Hollandia nyerte a hazai rendezésű női foci-Eb-t

A Hollandiában zajló női Európa-bajnokság döntőjében a házigazda hollandok 4–2-re legyőzték Dániát.

Hollandia női válogatottja először nyerte meg a kontinensviadalt. Az eddigi legjobb eredménye 2009-ből származik, amikor a finnországi tornán az elődöntőig menetelt.

A finálénak a Twente stadionja, a De Grolsch Veste adott otthon, s a helyi beszámolók szerint telt ház, azaz nagyjából 30 ezer néző fogadta a résztvevőket. A dánok hamar vezetést szereztek, ám Hollandia fordított. Dánia a szünet előtt egyenlített, az oranje azonban a második félidőben eldöntötte a mérkőzést. A májusban a Bayern Münchentől az Arsenalba szerződő holland Vivianne Miedema duplázott. Érdekesség, Miedema mind a négy, tornán szerzett gólját az egyenes kieséses szakaszban szerezte.

Dánia először jutott el a finálééig. 1991-ben és 1993-ban bronzérmes lett, 1984-ben, 2001-ben és 2013-ban az elődöntő jelentette számára a végállomást.

A gólkirályi címet az angol Jodie Taylor (Arsenal) érdemelte ki öt találattal. Anglia a legjobb négy között épp Hollandiával szemben búcsúzott. A torna legjobb játékosának a Barcelonát erősítő holland Lieke Martenst választották meg.

 

Kimaradt?