Felkészülés a kolozsvári Eb-re: pofozógép-szerepben a román kosárválogatott

A felkészülési időszak célegyenesébe érkezett Románia férfi kosárlabda-válogatottja, amely az augusztus 31-én kezdődő Európa-bajnokságra hangol. A kolozsvári csoportban legalább a negyedik helyet kellene elcsípni a továbbjutáshoz. Egy biztos, fel kell kötni a gatyát!

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség ranglistája alapján a kolozsvári hatosban érdekelt válogatott közül egyértelműen a spanyol a legerősebb. Az ibériaiak két éve megnyerték a Franciaországban rendezett Európa-bajnokságot, míg a riói olimpián bronzérmesek lettek. Papíron övék a világ második legerősebb csapata az Egyesült Államok után.

Egy másik kosárlabda-nagyhatalom, Horvátország legjobbjai is a C jelű csoportban kaptak helyet, akárcsak a világranglistán 42. csehek, valamint a 72. helyet elfoglaló montenegróiak. Az idei Európa-bajnokság romániai csoportja két olyan válogatottal teljes, amely nem szerepel a világranglistán: várhatóan a házigazda román, valamint a magyar együttesnek is nehéz dolga lesz a Szamos-parti sportcsarnokban.

A szatmári Marcel Țenter által irányított román csapat a nyár eddigi részében összesen nyolc felkészülési mérkőzést játszott. Nem túl jó előjel az Európa-bajnokságra nézve, hogy a nemzeti csapat pillanatnyi mérlege hét vereség és egy győzelem. A kosarasok legutóbb Görögországban vettek részt felkészülési tornán, Pátra városában (súlyosnak mondható) 54 ponttal kaptak ki a görögöktől, majd a harmadik helyért játszott mérkőzésen az ukránok is nagyon lepipálták Török Rolandékat. Az első görögországi vereség után Vlad Moldoveanu és Andrei Mandache elnézést kért a szurkolóktól.

„Mint a csapat vezére, szeretnék nyilvánosan elnézést kérni a románoktól azért, amit a csapatunk mutatott ma este” – nyilatkozta Moldoveanu.

„Hamar rendeznünk kell a sorokat, tanulnunk kell ebből a meccsből. A válogatott egy más arcát kell megmutassa azoknak az embereknek, akik szeretik és támogatják a román kosárlabdát. A társaimmal együtt megígérjük, hogy a következő meccseken sokkal jobban fogunk játszani. Pályafutásunk egyik fontos vizsgája előtt állunk, meg kell mutatni, hogy velünk is számolni kell az európai kosárlabdázás térképén. Fel a fejjel, megyünk előre!” – bátorította a többieket a nagyváradi csapatnál szereplő Andrei Manadche.

Román együttes legutóbb 1987-ben szerepelt férfi válogatottnak rendezett Európa-bajnokságon, az athéni tornán egymás után hétszer kaptak ki a piros-sárga-kékek, akik így utolsók lettek.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) amerikai pléjerekkel igyekezett megerősíteni a válogatott játékosállományát. A csapat gyenge pontját az irányítóposzt jelenti, ezt nagy valószínűséggel a Kolozsvári U-BT-hez szerződött Giordan Watson bérelte ki magának. Érdekesség azonban, hogy a felkészülési meccseken bevetett detroiti játékmesternek egyelőre nincs meg a román állampolgársága. A totalbaschet.ro információja szerint korábban Scottie Wilbekin és D. J Cooper neve is felmerült, de végül egyikük honosításért sem tett lépéseket a FRB.

A szövetség által „sasoknak” becézett nemzeti csapat Lettországban zárja a tesztmérkőzések sorát. A válogatott augusztus 17–21. között játszik újabb meccseket a balti államban.

Időkzöben a magyar válogatott kettős, Szlovákia elleni győzelemmel kezdte a felkészülést a szeptemberi Európa-bajnokságra, majd a folytatásban Szlovéniától és Csehországtól is kikapott Sztojan Ivkovics csapata.

A válogatott ezen a hétvégén fiatal kerettel szerepel a kazanyi nemzetközi felkészülési tornán. A szövetség tájékoztatása szerint a pénteken rajtoló viadalon – amelyen sorrendben a házigazda orosz, az izlandi, majd a német együttessel találkozik a magyar csapat – a keret felét húsz év körüli játékosok alkotják. A bő keretből ezúttal Hanga Ádámon kívül Ferencz Csaba és Tóth Norbert marad itthon.

A magyar válogatott 1999 után léphet pályára ismét Európa-bajnokságon, miután a selejtezőben veretlenül megnyerte csoportját. A 40. kontinenstorna augusztus 31-től szeptember 17-ig tart, a csoportküzdelmeknek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszra a török városban kerül sor. (MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?