Sziklamászó fesztivál lesz hetedszerre az Egyes-kőnél

Újra a Hagymás-hegységben található Egyes-kőhöz várják a sziklamászás szerelmeseit, hetedszer tartják meg ugyanis a Lonely Rock Climbing and Highline Fesztivált a Csíki Hegyimentő Csapat szervezésében.

A péntektől vasárnapig tartó (augusztus 11. és 13. között) fesztiválon résztvevők az Egyes-kőn kialakított 30 mászóútvonalat használhatják szabadon. A szervezők az elavult útakat megjavították és újakat is létrehoztak – tudtuk meg Molnár Botondtól, a fesztivál főszervezőjétől.

„A fesztiválon kifejezetten sportmászást lehet gyakorolni, tehát az alpin mászástól eltérően, itt azok is megpróbálkozhatnak a könnyebb útvonalak megmászásával, akiknek semmilyen tapasztalatuk nincs. A sportmászók sokkal jobban kibiztosítják magunkat, mint az alpin mászók” – számolt be a főszervező. A legnehezebb útvonal egyébként 9-es nehézségű lesz. A sziklamászásban már 12+ nehézségű útvonalak is vannak a világban.

 A fesztiválon újra kihúzzák az ország egyetlen highline-ját is, ez tulajdonképpen az Egyes-kő két „tornya” között, mintegy 60 méteres magasságban kifeszített kötél, amelyen egyensúlyozva végig lehet gyalogolni, természetesen biztonságos körülmények között.

Molnár Botond elmondása szerint, a fesztivál történetében eddig egyetlen alkalommal, egy temesvári fiatalembernek sikerült végigmenni rajta. Akik félnek ettől a megpróbáltatástól, de mégis kipróbálnák a hegyi „kötéltáncot”, azoknak egy slackline kötél áll majd a rendelkezésükre, amelyet a földtől csupán egy méter magasságban húznak ki.

Szombaton és vasárnap is vezetett túrát tartanak a résztvevőknek, szombaton Nagyhagymás csúcsára, vasárnap pedig az Öcsém-tetőre mászik ki a csoport. A fesztiválon koncert is lesz, a Gusoline, a The Bat, Rigodon és Oros szolgáltatja a zenét. Mivel az Egyes-kő a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park területén található, a zajongás tiltott, így a zenét mindenki fülhallgatón keresztül élvezheti majd.

A legjobb mászók között értékes díjakat, hegymászó felszereléseket sorsolnak ki, lesz tombola is, amelyen sátrat lehet nyerni. A belépők ára attól függően változik, hogy hány napon át tartózkodnak ott, illetve sátorban vagy menedékházban szállnak meg. Átlagban 100-120 ember szokta mindhárom napot kint tölteni, rajtuk kívül még 250-300 résztvevőre számítanak a szervezők.

Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetője elmondta, hogy a 7 éves múltra visszatekintő fesztivál mára már nemzetközivé nőtte ki magát, nemcsak itthonról és Magyarországról érkeznek már vendégek, hanem Európa más országiból is. A belépők árairól a lonelyrock.ro honlapon lehet tájékozódni, illetve további részletek találhatóak az esemény Facebook-oldalán.

Molnár Botond hozzátette, hogy a fesztivál Csíkszereda lakóinak is szól, sőt azzal a gondolattal szervezeték meg az elsőt 2011-ben, hogy sok csíkszeredai ember nem járt még Felcsík talán legszebb pontján, így őket is szívesen várják.

Kimaradt?