Kolozsvári kosár Eb: magyargyalázó ultrákat buszoztatnak Kolozsvárra?

Megijedt a román kosárlabdatársadalom attól, hogy a kedden este 20.30 kezdődő Románia-Magyarország Európa-bajnoki mérkőzésen a vendégek fognak hazai pályán játszani Kolozsváron. Az 5 ezer fős magyar tábort ellensúlyozni kell, a hírek szerint bármi áron...

Cáfolta ugyan, de csak fél szájjal Tiberiu Rist, a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) sajtószóvivője a Maszolnak a román médiában felröppent értesülést, miszerint a kedd esti, Románia-Magyarország Európa-bajnoki mérkőzésre erdélyi városokból buszoztatnak majd Kolozsvárra ultrákat ellensúlyozni azt a mintegy 5000 magyarországi és erdélyi magyar szurkolót, aki jegyet váltott a 10 ezer férőhelyes Szamos-parti multifunkcionális csarnokba. Az igazán aggasztó azonban az – amellett, hogy a hírek szerint az ingyenes szállítás mellett jegy nélkül engednék be őket a mérkőzésre – hogy elsősorban azokat a nagyszebeni ultrákat készülnek Kolozsvárra szállítani, akik a múltban többször is kiviselték magukat magyarellenes megnyilvánulásaikkal.

A FRB-sajtósa megmutatott a Maszol akkreditált tudóítójának egy e-mailt, amelyben a Nagyszebeni CSU arra kéri a rendezőket, gondoskodjanak arról, hogy a 100-120 fős tábor bebocsátást nyerjen a csarnokba. 

Mint arról korábban a Maszol is beszámolt, a nagyszebeniek előbb egy marosvásárhelyi kiszállás alkalmával, majd utóbb saját csarnokukban bizonyították, hogy túlcsordul bennük a nemzeti érzület. Marosvásárhelyen egy rendkívül sértő molinót feszítettek ki és gyalázkodó rigmusokat kiáltottak, majd tavaly októberben a nagy rivális Kolozsvár elleni összecsapáson „megtalálták” Török Rolandot, az U nagyváradi születésű játékosát. Mindkét ügy az Országos Diszkriminációellenes Tanács asztalára került, amely pénzbeli büntetést rótt ki a nagyszebeniekre.

Amúgy nem kell szomszédba menniük egy kis magyarellenességért a kolozsváriaknak sem, az U-s galeri minden egyes adódó alkalommal hasonló bánásmódban részesíti a sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC női kosárlabdacsapatot és az őket elkísérő vendégszurkolókat.

Amúgy a romániai sportpályákon rendkívüli módon megsokasodtak az utóbbi időben a magyarellenes megnyilvánulások. Míg korábban csak a Kolozsvári CFR labdarúgó csapata és a Sepsi SIC jelentett céltáblát a gyalázkodók számára, a Sepsi OSK feljutásával a labdarúgó Liga 1-be tulajdonképpen minden kiszállásuk alkalmával borítékolni lehet a bozgorozást és a magyarok távozását követelő hírhedt rigmus felcsendülését.

A kedden este 20.30-kor kezdődő román-magyar mérkőzésen - ha hinni lehet a pletykáknak - a 10 ezres csarnok legalább felét magyarok töltik majd meg, hiszen a magyar szövetségen keresztül értékesített 1300 belépő mellett közel 4 ezer erdélyi magyar is jegyhez jutott. Szurkolóktól származó információk szerint az sincs kizárva, hogy a magyar tábor a Mátyás szobortól közös vonulással érkezik a Szamos-parti csarnokhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?