Kolozsvári kosár Eb: magyar ünnep a csúfos vereség ellenére

Erős, harcos kezdés után "elfogyott" a magyar válogatott a Montenegró elleni mérkőzésen a Kolzosváron rendezett Európa-bajnokság második játéknapján, így Hangáék súlyos, 48-72 arányú vereséget szenvedtek. A mérkőzésre kilátogató 1500 magyar hangulatán ez semmit se rontott.

Vélhetően a 10 hónapos Wittman Zorka a magyar válogatott legfiatalabb szurkolója Kolozsváron. A névazonosság a csapat irányítójával, Krisztiánnal nem véletlen, ugyanis, a Kecskeméti KSE játékosát szülei, anyósa, felesége és sógornője mellett kislánya is biztatja a Szamos-parti arénában. A család az Európa-bajnokság teljes időtartama alatt Kolozsváron lesz, élvezik a hangulatot, örülnek az erdélyi vendégszeretetnek.

Szüksége is volt a Sztojan Ivkovic vezette alakulatnak a kis Zorka erőteljes hangjára a Montenegró elleni mérkőzésen, ugyanis a balkániak – legalábbis papíron – lényegesen jobban jegyzett játékosokkal érkeztek Kolozsvárra. Igaz ugyan, hogy az első játéknapon csúfosan – 39 ponttal – kikaptak Spanyolország ellen, de tévedés lenne ebből megítélni képességeiket, mert a spanyolok teljesen más szintet képviselnek.

Verekedtek becsületesen az elején

A mérkőzés nagy brusztolással kezdődött, a csapatok rendesen odatették a csontot védekezésben, így aztáz közel három perc után , az első magyar időkéréskor 2-2-t mutatott az eredményjelző tábla. A játék képe a következő percekben se változott, ahogy az eredmény se, hihetetlen de a tábla lefagyott is 2-2-nél.

A montenegróiak aztán még betaláltak egyszer, majd egy büntetőt is bedobtak Djurisics révén, majd Eilingsfeld is egyet. (3-5) Az Orlando Magic sztárja, Nikola Vucsevics bedobja mindkét büntetőjét, majd Djurisics egyet és Dubljevics pedig még kettőt. Majd Vojvodát is a büntetővonalhoz küldték a játékvezetők. (5-10) Öt pontos előnyét büntetőkből építwette fel a montenegrói alakulat, az akciókosarak tekintetében az eredmény 1-1 volt.

Dubljevicsnek sikerült egyet bepöckölni a palánk alúl, amjd Vojvoda percei következtek, aki előbb biztos kézzel bedobta két büntetőjét, majd egy tempót is elsüllyesztett. (9-12)

Allen Rosco elhibázta mindkét büntetőjét, majd a negyed utolsó két támadása bement, így 11-14-nél mehetett tanácsért a csapatok.

A mérkőzés első 3-pontosára a második negyed elejéig kellett várni, amikor a Magyarországon is megfordult Nikola Pavlicsevicsnek bement az első. Aztán Perl is bedobott egy tempót. (15-17)

A második negyed sem a pontszerzésről szólt, több mint fele is lejárt már az első időkéréskor, amikor az eredményjelző tábla 17-23-at mutatott, a részeredmény 3-9 volt a balkániak javára.

Először nőtt 10 pontosra a különbség Ivanovics hármasával, de Vojvoda triplája ismét egyszámjegyűre módosította a hátrányt (20-27). A Szolnoki Olaj spílere már 13 pontnál tartott.

Tyrese Rice, a Barcelona friss igazolása mesteri passzából Vucsevics látványos kosarat szerzett, de ez is csak annyit ért, mint Vojdoda következő két büntetője. (24-33)

Perl Zoltán 2+1-es kosarára, Vucsevics válasza érkezett és amikor Vojvodánál támadóhibát fújtak a játékvezetők, akkor Ivkovics kikérte második time-outját.

Vranjes trpliájával lett 12 közte, de Perl bedobta mindkét büntetőjét, így 29-39-nél vonultak szünetre a csapatok.

A montenegrói mesterlövészek a szünetben jól kalibráltak, mert a második félidő első két kosarát a távoli dobásokból szerezték. A másik oldalról csak egy Wittmann-tempó jött válaszként, így a különbség 14 pontra nőtt. (31-45)

Hanga percei következtek, aki előbb egy 3 pontossal, egy büntetővel és egy Vojvodának kiosztott gólpasszal lopta közelebb a magyar válogatottat. (37-47)

A montenegróiak egy 8-0-s runnal 18-ra növelték a különbséget, mielőtt Vojvoda triplája bement volna.  Az utolsó szó Nemanja Vranjesé volt, aki kiszorított helyzetből bedobott triplájával oszlatott el minden, a később győztes kilétére vonatkozó kételyt. (40-60).

A magyar galeri jókedvét nem lehetett ilyen könnyen elrontani, ők töretlenül nélkül ünnepelték a csapatot. “Itthon vagyunk”, “Lesz még Erdély Magyarországé” zúgott a magyar tábor.

A végén a lehorgasztott fejű játékosokba a magyar himnusz újboli eléneklésével öntött lelket a magyar tábor.

Akkreditált tudósítónk a mérkőzés után a vegyes zónában kapta el Sztojan Ivkovic magyar szövetségi kapitányt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?