Nagyon bukhat a Károlyi-házaspár is a Nassar-ügy miatt

Greg Abbott texasi kormányzó kedden annak kivizsgálását kezdeményezte, hogy legendás tornászedző házaspár, az erdélyi származású Károlyi Béla és Márta tudtával bántalmazta-e a sportolókat a 175 év börtönbüntetésre ítélt Larry Nassar főorvos az amerikai tornászválogatott edzőkozpontjaként is működő Károlyi Ranchon. 

Mint korábban írtuk, több mint 150 nő és tinédzser állította, Nassar orvosi kezelés álcája alatt szexuális zaklatta. Az áldozatok közül többen is felrótták a Károlyi-házaspárnak és az amerikai tornásszövetségnek, hogy nem tettek meg mindent Nassar bűnös üzelmeinek megállítására. 

Az amerikai tornászválogatott 16 éve az erdélyi származású legendás edzők által alapított Károlyi-farmon tartja havi összetartását. A tengerentúli szakszövetség január 18-án eloldalúan felmondta ezt a szerződést, miután több tornász is jelezte, írtózik gondolattól, hogy abban a létesítményben edzőtáborozzon, ahol Nassar éveken keresztül bántalmazta a lányokat.

Az ügyben megszólalt minden idők egyik legnagyobb tornásza, Nadia Comăneci is. Az 56 éves legenda, akit történetesen épp Károlyi Béla fedezett fel a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában „drasztikus változásokat” követelt az amerikai tornásszövetségnél. „Szigorú szabályokat kell felállítani a sportolók biztonságának szavatolására. Nagyon sajnálom a bántalmazott kislányokat és csodálom bátorságukat, hogy beszélnek a velük elkövetett dolgokról. Mindennél fontosabb, hogy igazságot szolgáltassanak nekik és olyan intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek meggyőzik a szülőket arról, hogy sportoló gyerekeik biztonságban vannak” – fogalmazott Nadia Comăneci.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?