Ott leszünk a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon

A 2016-os franciaországi foci Eb és a 2017-es kolozsvári kosárlabda Eb után, 2018-ban a Maszol a horvátországi Varasdról tudósítja olvasóit a férfi kézilabda Európa-bajnokság eseményeiről. A magyar válogatott Dániával, Spanyolországgal és Csehországgal harcol meg a továbbjutást jelentő három hely valamelyikéért.

Bevezetésként nézze meg a rendezvény hivatalos dalát.

Zágráb, Varasd, Porec és Split lesz otthona a január 12-28. között Horvátországban megrendezett férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. A kontinenstornára kijutott a Ljubomir Vranjes által irányított magyar válogatott is, amely a határtól 45 kilométerre fekvő Varasdon lép pályára, így szinte garantált a magyaros hangulat az 5200 néző befogadására alkalmas Varazdin Arénában.

El is kel majd egy kis segítség, ugyanis a D-csoport ellenfelei közül az előzetes erősorrend alapján csak a csehek ellen van esélyük Lékaiéknak, Spanyolország és Dánia – papíron legalábbis – más súlycsoportot képvisel. A csoportból továbbjutni akár egy, a csehek elleni győzelemmel is lehet, viszont ez esetben a középdöntőből kijutni lesz nehezebb. Jó hír viszont a magyarok számára, hogy utazni csak akkor kell Zágrábba, ha a csapat legalább helyosztót játszik az 5. pozícióért. A csoportmeccseket és továbbjutás esetén a középdöntőbeli mérkőzéseket is Varasdon játszhatják Miklerék.

Az Eb-re készülő magyar válogatott két barátságos mérkőzést játszott szövetségi kapitánya hazájában, előbb 29-29-es döntetlent ért el, majd  31-29-re kikapott Svédországtól. 

A-csoport (Split)
Svédország–Izland (január 12, 19.15)
Horvátország–Szerbia (január 12, 21.30)
Szerbia–Svédország (január 14, 19.15)
Izland–Horvátország (január 14, 21.30)
Szerbia–Izland (január 16, 19.15)
Horvátország–Svédország (január 16, 21.30)
B-csoport (Porec)
Fehéroroszország–Ausztria (január 12, 19.15)
Franciaország–Norvégia (január 12, 21.30)
Ausztria–Franciaország (január 14, 19.15)
Norvégia–Fehéroroszország (január 14, 21.30)
Franciaország–Fehéroroszország (január 16, 19.15)
Norvégia–Ausztria (január 16, 21.30)
C-csoport (Zágráb)
Németország–Montenegró (január 13, 18.15)
Macedónia–Szlovénia (január 13, 20.30)
Szlovénia–Németország (január 15, 19.15)
Montenegró–Macedónia (január 15, 21.30)
Németország–Macedónia (január 17, 19.15)
Montenegró–Szlovénia (január 17, 21.30)
D-csoport (Varasd)
Spanyolország–Csehország (január 13, 19.15)
Dánia–Magyarország (január 13, 21.30)
Magyarország–Spanyolország (január 15, 19.15)
Csehország–Dánia (január 15, 21.30)
Csehország–Magyarország (január 17, 19.15)
Spanyolország–Dánia (január 17, 21.30)

Cél a középdöntőbe jutás

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) azt a célt tűzte ki a férfiválogatott elé, hogy jusson tovább a csoportkörből. Az alapvető célkitűzés, hogy hat mérkőzést játsszon a csapat, de természetesen minden plusz sikernek örülünk” – mondta az MKSZ szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté elnök. Emlékeztetett, hogy az idei világversenyen már nem lesz ott a magyar csapatban Nagy László, Fazekas Nándor, Zubai Szabolcs, az Iváncsik testvérek, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely. 

„Jelentősen átalakult tehát keret, de örülünk neki, hogy a kapitány bátran nyúl a fiatalabbakhoz. A válogatott majdnem fele 1995-bejn vagy azután született, összesen tíz fiatallal vágunk neki az Eb-nek. Sokat beszéltünk az elnökségben a reális célokról, azt szeretnénk, ha hat mérkőzést játszanánk, tehát továbbjutnánk a csoportból." Az elnök hozzátette, az elsőtől a nyolcadik helyig jár prémium, de az a legfontosabb, hogy a fiatal játékosok minél több tétmeccsen edződjenek. „Alapvetően jó hangulatban várjuk a tornát, bizakodóan tekintünk elé, de az elején említett szempontokat érdemes szem előtt tartani."„Új időszámítás kezdődik a férfiválogatott életében – vette át a szót Marosi László alelnök. – A kezdeti szakaszban vagyunk, közép távon az olimpiai kvalifikáció a cél. Jó képességű a csapat, üdítő ránézni a fiatalokra. A rutin nyilván hiányozni fog, hosszabb folyamat lesz, amíg teljesen összeáll a válogatott. A minél több kiélezett mérkőzés sokat jelentene a játékosoknak. Mindig van tét, az olimpiára világversenyeken keresztül lehet kijutni, ha a mostani Eb-n bejutunk a középdöntőbe, akkor a következő világbajnoki kvalifikációt kiemeltként várhatjuk."

Ljubomir Vranjes kérésének megfelelően mind a 18 játékos utazik az Eb-re. A kontinensviadal rajtjára 16 játékos nevezhető, a kapitány még nem tudja, kik lesznek a kimaradók, arról majd az első meccsünk előtt fog csak dönteni. A csoportmérkőzések alatt két, a középdöntő alatt újabb két, majd a helyosztók során további két cserére nyílik lehetőség a 28 fős kereten belül.  

A magyar keret
Kapusok: Borbály Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), Mikler Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Országh Ádám (Dabas KC VSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Bartók Donát (TBV Lemgo – Németország)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szölőssi Szabolcs (Grundfos Tatabánya), Vilovszki Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Dzsamali Iman (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: Fekete Dávid (CYEB Budakalász)
Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes

Kimaradt?