Vizes vb: Hosszú Katinka megszerezte a negyedik magyar érmet

Magyar szempontból a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában kerül sor a budapesti vizes világbajnokság legfontosabb eseményére, ugyanis 21.30 órai kezdettel itt ugrik vízbe a magyar vízilabda válogatott, hogy Görögország ellen kiharcolja a döntőbe jutást. Ha vénasszonyok potyognak az égből, akkor is.

A Duna Arénában tartott délutáni úszóverseny utolsó felében lesznek érdekeltek magyar sportolók, a 19.34-kor kezdődő 200 méteres női pillangóúszás döntőjében Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is indul, a két magyar lány a 6. és 7. idővel kvalifikálta magát a fináléba.

Ugyancsak két magyar úszónak szurkolhat a 12 ezer néző a 200 méteres férfi hátúszás elődöntőjében, itt bernek Péter és Telegdy Ádám száll vízbe.

A Duna Aréna délutáni úszóversenyeit a 4x200 méteres női gyorsúszás zárja, amelyre a magyar válogatott a 7. idővel jutott be. Javítja a magyar kilátásokat, hogy döntős négyesbe Gyurinovics Fanni helyére bekerült Hosszú Katinka, aki Verrasztó Evelin, Késely Ajna és Jakabos Zsuzsanna társaságában küzdhet a negyedik magyar érméért.

Mint ismeretes, a magyar delegációnak ezidáig egy-egy érem jutott, Hosszú Katinka révén egy arany, Cseh László hozott egy ezüstöt, a 4x100-as férfi váltó pedig egy meglepetés bronzot.

Kalisz a 200-as vegyesúszás világbajnoka

Az amerikai Chase Kalisz nyerte a férfi 200 m vegyes döntőjét (1:55.56). A második a japán Koszuke Hagino lett, a bronzérmes a kínai Sun Wang. 

Gyűlnek az amerikai aranyak

A férfi 100 méteres gyorsúszást is amerikai sportoló nyerte meg, Caeleb Remel Dressel honfitársát Nathan Adriant és a francia Mehdy Metellát utasította maga mögé.

Brazil arany 50 női háton

Etiene Medeirosnak hívják az 50 női hát világbajnokát. A brazil lány nagy esélyesként jött Budapestre és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A dobogó másik két fokára a kínai Fu Juanhuj és a fehérorosz Aliakszandra Heraszimenja állhat majd fel.

Gyurtát még egy kellemetlenség érte

Nem elég, hogy Gyurta nem jutott be az 200 mell elődöntőjébe, további kellemetlenség is érte. Anton Csupkov átadta a múltnak Gyurta 2013-as vb-csúcsát (2:07.23), ugyanis 2:07.14-et úszott, ami Európa-csúcs is, és a legjobb idő az elődöntőben. Két-két japán, amerikai és orosz jutott a döntőbe, valamint egy-egy ausztrál és brit.

Belmonte győzött 200 pillangón, de Hosszút ünnepli a Duna Aréna

Mireia Belmonte nyerte a 200 méteres pillangóúszást a német Franziska Hentke és a magyar Hosszú Katinka előtt. Az esetleg csalódott nézőkre is átragadt a Vaslady kitörő öröme, így aztán az esetleges csalódottság helyett nagy ünneplést rendeztek Hosszúnak, aki rövid - vízparti - nyilatkjozatában elmondta, nagyon várta már a falat, és csak a közönség biztatásának köszönheti a bronzérmet.

Hosszú 2009 és 2013 után harmadszor szerzett vb-medált ebben a számban. A 28 éves bajai úszósztár a magyar csapat negyedik érmét gyűjtötte be a hazai rendezésű világbajnokságon: vasárnap a 4x100 méteres gyorsváltó lett harmadik, hétfőn Hosszú védte meg címét 200 méter vegyesen, szerdán pedig Cseh László végzett a második helyen 200 méter pillangón.

A finálé másik magyar résztvevője, a 15 éves Szilágyi Liliána a 7. helyen végzett. "Nem vagyok megelégedve az úszásommal, annak viszont nagyon örülök, hogy hazai közönség előtt egy világbajnoki döntőben vehettem részt. Jó úton vagyok, ez egy jó állomás volt. Azt hiszem, kicsit bátortalan voltam még ehhez, nem igen hittem még el, pedig el kéne már. A szívem még nem igazán engedi, hogy továbblépjek" - mondta Szilágyi Liliána.

Bernek döntős 200 háton

Bernek Péter és Telegdy Ádám bemutatásakor is felrobbant a Duna Aréna. Az elődöntőbe 2. legjobb idővel bejutó Bernek óriási hajrával  és remek benyúlással a harmadik helyen csapott célba az első futamban, amivel 7. helyen jutott be a döntőbe.

Telegdy az 5. lett futamában, s mivel a második futam gyorsabb volt a végelszámolásnál csak a 9. helyre sorolták.

Amerikai győzelem a 4x200-as női gyorsúszásban

A 4x200-as gyorsváltó döntőjébe a lehetséges legereősebb összeállításban ugrott vízbe a magyar válogatott. Késely Ajna gyengébben kezdett, 50 méter után a 8. helyen fordult, de aztán egyre javult, 100 már 7, 150-nél 5. helyen fordult. A végére elfáradt és 7. helyen adta át a stafétát Jakabos Zsuzsannának.

Az élen közben amerikai-orosz párharc folyt, Kína és Ausztrália lesben állt. 

Verrasztó Evelin a 7. helyen ugrott vízbe, ekkor magyarország Kanadával meccselt az utolsó hely elkerülése érdekében.

Hosszú Katinkának fel volt adva a lecke ugyanis utolsóként ugorhatott medencébe. Az aranyérem kérdése azzal tulajdonképpen el is dőlt, hogy az amerikaiak befejező embere, Katie Ledecky az első helyen vette át a stafétát. A második Kína, a harmadik Ausztrália lett.

Magyarország a 6. helyen végzett. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?