Te melyik csapatnak szurkolsz az „erdélyi magyar derbin”?

Hétfőn este 20:45 órai kezdettel rendezik meg a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban azt a mérkőzést, amely leginkább megosztja az erdélyi magyar focibarátokat. 

A román focitársadalom mindkét csapatra, a Kolozsvári CFR 1907-re és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-ra rányomta a „magyar” billogot.

Előbbire már évekkel ezelőtt, amikor akkori tulajdonosa, Pászkány Árpád kolozsvári üzletember óriási anyagi befektetések árán átépítette a fellegvári stadiont, majd a csapatot megerősítve háromszor is bajnokságot nyert. A kolozsvári vasutasoknak évekig magyar galerijük is volt, a KVSC, amely viszont a a helyi körülményekhez alkalmazkodva románul biztatta az amúgy is főleg idegenlégiósokból összerakott csapatot.

A nyáron feljutott Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK révén először szerepel szűkebb értelemben vett székelyföldi csapat a román élvonalban. Diószegi László alakulatát az elmúlt közel félév alatt kivétel nélkül minden kiszállásán ellenségesen fogadták, a román közönség nehezen tudja megemészteni, hogy a Sepsi OSK szurkolói csoportja, a Székely Légió magyarul biztatja kedvenceit. Azt a gárdát, amelynek egy magyarja van a kezdő tizenegyben a csapatkapitány Hadnagy Attila személyében, a játékosok zöme román. 

A két alakulattal szembeni elvárásokat nem is lehet egy napon említeni: a tavalyi csődeljárásból kilábalt Kolozsvári CFR teljesen átalakult a nyáron, két teljes csapatnyi játékost és új edzőt szerződtetett. A befektetés megtérülni látszik, ugyanis 18 forduló után a vasutasok 40 ponttal a tabella élén helyezkednek el. Ezzel szemben a Sepsi OSK úgy jön Kolozsvárra, hogy 12 egymásutáni mérkőzésen nem tudott győzni. A közelmúltban edzőt is váltottak, a székelyföldi gárda kispadján Eugen Neagoe fog ülni.

A csapatok első, Brassóban rendezett összecsapását a vendég Kolozsvári CFR nyerte 2-0-ra.

A fellegvári mérkőzést hétfőn este 20:45 órai kezdettel rendezik meg, jegyeket a kezdő sípszóig lehet vásárolni.

Labdarúgó Liga 1, a 19. forduló mérkőzései
Juventus-Chiajna (péntek, 18:00)
FC Botosani-CSU Craiova (péntek, 20:45)
Viitorul-Temesvári ACS Poli (szombat, 18:00)
Dinamo-CSMS Iași (szombat, 20:45)       
Szászmedgyesi Gaz Metan-FC Voluntari (vasárnap, 18:00)           
Astra Giurgiu-FCSB (vasárnap, 20:45)     
Kolozsvári CFR-Sepsi OSK (hétfő, 20:45)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?