Nemcsak a Sepsi, Kilyén Szabolcs is bemutatkozhat a Liga 1-ben

A korosztályos válogatottakban is megfordult Kilyén Szabolcs az elmúlt években Gheorghe Hagi akadémiáján csiszolta futballtudását. A szovátai származású fiatal nagy lehetőség előtt áll, a Sepsi OSK-val hamarosan bemutatkozhat az első osztályban.

A sepsiszentgyörgyi klubnál nem egészen Székelyföld Athletic Bilbaója épül. A Sepsi OSK-t – amely egyébként a várost átívelő Olt folyóról kapta a nevét – sokan már csak azért támadják az egyesület egyedüli hivatalos csatornáján, vagyis a Sepsi OSK Facebook-oldalon, mert a klub magyarul (is) kommunikál. A jövő héten rajtoló élvonalbeli bajnokság kezdetével a nacionalista gyűlölködés várhatóan felerősödik, miközben a piros-fehérek példa nélküli feljutását többnyire román játékosok hozták össze az elmúlt szezonban.

A tavalyi keretből a székely labdarúgók közül csak Niczuly Roland és Hadnagy Attila volt tagja a szokásos kezdőcsapatnak, míg Mitra Szilárd legtöbbször csereként állt be. A Sepsi OSK vezetői a nyári átigazolási szezonban is többnyire román ajkú játékosokkal kötöttek szerződést, az egyedüli erdélyi magyar érkező – legalábbis pillanatnyilag – Kilyén Szabolcs. Megkerestük a 19 éves fiatalembert, hogy meséljen kicsit magáról.

Hagi meglátta benne a tehetséget

„Tizenegy éves koromban részt vettünk a vásárhelyi FC Junior csapattal a Cupa Hagi Danone bajnokságon, ahol megjelent Gheorghe Hagi is a Brassóval játszott meccsünkön – emlékszik vissza Szabolcs focis pályafutása kezdetére. – Elég nehéz mérkőzés volt, elődöntőre készültünk. Azt nem tudhatom, pontosan mit látott meg bennem Hagi, de tudom, hogy nagyon sokat futottam és minden tőlem telhetőt megtettem, hogy nyerjünk. Végül nem sikerült győzni, elsírtam magam a meccs végén. Hagi viszont elhívott az akadémiára, így kerültem én Konstancára.”

Szabi könnyedén beilleszkedett az új közegben, mint mondja, a román nyelvet alapszinten beszélte, és pár hónap alatt minden megszokottá vált. Körülbelül egy kezdőcsapatnyira való, vele egykorú srác pallérozódott még az akadémián, nagyon hamar összebarátkoztak, mivel egész nap együtt voltak, edzettek, tanultak és szórakoztak. Több mindenkivel közeli barátságba került, Andrei Ciobanut, Ianis Hagit, Tiberiu Căpușă-t és Carlo Casapot említi elsősorban.

A Gheorghe Hagi Akadémián minőségi tehetséggondozás zajlik, jól bizonyítja ezt az FC Viitorul bajnoki elsősége. A konstancai csapat részben saját nevelésű fiatalokra bazírozva nyerte meg a Liga 1-et. A szovátai hátvéd a felnőtt csapatban csak egy Románia Kupa-meccsen kapott lehetőséget a 16/17-es szezon során, de az idény végén a többiekkel együtt örülhetett a bajnoki címnek. „Ez egy nagy csoda volt, óriási meglepetésnek számít, hogy a Viitorul bajnok lett, nagyon nagy volt az öröm. Életem legszebb érzelme volt a Liga 1-ben bajnok játékosok között lenni” – véli Szabolcs.

Több poszton is feltalálja magát

A 19 éves fiatalnak minden bizonnyal nem lesz egyszerű bekerülni a Sepsi OSK kezdőcsapatába, ugyanakkor előnyére válhat, hogy védőként minden egyes poszton bevethető. Az UEFA Youth League legutóbbi kiadásán – amit amolyan ifjúsági Bajnokok Ligájaként kell elképzelni – összesen hat mérkőzésen lépett pályára, négy alkalommal bal-, egy-egy meccsen pedig jobb- és középhátvédet játszott.

„Már második éve, hogy az UEFA Youth League-ben szerepelünk. Első próbálkozásra csak a második körig tudtunk eljutni, ami nagy szomorússággal járt. Az idei teljesítményünk sokkal jobb volt. Bár a junior BL-ről és nem a felnőtt változatról van szó, mindenképp különleges töltetűek ezek a meccsek. Más a tét, más az egész hangulat. Idén a nyolcaddöntőig jutottunk el, ahol az FC Portótól kikaptunk Portugáliában. Sok tapasztalatot nyert a csapat és a klub, most már csak az igazi Bajnokok Ligája maradt hátra” – vallja a játékos.

Az FC Viitorul a harmadik körben csatlakozik az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjéhez, Gheorghe Hagi csapatának két párharcot kell sikeresen megvívni a csoportkörbe jutáshoz – a konstanciak a bajnokok ágán szerepelhetnek.

Kilyén Szabolcsot kölcsönbe vette az élvonalban abszolút újoncnak számító Sepsi OSK, szerződése pedig egy évre szól. A székelyföldi tehetség így nyilatkozott új klubjáról: „Természetesen követtem a Sepsi OSK menetelését a másodosztályban, elég jó véleménnyel vagyok az elmúlt szezonjukról. Ez lesz a csapat első éve az első osztályban, a klub vezetői pedig szemmel láthatóan mindent megtesznek a csapat fejlődéséért. Nekem személyesen az a célom, hogy minél többet játsszak és fejlődjek. Mindent meg fogok tenni magamért és a csapatáért” – ígéri a szovátai fiú.

A Liga már jövő pénteken (július 14-én) elkezdődik, a Sepsi OSK az első fordulóban az Astra Giurgiuval találkozik idegenben. Egy héttel később Valentin Suciu csapata a bukaresti Juventusszal mérkőzik meg Brassóban.

A Sepsi OSK nyári igazolásai

  • Patrick Petre (20 éves, középpályás, Dinamo – kölcsönben)
  • Victor Astafei (29, balszélső, Selangor FA, Malajzia – ingyen)
  • Marius Papsys (28, litván jobbszéslő, FC Strumbas, Litvánia – ingyen)
  • Claudiu Herea (27, középpályás, CS Balotești – ingyen)
  • Kilyén Szabolcs (19, hátvéd, FC Viitorul – kölcsönben)
  • Constantin Dima (17, hátvéd, Dinamo II – kölcsönben)
  • Cristian Oros (32, hátvéd, Astra Giurgiu – ingyen)
  • Linas Pilibaitism(32, középpályás, Atlantas, Litvánia – ingyen)
  • Constantin Grecu (29, balhátvéd, szabad ügynök)

Kapcsolódók

Kimaradt?