Australian Open: drámai küzdelem után jutott be Halep a nyolcaddöntőbe

Hosszú és drámai mérkőzést követően bejutott Simona Halep az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjébe. A világelső román teniszező 4-6, 6-4, 15-13 arányban győzte le az amerikai Lauren Davist, 3 óra és 45 perc játék után.

Ez volt a 26 éves Halep pályafutásának legdrámaibb és leghosszabb mérkőzése. A román lány három meccslabdát hárítva múlta felül a világranglista 76. helyén álló, igen agresszívan játszó ellenfelét, és - bár nem a legjobb formáját hozta - sikerült a legjobb 16 közé jutnia az év első Grand Slam-tornáján, miután tavaly és tavalyelőtt már az első fordulóban búcsúzott a küzdelmektől Melbourne-ben.

Az amerikai játékos kezdte jobban a találkozót, 1-0-ra, majd 2-1-re vezetett. Ezután Halep egyenlített, majd elvette Davis adogatását (3-2), sajátját azonban nem tudta hozni. Az amerikai 5-4-es vezetésénél Halep adogatott, de sokat hibázott, és végül Davis nyerte a játszmát 6-4-re. A második szettet is jól kezdte az amerikai, Halep azonban megnyert sorozatban három játékot, 3-2-nél bréklabdát hárított, és 6-4-re hozta a játszmát.

A döntő szettben is Davis nyerte az első játékot, aztán Halep elhúzott 3-1-re, és úgy tűnt, hogy könnyű dolga lesz. Az amerikai azonban nem adta fel, megnyert sorozatban három gémet, és 4-3-ra vezetett. Halep egyenlített (4-4), majd elvette az amerikai adogatását, de nem sikerült lezárnia a mérkőzést. 5-5-nél ismét brékelt a konstancai lány (6-5), saját adogatását azonban nem tudta hozni. 8-7-es állásnál harmadszor adogathatott a mérkőzésért Halep, de ezúttal sem tudta behúzni a találkozót. 11-10-es vezetésnél három mérkőzéslabdához jutott Davis, Halep azonban hárította ezeket, és egyenlített 11-11-re.

Ekkor az amerikai orvosi szünetet kért, mert gondok voltak az egyik lábujjával, de - Halep öt bréklabdája ellenére - sikerült hoznia az adogatását (12-11). Ezt követően mindkét játékos nyerte a saját szerváját, Davisnek azonban ismét orvosi ápolást kellett kérnie. 13-13-as állásnál Halep elvette az amerikai adogatását, majd hozta a sajátját, és végül 15-13-ra nyerte a döntő játszmát, amely 2 órát és 23 percet tartott.

A román lány négy ászt ütött a mérkőzésen, ellenfele egyet sem, Halep négy kettős hibát vétett, Davis hetet. Utóbbi hatékonyabban ütötte első szerváit (69-65 százalék), a második szerva tekintetében azonban Halep jobbnak bizonyult (52-37 százalék). Simona 22 bréklabdából hetet értékesített (31 százalék), Davis hatot a 16-ból (37százalék). Halep 27 nyerő ütést mutatott be, Davis 52-t, előbbinek 39 ki nem kényszerített hibája volt, utóbbinak 73.

Simona Halepnek az ausztrál Ashleigh Barty és a japán Naomi Osaka közötti mérkőzés győztesével kell majd megküzdenie a negyeddöntőbe jutásért. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?