Liga 1: jól vizsgázott idei legnehezebb meccsén a CFR

Foggal-körömmel, a végén pedig kettős emberhátrányban is megőrizte minimális előnyét a Kolozsvári CFR a Dinamo elleni csütörtök esti rangadón. Öt forduló elteltével a „vasutasok” gólaránya kilenc az egyhez.

Majdnem teljesen ellentétes félidőket hozott a román labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójának kolozsvári rangadója. Míg az első negyvenöt percben a hazai pályán szereplő CFR volt aktívabb, addig a második játékrészben a Dinamo vezetett több támadást. Az edzők taktikai csatáját Dan Petrescu nyerte, Cosmin Contra offenzív cseréi nem hozták meg a várt eredményt – vagy úgy is mondhatnánk, Petrescunak bejött, hogy visszavonulót fújt.

A csapatok óvatosan kezdtek, nem rohantak egymásnak, így az első tíz perc kapura lövés nélkül telt el. Az első gólhelyzet Filipe Nascimento előtt adódott, a Dinamo középpályását azonban blokkolta az egyik védő. A portugál játékos idén nyáron a CFR-től igazolt át a rivális bukaresti klubhoz, amely cserében elengedte Mihai Nistort a kolozsváriakhoz.

A 13. percben Ovidiu Hoban mutatott be egy ollózást a Dinamo tizenhatosában, s bár a váratlan mozdulattal megtornáztatta a vendégek panamai kapusát, az eredmény ekkor még 0–0 maradt. Ahogy a Dinamo következő helyzete után sem változott az állás, Anton szögleténél Camora volt szemfüles és mentett a gólvonalról.

A CFR szépen lassan átvette a kezdeményezést. Paulo Vinícius közel járt a gólhoz, miután leszakadt védőjéről egy sarokrúgásnál, a portugál középhátvéd fejese mégsem sikerült tökéletesre. Percekkel később Cristian Manea kínálta meg szabadrúgásból Jaime Penedót, aki magához ölelte a labdát.

A meccs kulcspillanata a 35. percben következett be, Jeremy Bokila beadása elakadt Ionuț Nedelcearun, George Găman játékvezető nem sokat habozott, tizenegyest ítélt. A kezezés nem volt egyértelmű, de ezzel aligha foglalkozott Emmanuel Culio, a csapathoz visszatérő argentin légiós magabiztosan bevágta a büntetőt.

A félidő végén a felszabadítani készülő Giorgosz Kacikasz lábáról lecsúzott a labda, a Dinamo görög hátvédje alaposan ráijesztett a társakra, de szerencséjére megúszta az öngólt.

Nagyon megváltozott a játék képe a második félidőben, a bukarestiek határozottan jöttek ki az öltözőből, alighanem a gyors egyenlítésben reménykedtek. Diogo Salomao ziccerbe is került a 49. percben, lövését Cosmin Vâtcă szögletre tolta. A folytatásban Contra feláldozta egyik belső középpályását, Paul Anton helyett a gólfelelős Adam Nemec-t küldte pályára. Ezt követően Petrescu is cserélt, ráadásul egymás után kettőt, igaz Urko Vera és Bryan Nouvier pályára lépésével a szerkezet nem változott.

A CFR egyre inkább feladta a támadójátékot, Vera is visszalépett, hogy segítse a védekezést. A hazaiak többnyire jól zárták le a területeket, de a Dinamónak így is volt egy óriási lehetősége: a 74. percben Salomao kiválóan indította Steliano Filipet, aki elhibázta az emelt lövést.

A viszonylag sportszerű mérkőzés kissé eldurvult az utolsó bő tíz percben. Előbb Camora kapott azonnali piros lapot, miután brutális belépővel állította meg Nascimentót – szerencsére a Dinamo-játékos nem sérült meg. A hosszabbítás második percében Culio rántotta le Valentin Costachet, így ő is el kellett hagyja a pályát, mivel második sárgáját „érdemelte ki”. A kettős emberhátrány ellenére a CFR kivédekezte a hátralevő időt és megőrizte veretlenségét.

Öt forduló után Dan Petrescu csapata az FC Botoșani-nal együtt vezeti a Liga 1-et, mindkét csapatnak 13 pontja van.

Román labdarúgó I. osztály, alapszakasz, 5. forduló

Kolozsvár, Dr. Constantin Rădulescu Stadion
vezette: George Găman
Kolozsvári CFR–Dinamo 1–0 (1–0)
gólszerző: Emmanuel Culio (37., büntetőből)
sárga lap: Culio (84.), ill. Steliano Filip (23.)
kiállítva: Camora (84.), Culio (90+2.) – mindketten a CFR-től
CFR: Cosmin Vâtcă – Camora (kapitány), Andrei Mureșan, Paulo Vinícius, Cristian Manea – Emmanuel Culio, Ovidiu Hoban – Thierry Moutinho (Bryan Nouvier 61.), Ciprian Deac (Srdjan Luchin 86.), Billel Omrani – Jeremy Bokila (Urko Vera 62.). Edző: Dan Petrescu.
Dinamo: Jaime Penedo – José Romera (Valentin Costache 77.), Ionuț Nedelcearu, Giorgosz Kacikasz, Steliano Filip (kapitány) – Paul Anton (Adam Nemec 56.), May Mahlangu – Sergiu Hanca, Filipe Nascimento, Diogo Salomao – Rivaldinho (Juan Albín 81.). Edző: Cosmin Contra.

Kapcsolódók

Kimaradt?