Sznúker: megszerezte a korona első ékkövét a Rakéta

Megnyerte vasárnap este az Egyesült Királyság bajnokságát, az úgynevezett hármas korona (triple crown) első állomását Ronnie O'Sullivan. A Rakéta az angol honfitársát, Shaun Murphyt győzte le 10-5-re a döntőben.

A minden idők legtehetségesebbjének tartott 42 éves sznúkerjátékos az idei szezon ötödik fináléját játszotta, és ez volt a harmadik, amelyet megnyert. Győzelmével ugyanakkor revansot vett Shaun Murphyn a Bajnokok bajnoka (Champion of champions) döntőjében egy hónappal ezelőtt elszenvedett 10-8-as vereségért.

A Yorkban rendezett tornán a Rakéta könnyedén menetelt a fináléig. Csak a negyeddöntőben szenvedett meg a 22 éves thaiföldi „csodagyerek”, Sunny Akkani ellen, akit csak döntő frémben, 6-5-re tudott legyűrni. Shaun Murphy is kirobbanó formában játszott végig a tornán, és ehhez illő nagy mellénnyel állt vasárnap este a zöld asztal mellé.

A döntő első félideje rendkívül kiegyensúlyozott volt. Szünetben 4-4 volt az állás, 5-5 is lett, de innentől kezdve O'Sullivant már nem lehetett megállítani. Szemet gyönyörködtető játékkal, zsinórban nyert öt frémet, és a végén magasba emelhette a serleget, illetve bezsebelhette a 170 ezer fontos pénzdíjat.

Az ötszörös világbajnok angol a vasárnap esti tornagyőzelmével beállította a legendás Steve Davis rekordját, aki szintén hatszor nyerte meg pályafutása alatt az Egyesült Királyság bajnokságát. Az sem mellékes, hogy már a világranglista második helyéről várja a következő tornát, a hétfőn kezdődő Scottish Opent.

A Rakéta az úgynevezett hármas korona (triple crown) első állomását nyerte meg vasárnap este. Az állomások a sznúker három legnagyobb presztízsű tornáját jelentik. A következő a Mesterek Tornája (Masters) lesz, majd tavasszal a világbajnokság következik. Előbbit eddig hétszer, utóbbit ötször nyerte

„Nem hiszem el, hogy ebben a korban még játszhatom” – nyilatkozta győzelme után a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű sportoló, akik sokak szerint pályafutása újabb csúcsához érkezett. „Nincs a világon egyetlen olyan játékos sem, aki a sportágának akkora zsenije lenne, mint Ronnie O'Sullivan” – nyilatkozta róla a BBC-nek vasárnap este egy másik sznúkerlegenda, a hétszeres világbajnok Stephen Hendry.

Kapcsolódók

Kimaradt?