Kim Dzsongun állítólagos volt barátnője is felléphet a dél-koreai olimpián

Szöul beleegyezett abba, hogy tárgyalásokat folytasson Phenjan javaslatáról, ami szerint észak-koreai előadóművészeket is küldene a dél-koreai Pjongcsangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiára – jelentette a Yonhap hírügynökség. A tárgyalásokat hétfőn tartják meg az 1953-as fegyverszüneti egyezmény által kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban, egy, a település észak-koreai oldalán lévő épületben.

A tárgyalásokat Észak-Korea kezdeményezte szombaton, és a dél-koreai országegyesítési minisztérium néhány órával később közölte: elfogadja a javaslatot. A tárca szerint Phenjan azt javasolta, hogy négy művészeti vezetőt, köztük egy volt karmestert küld a tárgyalásokra, illetve tagja lesz a küldöttségnek a Moranbong Band nevű lányzenekar vezetője, Hion Szong Vol, aki állítólag korábban Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek volt a barátnője. Állítólag maga Kim Dzsongun alapította a zenekart, ami vegyíti az észak-koreai propagandadalokat a nyugati popzenével. Szöul szintén négy szakembert küld a tárgyalásokra.A Yonhap szerint nem kizárt, hogy a tárgyalásokon szó lesz a két ország előadóművészeinek közös fellépéséről az olimpián. Hion részvétele miatt felmerült, hogy a zenekara először fel tud lépni Dél-Koreában.

A minisztérium egyben arra kérte Phenjant, hogy mihamarabb válaszoljon a javaslatára, ami szerint tartanának külön még egy megbeszélést Észak-Korea részvételéről az olimpián.

A két Korea a múlt kedden, január 9-án kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. Abban állapodtak meg, hogy Phenjan a sportolók mellett magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket, bemutatót tartó harcművészeket és újságírókat is küld az olimpiára. A megbeszélésen a dél-koreai fél kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Szöul szerint Észak-Korea „kedvezően reagált” az ajánlatra, de hivatalos választ még nem adott. Szöuli illetékesek szerint a két fél egyre közelebb van a megegyezéshez.

Szöul emellett azt is javasolta, hogy közös női jéghoki-válogatottal induljanak az olimpián.

Kapcsolódók

Kimaradt?