Kolozsvári kosárlabda Eb: csehül állnak a trikolórok a csehek elleni meccs után

Biztató hazai kezdés után kijött a két csapat közötti különbség és a cseh válogatott súlyos, 68-83 arányú vereséget mért a trikolórokra a kolozsvári rendezésű kosárlabda Európa-bajnokság első játéknapján.

Pedig a hazai pálya adta magabiztonságára bazírozva négy olyan játékossal kezdte Marcel Țenter a Csehország elleni Európa-bajnoki mérkőzést, aki karrierjében megfordult már Kolozsváron. Andrei Mandache és Vlad Moldoveanu egy-egy szezont, a kolozsvári születésű Cătălin Baciu három évadot, a sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor pedig immár negyedik éve erősíti a bajnoki címvédő Kolozsvári U-BT-t.

Amint a Maszolnak adott exkluzív interjúban Gheorghe „Big Ghita” Mureșan is elmondta, a trikolórok az abszolút esélytelenek nyugalmával kell pályára lépjenek a kolozsvári sportcsarnokban, a nézők pedig a kosárlabda ünnepeként vegyenek részt a mérkőzéseken.

Ehhez képest a Csehország elleni mérkőzés első negyedét – főleg a távolról 100 százalékos pontossággal dobó Paliciucnak és Moldoveanunak köszönhetően – 22-21-re megnyerték. Külön említést érdemel, hogy a közel három évtized után az európai porondra visszatérő román válogatott első pontját a székely Kuti szerezte.

A csehek a csapat legnagyobb sztárja, az NBA-ben csillogó Tomas Satoransky köré építették csapatukat. A csehek izraeli edzője, Ronen Ginzburg a második negyed közepén időt kért azt követőem, hogy Andrei Mandache egy gyors ellentámadás után vezetéshez juttatta a házigazdákat. (30-28).

Satoransky triplájával a csehek mentek, de azonnal érkezett Török Roland válasza, aki a mezére felírt nevére mutatva ünnepeltette magát. Egy újabb cseh tripla után Moldoveanu jutott a büntetővonalhoz, az U-val bajnoki címet szerző Vlad keze pedig nem remegett meg. (35-36)

Szünetre végül a vendégek vonulhattak előnnyel, de a román válogatott erősen tartotta magát. (38-40)

A másodiuk félidő elején a csehek villámrajtot vettek és egy 8-0-s runnal állva hagyták a trikolórokat (38-48). Țenter időt kért, mert tudta, hogy ha most nem sikerül visszakapaszkodni a mérkőzésbe, akkor később már nem lesz rá esélyük. Az igazán tragikus viszont az volt, hogy a harmadik negyed első 5 percében nem sikerült pontot szerezniük, leragadtak a félidőig elért 38-nál.

Moldoveanu törte meg a jeget egy büntetővel, de akciókosár csak Mandache hárompontosával született egy perccel később. (41-50)

Moldoveanu vette a hátára a csapatot, csípett-harapott, ha kellett, de egyre inkább egyedül maradt, ami rendkívül frusztrálttá tette, csapattársai hibáira dühösen reagált. 10 perccel a vége előtt 47-62-t mutatott az eredményjelző tábla, innen már egy kisebb csodára volna szükségük Kutiéknak a győzelemhez. A harmadik negyedet amúgy 9-22-re vesztette el a román válogatott.

Az utolsó negyedre aztán teljesen szétesett a románok támadójátéka, értékelhető kisérletig is alig jutottak. A végjátékban elsüllyedt ugyan egy-egy Nicolescu és Petrisor tripla, de ez már csak kozmetikai tapasz volt.

A mérkőzés után a vegyes zónában a Maszol akkreditált tudósítója mikrofonvégre kapta a román válogatott két magyar játékosát.

Török Roland így értékelte saját maga és a csapat teljesítményét.

Kuti Nándor pedig a Satoransky elleni párharcairól is beszélt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?