Kelemen Hunor: egy erős székelyföldi közösségnek több lábon kell állnia

Lerakták pénteken Csíkkarcfalván a Székelyföldi Jégkorong Akadémia sportmetodikai- és orvosi szárnyának alapkövét. Az eseményen időkapszulát is elhelyeztek, Ady szavaival azt üzenve a jövő nemzedéknek: „Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.”

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor ünnepi beszédében hangsúlyozta: Székelyföldön a jégkorong nemcsak közösségépítő sport, hanem az identitás fontos eleme is. Olyan embereket nevel, akik ragaszkodnak közösségükhöz, ápolják gyökereiket, akik a sportot nemcsak szabadidős tevékenységként, hanem életvitelük fontos részeként élik meg.

Kelemen Hunor beszédében emlékeztetett: két évvel ezelőtt kérte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének támogatását arra, hogy olyan hazai programot hozhassanak létre, amely hosszú távon jelenthet építkezést a téli sportoknak, intézményes keretet a jégkorongozásnak és korcsolyázásnak.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány az elmúlt időszakban több mobilpályát is elhelyezett, utánpótlási programokat indított el – a tervezésen túl tehát a kivitelezés egy része is megtörtént. „Úgy terveztük, hogy hokiakadémiánk többközpontú legyen, mert hisszük, hogy egy erős székelyföldi közösségnek több lábon kell állnia, több helyen kell építkeznie” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Székelyföldön ma több ezer gyermek szeretne hokizni. A szövetségi elnök úgy véli, hogy ez nemcsak utánpótlást jelent, ezek a gyermekek így kívánnak gyökereikhez is ragaszkodni. „A Székelyföldi Jégkorong Akadémia utánpótlást jelent: lesznek, akik külföldön szeretnének majd bizonyítani, de azt is látni kell, nem minden gyermekből lehet nemzetközi jégkorongozó. Olyan ember viszont igen, aki kötődik közösségéhez, elődei hagyományához” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Jó és követendő példaként említette azt a kézdivásárhelyi fedett műjégpályát, amelyet nemrégiben sikerült felépíteni, de amely ma már több száz, több ezer gyermek korcsolyázási és hokizási lehetőségét biztosítja. A műjégpálya nagy lendületet adott a helyi közösségnek, de nagy lendületet ad majd a csíkiaknak is – tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik az idők során támogatták a jégkorong és korcsolyázás népszerűsítését célként kitűző különböző kezdeményezéseket.

Az eseményen a szövetségi elnök mellett jelen volt Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, dr. Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője és Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?