 

A kanadaiak kaptak egy fórt, és ezt kihasználva szépítettek Gilbert Brule révén, viszont a németek nem hátráltak meg, Patrick Hager remekül tette bele az ütőjét egy távoli lövésbe, a korong védhetetlenül vágódott a kapuba. A harmadik harmad elején Kanada ismét szépített, a gólszerző Mat Robinson volt. Tíz perccel a vége előtt Derek Roy is eredményes volt, így Kanada feljött egy gólra. A hajrában két és fél perccel a vége előtt a kapust is lehozták, de egyenlíteni már nem tudtak, így Németország 4–3-ra győzött.

A másik mérkőzésen az Orosz csapat 3–0-ra verte Csehországot. Az első gólra a második harmadik kellett várni. Nyikita Guszev szépen lőtt a kapuba éles szögből a mérkőzés 28. percében. A bírók némi videózás után adták meg a találatot, mert elsőre nem volt egyértelmű, hogy a kapus előtt lévő orosz játékos, Kirill Kaprizov akadályozta-e a kapust, Pavel Francouzt a védésben. Végül megadták a gólt. Egyetlen perccel később jött a második orosz gól Vlagyiszlav Gavrikov révén, és ez már teljesen egyértelmű volt.

Az oroszok masszívan tartották az előnyt, így a harmadik harmad végén a csehek kockáztattak, és lehozták a kapust. Nem jött be, Ilja Kovalcsuk betalált az üres kapuba, így az oroszok 3–0-ra győztek.

Elődöntők
Kanada–Németország 3–4 (0–1, 1–3, 2–0)
Csehország–Orosz csapat 0–3 (0–0, 0–2, 0–1)
A 3. helyért:
Csehország–Kanada (Szombat, 14.10) 
Döntő
Orosz csapat–Németország (vasárnap, 6.10) 

 

Kimaradt?