Bekukkantottunk az erdélyi magyar középiskolások Sportolimpiájára (GALÉRIA)

Elvesztette a Márton Árom Gimnáziummal szemben az idei Sportolimpia utolsó döntőjét a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fiú kosárlabdacsapata, így a marosvásárhelyiek a második helyre szorultak az összesített éremtáblázaton a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum mögé.

Ha csak a nyers statisztikákról szólna az erdélyi magyar középsiskolások számára immár harmadszor megrendezett Sportolimpia, akkor az éremtáblázat dobogósainak nevét kellene feltétlenül megjegyezni, és azt, hogy a 4 nap alatt 27 iskola 510 tanulója mérte össze erejét 8 sportágban. 

A Sportolimpia viszont ennél sokkal többről szól, hiszen lehetőséget ad az erdélyi minden szegletéből érkező középiskolás diákoknak, hogy ismerkedjenek egymással, barátságokat kössenek évekkel azelőtt, hogy esetleges kolozsvári egyetemi évek alatt erre lehetőségük lenne.

A nyolc sportág - futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika, asztalitenisz és a strandröplabda - közül egy párnak a mérkőzéseibe a Maszol munkatársa is belenézett és örömmel állapította meg, hogy a készséges egészséges versenyszellemmel és sportszerűséggel is társulnak a középiskolások körében.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, aki egyben a Sportolimpia elnöke is úgy véli, hogy a diákok mindent megtettek azért, amire már korábban a megnyitó rendezvényen kérte őket, ugyanis a sport nagyköveteiként népszerűsítették a mozgáskultúrát. „Meggyőződésünk, hogy ez az 510 diák négy nap alatt olyan energiákat szabadított fel, olyan akarattal és tettlegességgel állt ki a sport mellett, hogy ennek a jövőben meglesz az eredménye. Visszatekintve az előző évekre a siker kulcsát ebben látom. Az évről-évre innen hazatérő diákok azok, akik kedvet adnak társaiknak, hogy elkezdjenek ügyeskedni valamilyen sportágban azért, hogy ők is részesei lehessenek ennek a rendezvénynek, élménynek.” Hozzátette: „köszönettel tartozunk az idei torna fővédnökének Novák Károly Eduárdnak, hogy életút-beszélgetésével olyan tapasztalatokat osztott meg, amelyekkel újabb jó példákat mutathattunk fel a diákoknak, valamint külön köszönet illeti azt a 70 testnevelő tanárt és kísérőt, akik lelkiismeretes és odaadó munkájukkal minden évben hozzájárulnak a rendezvény sikeres lebonyolításához.”

A programokért felelős ügyvezető alelnök elárulta, amellett, hogy szeretnének a tornára bevonni fiatalabb korosztályokat is a közeljövőben, egy újabb sportággal is bővülne a Sportolimpia. Amennyiben sikeres lesz az egyeztetés a Román Kerékpár Szövetség elnökével, jövőtől kerékpárpróbákkal bővítenék a rendezvényt.

Grabán Zsolt főszervező, a Communitas Alapítvány Sport Szaktestületének elnöke elégedettségét fejezte ki és elmondta: „nagy pozitívumnak számít az előző évekhez képest, hogy idén sokkal többen jelentkeztek önkéntesnek, itt említenék középiskolásokat is, azonban ami a legfontosabb az, hogy olyan egyetemi hallgatók is visszatértek, akik az előző években a Sportolimpián versenyeztek. Ez csak azt támasztja alá, hogy a rendezvény segítségével sikerül a különböző korosztályok között kapcsolatot teremteni és fenntartani. Meggyőződésünk, hogy ez a nagy érdeklődés egyfajta visszaigazolás arra, hogy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre. Reményeink szerint ez a segíteni akarás elindított egy olyan folyamatot a fiatalok körében, amellyel a következő években még gördülékenyebbé válik a szervezés” – összegzett a főszervező.

Az idei Sportolimpia létrejöttét a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem támogatta. 

A végső eredményeket a www.sportolimpia.ro oldalon, az eseményen készült hangulatvideókat, fényképeket pedig a Sportolimpia Facebook oldalán tekinthetik meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?