Vb 2018: itt van az európai pótselejtezők párosítása

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kedden kisorsolta a 2018-as világbajnokság európai zónájának a pótselejtezős párosítását.

Vb 2018, európai pótselejtezők
Észak-Írország–Svájc
Horvátország–Görögország
Dánia–Írország
Svédország–Olaszország

A sorsolást vezénylő Vanessa Huppenkothen rövid beszédében köszöntötte a megjelenteket, majd a csapatok bemutatása utána színpadra szólította a Real Madrid korábbi kiválóságát, Fernando Hierrót, aki a sorsolásban segédkezett.

 Az egykori védő elsőként Észak-Írországot húzta ki, amely a magyar válogatott csoportjában tíz meccsből kilencet megnyerő Svájcot kapta ellenfélnek. Ezután a horvátok neve került elő, Luka Modricék otthon kezdenek a görögök ellen, majd a dán–ír párosítás következett. Ezzel az is eldőlt, hogy a pótsejtező legnagyobb durranása a Svédország–Olaszország párharc lesz. Itt érdemes megjegyezni, hogy a svédek tétmeccsen 30 évvel ezelőtt győzték le legutóbb az olaszokat, akkor egy Eb-selejtezőn 1–0-ra.

A mérkőzések menetrendje
Odavágók
Horvátország–Görögország (november 9.)
Észak-Írország–Svájc (november 9.)
Svédország–Olaszország (november 10.)
Dánia–Írország (november 11.)
Visszavágók
Görögország–Horvátország (november 12.)
Svájc–Észak-Írország (november 12.)
Olaszország–Svédország (november 13.)
Írország–Dánia (november 14.)

A FIFA december 1-jén Moszkvában készíti el a júniusban kezdődő torna csoportbeosztását. A 32 résztvevő együttest négy kalapból húzzák ki, a kalapbeosztás az október 16-án megjelent világranglista alapján készül el (szemben az eddigi gyakorlattal, amely szerint csak az első kalapot határozta meg a világranglista, a többi esetben területi besorolás történt).

Az első kalapba a házigazda Oroszország mellett a rangsor hét legjobbja kerül, azaz a címvédő Németország, a dél-amerikai selejtezőben első helyen végző Brazília, az Eb-győztes Portugália, a legutóbbi két Copa Américán egyaránt döntős Argentína, az európai selejtezőből elsőként kijutó Belgium, a vb-n legutóbb 2006-ban szereplő Lengyelország és a 2016-os Eb-n második Franciaország.

A 2018-as vébé várható kalapbeosztása

  • 1. kalap: Oroszország, Németország, Brazília, Portugália, Argentína, Belgium, Lengyelország, Franciaország
  • 2. kalap: Spanyolország, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay
  • 3. kalap: Izland, Costa Rica, Egyiptom, Irán
  • 4. kalap: Szerbia, Nigéria, Japán, Panama, Dél-Korea, Szaúd-Arábia

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?