Pjongcsang 2018: először nyert aranyérmet téli olimpián Magyarország

Olimpiai bajnoki címet nyert Magyarország  számára a magyar rövidtávú gyorskorcsolya váltócsapat 5000 méteren.

A döntőben a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba alkotta váltónak Dél-Koreával, Kínával és Kanadával kellett megküzdenie az érmekért.

A rajt után az élre állt Liu Shaoang, megelőzve Dél-Koreát, de az ázsiaiak gyorsan visszavették a vezető pozíciót. Később hátraestek a magyar fiúk, és a kanadaiakkal váltották egymást a harmadik-negyedik helyen.

A finálé egyik drámai pillanata az volt, amikor a dél-koreai váltó egyik tagja elesett. Ez megnyugtatta a másik három csapatot, hosszú ideig Kanada haladt az élen Kína és Magyarország előtt. Alig tíz kör volt hátra, amikor ismét megélénkült a verseny, Kína megszerezte a vezető helyet, de Kanada szinte rögtön visszavette azt. Ekkor a magyar kvartett "csak" utazott, várta az alkalmat, amikor meglepheti riválisait..

Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, s 1980 óta az első dobogós helyezése - Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes lett.

Ez a pillanat az utolsó két váltásnál jött el. Előbb Liu Shaoang parádés kigyorsítással megelőzte kanadai riválisát, majd váltott bátyjával, Liu Shaolin Sándorral, aki kínai ellenfelét lehagyva élre állt. Innentől pedig már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, hatalmas ökölcsapással haladt át a célvonalon elsőként. A váltó olimpiai rekorddal győzött.

Noha a zsűri még videózott, de az előzgetések ellenére nyugodt, vitás helyzetektől mentes verseny volt, így a magyarok egy hatalmas piros-fehér-zöld zászlóval a jégen korcsolyázva ünnepeltették magukat. Nem is kellett csalatkozniuk, nem történt kizárás, azaz megszerezték a történelmi aranyérmet, amely 177. a sorban Magyarország esetében, de a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.  

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 5000 méteres váltó
1. Magyarország (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba) 6:31.971  perc
2. Kína (Vu Ta-csing, Han Tien-jü, Hszü Hung-cse, Csen Tö-csüan)  6:32.035
3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin) 6:32.282

Kapcsolódók

Kimaradt?