A Sepsi OSK-t is megbüntették, amiért a magyarokat gyalázták a román szurkolók

Borsos pénzbüntetést kapott a Sepsi OSK, mert saját pályáján gyalázták a magyarokat a román szurkolók.

A román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) fegyelmi bizottsága szerdán kivizsgálta a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat panaszát a Sepsi OSK – FCSB labdarúgó bajnoki mérkőzésen történt bukaresti szurkolói megnyilvánulások kapcsán. Mint ismert, a sepsiszentgyörgyi csapat saját pályáján, a brassói stadionban szervezett mérkőzésen a fővárosi csapat szurkolói kiterítettek egy hatalmas bannert „A ti otthonotok nem Romániában van. Takarodjatok innen!” felirattal. Erre válaszul a házigazdák szurkolói „Ria, Ria, Hungária!” skandálással válaszoltak.

A Román Labdarúgó Liga (LPF) fegyelmi bizottsága szerdán figyelmeztetés mellett 5000-5000 lejre büntette mindkét klubot. Erről egy szűkszavú közleményt adtak ki. A FCSB vélhetően a szurkolói magatartása miatt kapott pénzbüntetést, a Sepsi OSK-t pedig azért bírságolták meg, mert szervezőként, hazai pályán kötelessége lett volna mindent megtenni a szurkolói rendbontások megfékezése érdekében.

 A Sepsi OSK nem kívánja kommentálni a rájuk kirótt büntetést, várhatóan nem fellebbeznek az ellen. A sepsiszentgyörgyi klub egy őrző-védő szolgálatot bízott meg a beléptetés lebonyolításáért. Értesülésünk szerint a cégtől fogják kérni a büntetés összegének megtérítését. 

Készül egy magatartási kódex?

Mint ismert a Sepsi OSK vezetőségének nevében Diószegi László a csapat főtámogatója a napokban állásfoglalást tett közzé, amelyben leszögezik: nem tűrik tovább, hogy egy sporteseményt gyűlöletkeltésre használjanak fel, és a következőkben határozottan fellépnek minden sportszerűtlen, rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulással szemben. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a sepsiszentgyörgyi szurkolók mindig is sportszerűen biztatták a csapatot.

Az elmúlt időszakban a lelátókon tapasztalható magyarellenes gyűlöletkeltésre válaszolva a Román Labdarúgó Szövetség magatartási kódex elfogadását szorgalmazza. Răzvan Burleanu szövetség elnöke szerint elítélnek és elzárkóznak minden olyan cselekedettől vagy nyilatkozattól, amely a futballt a rasszizmus, a xenofóbia, a diszkrimináció vagy gyűlöletkeltés eszközévé teszi. Cristian Jura, az Országos Diszkriminációellenes (CNCD) tagja is arra mutatott rá, hogy a Sepsi OSK első ligás szereplésével egyidőben előtérbe kerültek a magyarellenes megnyilvánulások, a hatósághoz több ilyen jellegű panasz is érkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?