Vizes vb: beleszerettünk az aussiekba (helyszíni tudósítás)

Az úszónagyhatalom ausztrál csapat sajtótájékoztatója volt a Maszol kiküldött tudósítójának első hivatalos médiaeseménye a Budapesten zajló vizes világbajnokságon. De az információgyűjtés már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elkezdődött - nem is akármilyen körülmények között. A nap ugyancsak a derék ausztrál legényekkel ért véget, akikre pénteken este sok pesti kocsmában fognak legalább egyet koccintani.

A déliek hat világbajnoki címet és egy olimpiai aranyat ‚ültettek az asztalhoz’ Jacco Verhaegen szövetségi kapitány mellé. A holland származású szakembert egy hazájabeli újságíró kérte, hogy hasonlítsa össze a holland és az ausztrál úszósportot. „Idelenn minden nagyobb. A merítés, az egyesületek, az edzők, a létesítmények száma és mérete” – fogalmazott Veghaegen. A németalföldi kolléga megnyugtatására azért hozzátette, természetesen otthon is jó munkát végeznek, de Ausztráliában az úszást nemzeti sportként kezelik. A hamisíthatatlan aussie kiejtéssel megszólaló Verhaegennek nincsenek deklarált éremelvárásai, azt szeretné, ha megfiatalított csapatának minden tagja legjobbját úszná a Duna Arénában.

Apropó, a helyszín.  A Duna Aréna behemót nagy létesítmény, a tévéközvetítésekben is látható 12 ezer férőhelyes aréna talán felét sem teszi ki az ingatlan teljes beépített területének. Akkreditált újságíróként majd’minden ajtó megnyílik a Maszol kiküldött tudósítója előtt, ezért rövid két óra alatt négyszer vesztődött el a folyosók és termek labirintusában.

Bronte Campbell egyike azoknak az úszóknak, akik csatlakoztak a Hosszú Katinka által meghirdetett ’forradalomhoz’, őt arról kérdezték, hogy milyen fázisban van a magyar sztár által kezdeményezett úszó-szakszervezet.  „Imádom ezt a sportot, ezért nem közömbös számomra, hogy milyen irányt vesz. Az úszók egyesületének célja, hogy partnere legyen a FINA-nak, közösen megtaláljuk azt az irányt, amely előre viszi az úszást” – fogalmazott Campbell.

Mitchell Larkin kétszeres világbajnok lenyűgözőnek nevezte a Duna Arénát, amelyet a londoni olimpiai medencéhez hasonlított. Ami pesti létesítmény javára billenti el a mérleget, az – fogalmazása szerint – a csak az úszók által értékelt részletek. Emily Seebohn-t kétszer is szembesítették azzal a ténnyel, hogy a magyarok félistenével, Hosszú Katinkával hasonló számokban indul. „Remélem, hogy a nézők biztatása rám is ösztönző hatással lesz. Amúgy amióta itt vagyunk tudatosodott bennünk, hogy mekkora sztár Magyarországon Katinka – minden plakátról ő köszön vissza” – mondta Seebohn.

Budapest 'lefeküdt' a vizes vébének

Budapest amúgy teljesen alárendelte magát/kiszolgálja a FINA vizes világbajnokságot. Ennek első bizonyítékát már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megtapasztalhatják a Budapestre érkezők. A Maszol kiküldött tudósítója alig esett át az útlevél-ellenőrzésen máris belebotlott az első információs pultba. Itt a VIP-ek, az újságírók, de az egyszerű szurkolók is a megkapják az első útbaigazítást. Az előzetesen megkapott média útmutató alapján a Maszol munkatársa az újságíróknak fenntartott autóbuszt kereste, de egy FINA elnökségi tag gépének késése miatt felszabadult egy limuzin, amit nem akartak üresen visszaindítani a városba. A felajánlott lehetőséggel ugyebár élni kell, így aztán 25 perces úton Benjámintól, a bőbeszédű 19 éves sofőrtől sikerült kulisszatitkokat is megtudni. Egy hetes tapasztalata, hogy a FINA-jellel felmatricázott autóban egy kicsit több mindent elnéznek neki. Mesélt olyan esetről, hogy nyilvánvaló szabálytalanságot néztek el a rendőrök. Annak nem fognak örülni a szervezők, hogy Benjámintól azt is megtudtuk, hogy az alkalmazott 130 sofőrt feketén dolgoztatják, az 1000 forintos órabérrel kapott pénzt sehol sem papírozzák le. „Csütörtökön 18 órám volt, ennyit máshol nem lehet keresni” – dicsekedett. 

A nap a Hajós Alfréd Uszodában ért véget a Maszol tudósítója számára, ahol 7000 magyar szurkoló társaságában megnézte ahogy a magyar férfi vízilabda válogatott 13-7-re legyőzte Franciaországot. Azt már a mérkőzés előtt is sejteni lehetett, hogy Marcz Tamás tanítványainak nem fog különösebb gondot okozni a franciák legyőzése, magyar szemszögből sokkal fontosabb lesz, hogy a következő összecsapáson Ausztráliának sikerül-e sakkban tartania Olaszországot. A magyarok ugyebár 13-3-ra verték a déli félteke képviselőit, ezt a 10 gólos különbséget kellett 'kiszurkolni' az aussieknak. Maradt is jó 4 ezer ember az olasz-ausztrál meccsen és a betanult hoj-hoj-hoj rigmussal biztatta törhetetlenül a gyengébbik csapatot.

A siker nem maradt el, az olaszok 'csak' 13-5-re nyertek és ezzel Magyarország megnyerte csoportját és legközelebb kedden ugrik vízbe a negyeddöntőben az Oroszország-Spanyolország párharc győztesével.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?