Maros megyei sportolókat díjaznak a Maros megyei sport kiválóságok napján

Idén egy nagyszabású ünnepség keretében ünnepelik meg a Maros megyei sportolókat. December 9-én, a Maros megyei sport kiválóságok napja keretében  délután 14 órától kezdődően két díjátadó ünnepségre is sor kerül a Kultúrpalota Nagytermében.

Az első, Született sportolók című gálát a Junior Sport egyesület szervezi, a második ünnepséget, a Maros Megyei Sportolók Gáláját pedig a Maros Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság.

A két rendezvény célja felhívni a figyelmet a Maros megyei sportolás történetére, illetve az itteni sportolók rendkívüli eredményeire, akik ezáltal a megye sport nagyköveteivé váltak az országban és külföldön egyaránt.

A gálaműsorokon részt vesz Marius Alexandru Dunca – Ifjúsági és Sportminiszter, Valeria Răcilă – evezés sportág olimpiai bajnoka, Laura Badea Cârlescu – a Román Vívő Szövetség elnöke, olimpiai bajnok, világbajnok és háromszoros európai bajnok, Alina Dumitru -  olimpiai aranyérmes, többszörös európai bajnok és világbajnokságon bronzérmet szerző cselgáncsozó, a Román Judo Szövetség alelnöke,  Camelia Potec – olimpiai bajnok úszó, a Román Úszó- és Öttusa Szövetség elnöke, Anca Pătrășcoiu – Románia első olimpiai érmét szerző úszója  (az 1984-es Los Angeles-i olimpia bronz érmese),  Gheorghe Berceanu – többszörös olimpiai, világbajnoki és európai bajnoki díjazott birkózó,  Andrei Munteanu – az első ifjúsági olimpiai bajnok és a román szertorna válogatott tagja, Cristinel Romanescu – a Román Asztalitenisz Szövetség elnöke, Amatto Zaharia – a Román Kempo Szövetség elnöke, Gruia Docan – a Román Kyokushin Karate Szövetség elnöke és Mircea Barna – kosárlabdázó, az Universitatea Cluj és a román válogatott egykori csapatkapitánya.

A Született sportolók gálája a Maros megyei Junior Sport projekt része, amelyet a Maros Megyei Tanáccsal partnerségben valósít meg a Junior Sport Egyesület.  Ennek keretében készül el a Junior Sport folyóirat Maros megyei kiadása is, amely egy fiatalok számára készülő, sportolást népszerűsítő kiadvány. A decemberi gála keretében a következő díjak átadására kerül sor:

Maros megyei Sportlegendák trófeája – 10 jeles sportoló kapja meg a díjat

Felnőtt Bajnokok trófeája – 6 rendkívüli eredményeket elérő felnőtt sportoló lesz kitüntetve

Sport Ifjú Reménységei trófea – 8 kiváló eredményeket elérő junior korosztályú sportoló kapja meg ezt a díjat

Különleges Bajnokok trófeája - fogyatékkal élő sportolóknak adják át ezt a kitűntetést

Kiváló klubcsapat trófea

Hivatásos sportolók felkészítésért járó trófea

Kiváló edző trófea

Családi sport trófea

Sportorvos trófea

Trófea a Maros megyei sport népszerűsítéséért

A te sport tanárod trófea

Kiváló szülő trófea

A Maros megyei sport kiválóságok napján adja át 2017-es díjait a Maros Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság is. A Maros Megyei Sportgála keretében azokat a sportolókat díjazzák, akik az év folyamán jó eredményeket értek el a hazai, az európai, a balkáni és a világbajnokságokon, illetve az egyéb sportversenyeken. A versenyzők eredményeit az Ifjúsági és Sportminisztérium kritériumrendszere alapján értékeli az igazgatóság. A versenyzők csak a minisztérium által meghatározott versenyeken való részvételért kapnak pontokat. Díjakat 5 kategóriában osztanak ki: felnőtt, junior, reménységek, legjobb csapatok és edző kategóriákban. 

A Maros megyei sportolók 2017-es eddigi eredményei:

  • az országos bajnokságokon a Maros megyei sportolók 52 arany, 28 ezüst és 44 bronzérmet szereztek a következő sportágakban:
  1. szabadfogású birkózás: 9 arany, 4 ezüst, 5 bronz
  2. versenytánc: 3 arany, 3 ezüst,
  3. aerobik és fitnesz: 8 arany, 6 ezüst, 4 bronz
  4. kyokusin karate: 11 arany, 4 ezüst, 5 bronz
  5. teke : 5 arany, 4 ezüst, 4 bronz
  6. asztalitenisz: 3 arany,
  7. wushu: 1 arany, 2 ezüst, 4 bronz
  1. evezés : 3  bronz
  2. sakk : 2 arany, 1 ezüst, 2 bronz
  3. judo : 3 arany, 4 ezüst, 4 bronz
  4. íjászat : 7 arany, 5 ezüst, 3 bronz

 

  • nemzetközi díjak:

Női teke – Európa Kupa –II. helyezés

Jiu-Jitsu – Balkán Bajnokság – I. helyezés

Kick Box – Európa Bajnokság  - 2 db I. helyezés, 1 db III. helyezés

Cross Duathlon : Európa Bajnokság – I. helyezés

A Maros megyei sport kiválóságok napja a Maros Megyei Tanács, Maros Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, a Maros Megyei Tanfelügyelőség és a Junior Sport Egyesület közös szervezésében valósul meg.

Kimaradt?