Szándékosan vagy tévedésből lőtte le Pistorius a barátnőjét?

Pretoriában újabb meghallgatással folytatódott Oscar Pistorius ügye: mint ismeretes, a dél-afrikai sztársportoló csütörtök hajnalban lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. Az ügyészség gyilkossággal vádolja, a védelem pedig azt próbálja elérni, hogy óvadék ellenében szabadon engedjék a hatszoros paralimpiai bajnokot.pistorius2

A vád összefoglalója szerint Pistorius felkelt, felcsatolta a műlábait, majd hét métert sétált, és négyszer átlőtt a fürdőszoba ajtaján. A négy lövésből három találta el barátnőjét, Reeva Steenkampot. Ezt követően betörte a fürdőszobaajtót – tehát Steenkamp bezárkózott, már jóval az eset előtt –, és levitte a fürdőszobából a holttestet.

Az ügyész a következőképpen adta elő az ügyet, magát Pistorius nézőpontjába helyezve. „Az az ajtó zárva volt. Nincs bennem kétség. Felkelek, sétálok hét métert, és ölök. Az indíttatás az, hogy ölni akarok. Ennyi. Az áldozat egy 1.4-szer 1.14 méteres kis szobában volt. Nem tudott sehova menekülni. Borzalmas lehetett a jelenet”

„Eltervezett cselekmény volt, egészen addig a pontig, amikor lelőtte" – állítja a Pistoriust gyilkossággal vádoló ügyész, Gerrie Nel.

Pistorius előadásában (eskü alatt tett írásos nyilatkozatát felolvasták a meghallgatáson) az eset a következőképpen zajlott: az atléta Steenkamppal együtt feküdt le, körülbelül 22 órakor. Pistorius – aki önvédelemből egy 9 mm-es pisztolyt tartott a párnája alatt – az éjszaka folyamán kiment az erkélyre, s zajt hallott a fürdőszobából. „Rémület futott át rajtam" – vallotta.pistorius-afp

„Keresztüllőttem az ajtón, és Reevát szólítottam, hogy hívja a rendőrséget. Ekkor tudatosult bennem, hogy ő lehetett a fürdőszobában. Az ajtó zárva volt. Visszatekintve már azt mondhatom, Reeva akkor ment be a fürdőszobába, amikor én az erkélyajtót csuktam be" -- mondta a vádlott.

Pistorius krikettütővel törte be az ajtót

„Reeva még élt. Hívtam a mentőket, felemeltem, és levittem. Megpróbáltam újjáéleszteni, de a karomban halt meg. El vagyok szörnyedve a tettemtől. Bízom a dél-afrikai igazságszolgáltatásban, és abban, hogy a tények bizonyítják: nem gyilkoltam meg Reevát" -- jelentette ki Psitorius.

A védelem úgy vélekedett, hogy nem történt előre eltervezett gyilkosság. A védők nem vitatják Pistorius tettét, azt viszont igen, hogy a cselekmény előre eltervezett volt. A védelem ötös súlyossági fokú cselekmény kategorizálását kérte, a vád hatosét – ez abból a szempontból fontos, hogy óvadék ellenében kiengedhető-e a sportoló.

Desmond Nair bíró a védelmet és a vádat meghallgatva hatos súlyossági fokú cselekményt állapított meg, ez pedig valószínűtlenné teszi az óvadékot. Amennyiben a védelem nem tud „különösen erős” érvet felhozni, a bíró elutasítja az óvadékkérelmet. Nair indoklása szerint helytálló a vád állítása, mely szerint az „előre eltervezett” bűncselekményhez nem szükséges hosszas tervezés. „Nem zárhatom ki a lehetőséget, hogy tervezett bűncselekmény történt” – vélekedett a bíró.pistorius

A meghallgatással egy időben Port Elizabethben, zárt ceremónia keretében végső útjára kísérték Reeva Steenkampot, akit elhamvasztottak.

Kimaradt?