Kosár Eb: történelmi tettet hajtott végre a Dragic vezette Szlovénia

A férfi kosárlabda Európa-bajnokság döntőjében Szlovénia fantasztikus játékkal 93–85-re megverte Szerbiát, ezzel megszerezte történelme első Eb-címét.

Több mint két héttel ezelőtt, amikor Kolozsváron a Magyarország-Horvátország találkozóval a kincses városban is kezdetét vette a férfi kosárlabda Európa-bajnokság, majd sorra bemutatkozott Spanyolország, Montenegró, Csehország és Románia is, éreztük, hogy ez a megméretkezés a miénk marad azután is, hogy már nem a Szamos-parti csarnokban, hanem az isztambuli Sinan Erdem Arénában csapnak össze az egyenes kieséses szakaszba jutott válogatottak. 

Titkon reméltük, hogy kijutnak a magyarok (teljesült!), majd azt kívántuk, hogy a kolozsvári csoportból is legyen ott valaki a végelszámolásnál. Óhajunk nem is volt annyira elrugaszkodott a valóságtól, ha azt vesszük figyelembe, hogy testközelben láthattuk Kolozsváron a 6 NBA-sztárral érkező címvédő spanyolokat és az ugyancsak 3 NBA-játékossal kiálló horvátokat. Munkatársunk spanyol-horvát döbtőt vizionált.

Persze, hogy követtük félszemmel a Helsinkiben, Tel Avivban és Isztambulban zajló mérkőzéseket is, örültünk finnek, lettek és szlovének szép szereplésének, de meg voltunk győződve arról, hogy a végén csak valamelyik nagycsapat emeli magasba a serleget. 

A négy csoportban kialakult rangsor - csoportgyőztesek: Szlovénia, Litvánia, Szerbia és Spanyolország - már szolgáltatott bizonyos információkat az erőviszonyokról. Többek között arról is, hogy a helsinki csoportot veretlenül megnyerő szlovének nem csak a szépségdíjra utaznak gyönyörű támadójátékukkal.

A szlovén csapat húzóemberei egyértelműen a Miami Heat irányítója, a már 31 évét taposó Goran Dragic és az európai kosárlabdázás legnagyobb tehetségének tartott 18 éves Luka Doncic. A nyolcaddöntőben könnyedén átléptek Ukrajnán, majd a negyeddöntőben jött az Eb talán legszebb mérkőzése a hozzájuk hasonlóan szemet gyönyörködtető játékot mutató Lettország ellen. A Dragic-Doncic duó túl erősnek bionyult a csapatát vállán vivő Kristaps Porzingisnek, a baltiak fejet kényszerültek hajtani. Most már mindenki tudta, hogy a szlovéneket nem lehet  félvállról venni, ezt saját bőrén is tapasztalhatta meg a címvédő spanyol válogatott, Igor Kokoskov tanítványai úgy verték 20 ponttal Gasolékat, hogy 5 játékosuk is 10 pont fölé jutott. 

Másik ágon Szerbia jutott a döntőbe, miután a nyolcaddöntőben Magyarországot, a negyeddöntőben Olaszországot, az elődöntőben pedig Oroszországot gyűrte le. Az ő játékuk alapvetően más stílust képvisel, Alekszander Djordjevics csapata a szerb kosárlabdázást legszebb hagyományaira épülve gyilkos védekezéssel hívta fel magára a figyelmet. 

A döntőben a várakozásoknak megfelelően a szerbek kezdtek jobban, az első negyedet 22-20-ra meg is nyerték. Arra viszont senki se számított, amit a szlovének vezére, Goran Dragic produkált a második negyedben. A szó legszorosabb értelmében vette vállára csapatát, amely a nagyszünetig 9 pontos előnyre tett szert. A szlovének 36-25-re nyerték a negyedet, Dragic egymaga 22 pontot dobott 10 perc alatt.

A harmadik negyed közepán, amikor Luka Doncic egy szerencsétlen esés után sírva ült le a kispadra és a láthatóan kimerült Dragic egyre többször vétett célt vérszemet kaptak a szerbek és lasszan, de biztosan felzárkóztak. A hajrában 82-80-ra vezettek is, és a szlovén csapat erejét mutatja, hogy vezéreit nélkülözve is sikerült a felülkerekednie. A végjátékban a honosított amerikai Anthony Randolph és Klemen Prepelic vált a csapat vezérévé és Szlovénia megnyerte fennállása első Európa-bajnoki címét. 

A kosárlabda Eb. MVP-jének a döntő legeredményesebb játékosát, a 35 pontig jutó Goran Dragicot választották.

A bronzmeccset a spanyolok behúzták Oroszország ellen. 

Eredmények:

döntő:

  • Szlovénia-Szerbia 93-85 (20-22, 36-25, 15-20, 22-18)

    a 3. helyért:

  • Spanyolország-Oroszország 93-85 (21-13, 24-15, 21-27, 27-30)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?