Liga 1: jól szerepeltek az erdélyi csapatok – összefoglaló

A Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK három-három ponttal gazdagodott, a Medgyesi Gázmetán pedig döntetlent játszott a labdarúgó Liga 1 alapszakaszának második fordulójában. A 14 csapatos mezőnyből csak a FCSB hibátlan, eddig a bukaresti Juventus teljesített a leggyengébben.

Urko Vera beköszönt, az Athletic Bilbaónál nevelkedett baszk csatár megszerezte első gólját a Kolozsvári CFR-nél, amely a második forduló rangadóján otthon tartotta a pontokat az FC Viitorullal szemben. Dan Petrescu a Botoșani-ban alkalmazott 4–4–2-es felállást 4–2–3–1-re váltotta, és az előretolt Verát folyamatosan keresték labdákkal a csapattársak. A rutinos spanyolországi center Ciprian Deac passzából a mérkőzés első negyedében lőtte előnybe a kolozsváriakat, majd a második félidőben a helyére érkező Jeremy Bokila zavarta meg a bajnokcsapat védelmét. A felszabadítani szándékozó Victor Râmniceanu, a Viitorul kapusa Kevin Bolit találta el szerencsétlenül, és a francia hátvéd hiába igyekezett, nem tudta megakadályozni az öngólt. A CFR ráállt a helyes útra, a hétvégén a Medgyesi Gázmetán otthonában lehet megduplázni a győzelmek számát.

A tavaly még a rájátszásba kerülésért harcoló medgyesiek gyengén kapták el a rajtot. A nyitó körben lazán kikaptak idegenben Gheorghe Hagi csapatától, és a Szeben megyei együttes a CSM Poli Iași otthonában sem tudott gólt szerezni. Igaz, az első pont legalább megvan, a 0–0-s döntetlennek pedig Cristian Pustai, a Medgyes vezetőedzője örült jobban. A „tanár úr” a szezonkezdés előtt azt ígérte, idén is olyannyira erős csapatuk lesz, mint egy évvel korábban. Mint mondta, az a célkitűzésük, hogy bekerüljenek az első hatba. Ez nem lesz könnyű...

A Sepsi OSK vezetői minden bizonnyal a középmezőnnyel is megelégednének az első szezonban. A székelyföldiek „hazai” bemutatkozása jól sikerült, az ideiglenes otthonnak számító brassói stadionban Valentin Suciu legényei lebirkózták a Juventust. Az elmúlt idényben a Sepsi OSK egyik mérkőzésen sem tudta legyőzni fővárosi riválisát a másodosztályban, de időközben a piros-fehérek erősítettek jobban. Hét közben például bemutatták a Diósgyőrtől kölcsönbe vett Fülöp Istvánt, aki kis híján gólt is szerzett első mérkőzésén. A kapufáról visszapattanó labdát végül Sebastian Ghinga juttatta a gólvonal mögé. A hosszabbításban Ovidiu Herea döntötte el a meccset egy ellentámadáson, a másik térfélen Marian Stoenac hiába lőtt nagy gólt, a Juventus pont nélkül maradt.

A héten európai selejtezőmeccset játszó csapatok közül egyedül a FCSB hagyta el győztesen a pályát a második fordulóban. A Steaua játékosai nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt Temesváron, de a második játékrészben kihasználták, hogy a Poli Alexandru Muntean kiállításával emberhátrányban maradt. Meglepő eredmény született a Național Arénában, ahol a Dinamo vereséggel hangolt az Athletic Bilbao elleni EL-selejtezőre. Korábban a CFR-t megállító FC Botoșani Cătălin Golofca góljával nyert Bukarestben.

Vasile Miriuță jó eredménnyel mutatkozott be a Concordia Chiajna csapatánál, amely döntetlent ért el a CS U Craiova otthonában. A forduló hétfői mérkőzésen a Románia Kupa- és szuperkupa-győztes FC Voluntari az Astra Giurgiut pipálta le két góllal. Edward Iordănescu legénysége három veretlenül megvívott tétmeccs után kapott ki a 2017/18-as szezonban.

Román labdarúgó I. osztály, alapszakasz

A második forduló eredményei

FC Voluntari–Astra Giurgiu 3–1 (1–1)
gól: Erico da Silva (19., öngól), Laurențiu Marinescu (63., büntetőből), Alexandru Tudorie (66.), ill. Silviu Balaure (36.)

Dinamo–FC Botoșani 0–1 (0–0)
gól: Cătălin Golofca (69.)

CSM Poli Iași–Medgyesi Gázmetán 0–0

Kolozsvári CFR–FC Viitorul 2–0 (1–0)
gól: Urko Vera (18.), Kevin Boli (83., öngól)

CS U Craiova–Concordia Chiajna 1–1 (1–1)
gól: Alexandru Băluță (14.), ill. Marian Cristescu (24.)

Temesvári ACS Poli–FCSB 0–1 (0–0)
gól: Harlem Eddy Gnohere (64.)
kiállítva: Alexandru Muntean (45.) – a hazaiaktól

Sepsi OSK–Juventus București 2–1 (0–0)
gól: Sebastian Ghinga (62.), Claudiu Herea (90+1.), ill. Marian Stoenac (90+3.)

 
 

Kapcsolódók

Kimaradt?