Vizes vb: aranyért játszik a magyar pólóválogatott (helyszíni tudósítás)

Kíméletlen második félidei védekezéssel  - és egy kis szerencsével - győzte le 7-5-re csütörtök este Görögországot a házigazda magyar vízilabda válogatott a Budapesten zajló vizes világbajnokság elődöntőjében.

A Hajós Alfréd Uszodát ismét zsúfolásig megtöltő közönség jelentős része maradt a másik elődöntőn is, hogy megtudja, Szerbiával vagy Horvátországgal csapnak-e össze Märcz Tamás tanítványai a szombat esti döntőben.

A találkozó első gólját a görögök lőtték Genidounias révén, aki - mint utóbb kiderült - a balkáni csapat leggólerősebb játékosa volt ezen a találkozón. A válasz nem váratott sokáig magára, Erdélyi Balázs is felavatta Flegkast. Az első negyedben még egy találat esett, de az biztosan beleégett a 7200 néző retinájába, Horsnyánszky Norbert a magyar támadóidő lejárta előtt 2 másodperccel eresztette el egy olyan forduláslövést, aminél Flegkas csak néző volt.

A második negyedben Fountoulis gyorsan egyenlített, majd Flegkas mutatott be egy pár nagy védést. A magyar bombagól-gyáros Vámos Márton vállalta a felelősséget, akkor, amikor látszólag senki sem merte, és egy újabb távoli lövéssel szerezte vissza a magyar előnyt. (2-3).

Genidounias percei következtek, a görög pólós előbb egyenlített, majd előnyhöz is juttatta csapatát. Amikor a magyar csapatkapitány Varga Dénes ejtése is a felső lécre esett, akkor úgy tűnt, hogy gondok lesznek.

A szerencse forgandó - szól a népi bölcselet, s ez a következő magyar támadáskor be is igazolódott. Gór-Nagy Miklós lövése a görög kapufáról Flegkasra pattant, akinek a hátáról a kapuban kötött ki. A nagyszünet előtti utolsó támadás a magyaroké volt, Märcz Tamás időt kért és nagyon jól instruálhatta tanítványait, ugyanis 5 másodperccel a sípszó előtt Hárai Balázsnak sikerül leráznia védőjét és egy újabb fordulásgóllal 5-4-es előnyhöz juttatnia csapatát.

A szünet utáni első gólt Vámos Márton lőtte, és ekkor még nem sejtettük, hogy több találat nem is esik ebben a negyedben. Ehhez az is kellett, hogy a hellének négyszer (!) találják telibe a kapufát.

A záró negyedben sikerült először a görögök gyorsúszójának megelőznie Manhercz Tamást és eggyel több támadáshoz juttatnia csapatát. A vendégek ekkor már elkezdtek kapkodni, és helyzetüket tovább rontotta, hogy Horsnyánszky újabb bombagóljával 3-ra nőtt a különbség. 

Ezután Nagy Vikor percei következtek, aki valósággal megbabonázta a görög pólósokat, ebben az időszakban 4-5 nagy védést is bemutatott. Amikor egy magyar kiállítás után Märcz Tamás is sárgát kap és a görögök kettős emberelőnyből sem tudnak gólt lőni, akkor már érezni lehetett, hogy ez meglesz. 

A végén még kozmetikáztak egyet a hellének az eredményen, de a magyar közönség ekkor már ünnepelte a világbajnoki döntőbe jutást.

A görögök elleni elődöntő után a Maszol kiküldött tudósítója a vegyes zónában kapta mikrofonvégre Märcz Tamás szövetségi kapitányt.

És a találkozó talán legjobbjának számító Nagy Viktort.

Szombaton lesz a döntő, de hol?

Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese szombaton száll vízbe legközelebb: a világbajnoki címért zajló összecsapást a szerb-horvát csata győztesével 21.30-tól rendezik. 

A találkozó helyszínéről pénteken döntenek, ugyanis - mint korábban írtuk - felmerült, hogy amennyiben a magyar válogatott érdekelt lesz a fináléban, akkor a 12 ezer férőhelyes Duna Arénába költöztetik a mérkőzést.

"Már csak az a kérdés, hogy az Omega, illetve a televíziós közvetítés feltételei megengedik-e a változtatást" - nyilatkozta a csütörtök esti elődöntő után az M4 Sportnak Gyárfás Tamás, a nemzetközi szövetség (FINA) legszűkebb döntéshozó testületének tagja, aki megerősítette, hogy a helyszínváltoztatás csupán technikai kérdés, a vb szervezőbizottságán nem múlik. Gyárfás elárulta, hogy az ügyben pénteken napközben várható döntés.

Gyárfás Tamás az ügyben egyeztetett Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével, majd vele egyetértésben tárgyalt Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával, akik jóváhagyták az ötletet.

A helyszínváltoztatás esetén az eladott, helyre szóló jegyeket hasonló pozícióba szóló belépőkre kell átváltani, viszont ötezerrel többen láthatják a helyszínen a finálét. Az esetleges váltás gondot jelenthet az esemény televíziós közvetítői számára, akiknek a 21.10-kor véget érő úszóversenyek után teljesen át kellene építeniük a kameraállásaikat.

Emiatt viszont az eredetileg kitűzött 21.30-as kezdés biztosan nem tartható a vízilabda-finálé esetén, és amennyiben egy órával később indulna a mérkőzés, azt egyeztetni kell az eseményt sugárzó valamennyi tévétársasággal is. Emellett az uszoda teljes kiürítését, illetve a pólódöntőre érkezők beengedését is le kellene tudni alig több mint egy óra alatt, továbbá a medenceteret is teljesen át kell rendezni. Az úszóknál ugyanis máshol helyezkednek el a versenybírók, míg a pólósoknál zsűriasztal van, továbbá külön bírói dobogó a medence két oldalán.

A hivatalos időmérést ellátó Omega cégnek le kellene szerelnie az összes, úszásnál használt berendezését, felváltani a vízilabdánál használatos eszközökre, majd mindezt másnap reggelre ismét visszacsinálni, hiszen vasárnap lesz az úszóviadal zárónapja.

Kapcsolódók

Kimaradt?