Kolozsvári kosárlabda Eb: a végére elfogyott a magyar benzin a horvátok ellen

Amikor csütörtökön délután fél 5 körül a kolozsvári sportcsarnokban a Horvátország-Magyarország Európa-bajnoki kosárlabda mérkőzés harmadik negyedének végén felcsendült a magyar szurkolók nem hivatalos himnusza - Az éjjel nem érhet véget - nem hittünk a szemüknek az eredményjelzőre tekintve. A végén aztán helyre állt a világrend.

Ha a lelátón tapasztalt óriási erőfölénynek csak a töredéke érvényesül a pályán is, akkor nem lesz gondban a magyar kosárlabda-válogatott a sokkal nagyobb játékerőt képviselő Horvátország ellen.

Ez a két csapat „nyitja meg a bált” a 10 ezresre bővített kolozsvári multifunkcionális sportcsarnokban, és kereken 21 horvát szurkoló próbál nem felszívódni a kb. 1000 magyar fős táborban. A magyar himnusz felcsendülésekor jött át igazán, hogy milyen sokan is vannak a csarnokban.

A mérkőzés első perceiben a magyar válogatott keményebb védekezését nem tolerálták a játékvezetők. Másfél perccel az első szünet előtt Eilingsfeld zsákolásával 15-15-nél egyenlítettek Sztojan Ivkovic tanítványai, majd Hanga Ádám sarokból eleresztett hármasával át is vették a vezetést (20-15). Ezt már nem bírta ki szó nélkül Alekszandar Petrovic  horvát edző és magához rendelte fiait.  A time-out utáni két horvát támadás mindegyikéből kosár született, így az első negyed után 20-20 volt az állás.

A horvát mester visszahozta Dario Saric NBA-sztárt is, mert látta, hogy nem lesz könnyű dolga a fanatizált magyarokkal.

„Játszik a csapat” – zúgott a csarnok a második negyed közepén, amikor Hangáék 31-30-as vezetésénél Karahodzic két büntetőhöz jutott. A bácskatopolai játékos sajnos kihagyta mindkettőt, a horvátok pedig három egymás utáni támadást is sikerrel végigvittek és átvették a vezetést. (32-37) Perl Zoltán büntetőivel és Keller Ákos újabb palánk alatti kosarával ismét felzárkózott az Ivkovic-alakulat, így 24 másodperccel a nagyszünet előtt 36-37-et mutatott az eredményjelző tábla. A horvátok sztárja, Saric beforgatta a magyar védelmet és a déliek 3 pontos előnnyel vonulhattak az öltözőbe. (36-39)

A magyar tábor maximálisan elégedett volt mind a csapattal, mind az eredménnyel, a szoros állás minden várakozásukat felülmúlta.

A szünetben érkezett a hír, hogy Hanga enyhébb sérülést szenvedett combja felső részén és valószínűleg nem lép pályára a második félidőben, a stáb nem akar egy súlyosabb sérülést kockáztatni.

A csapat nélküle is működött, a horvátoknak nem sikerült elhúzniuk, a különbség 2 és 4 pont között mozgott a harmadik negyed első felében. Sőt, egy kivédekezett horvát támadás után az egyenlítés is összejött. (46-46)

A horvátok legponterősebb játékosa bedobta ugyan a két könnyen kapott büntetőjét, ám a magyarok konokul tapadtak és 3 perccel az utolsó szünet előtt át is vették a vezetést. (50-48) És mindez legjobbjuk, Hanga nélkül.

“Itthon vagyunk” – zúgott a csarnok, nem indokolatlanul.

Saric kétpontosával egyenlítettek a horvátok, és mivel Keller egyik büntetőjét se dobta be 50-50-nél kezdődött a negyed utolsó az utolsó perce. Perl Zoltán még cifrázott egyet az eredményen, amikor 31 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy hárompontost. Horvát időkérés.

„Az éjjel soha nem érhet véget” – természetes következménye volt a pályán történteknek. Hihetetlen, de egy negyeddel a vége előtt Vojvodáék 53-52-re vezetnek az éremesélyes Horvátország ellen.

A Bogdanovic, Saric, Bender NBA-trió gyorsan megfordította az állást (53-56), majd egy sikertelen Vojvoda-tripla után jött egy sikeres próbálkozás a másik oldalon. A hat pontos különbség magyar időkérést követelt.

Vojvoda tökéletes betörése kipenderült a gyűrűből, de a következő támadásnál buzzer beater hármassal engesztelte ki magát és a szurkolókat.

Öt perccel a vége előtt még mindig csak 6 pont volt a különbség (56-62), tehát volt keresnivaló. Sajnos Wittmann Krisztián kényszerhelyzetben eleresztett utolsó másodperces 3-pontosa a kosárig se jutott el, így jött az újabb magyar időkérés.

„Mindent bele, mindent bele” – tüzelte a fiúkat a magyar tábor.

Egy alacsony kosárszámú mérkőzésen minden minden találat duplán számít, ezért amikor a horvátok 11-re növelték a különbséget (56-67), akkor már lehetett tudni, hogy elfogyott a magyar benzin.

Hanga: a horvátok jobbak voltak

A mérkőzés után sajtótájékoztatón Sztojan Ivkovic és Hanga Ádám sportszerűen elismerték, hogy a horvátok jobbak voltak.  "Nagyon fontos az ilyen meccs a kiscsapatoknak, mert megmutathattuk, hogy tudunk kosarazni. Nagyszerű hozzáállással játszottunk Hanga kiválása után is" - mondta Ivkovics, aki hozzátette, számára a Barcelona játékosának egészsége a legfontosabb, ettől függ, játszhat-e a későbbiekben, mert "a többiek így is úgy oroszlánként fognak harcolni".

Maga az érintett hozzátette: „Nagyon rossz volt a padról nézni a fiúkat egy ilyen meccsen, de büszke rájuk, hogy nélkülem is jó teljesítményt nyújtottak egy ennyire erős csapat ellen.”

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság
C-csoport (Kolozsvár)

  • Magyarország–Horvátország 58–67
  • pontszerzők: Bogdanovic 23, Saric 15, Tomas 8, Planinic, Ukic 6-6, Simon 5, Popovic, Bender 2-2, illetve Perl 12, Vojvoda 11, Keller, Eilingsfeld 8-8, Ferencz 7, Hanga, Allen 5-5, Wittmann 2

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?