Befolyásolni akarták a Foresta-OSK meccs kimenetelét az aradiak?

Azzal gyanúsítja belügyminisztérium korrupcióellenes igazgatósága (DGA) az Aradi UTA labdarúgóklub vezetőit, hogy tisztességtelen módon befolyásolni akarták a Foresta Suceava–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK mérkőzés eredményét.

A belügyminisztérium korrupcióellenes igazgatósága (DGA) szerda reggel házkutatást tartott az FC UTA székházában, Codru Grădinariu klubmenedzsert pedig kihallgatásra a fővárosba szállították (este már szabadon engedték, és csütörtökön már haza is térhetett); értesüléseink szerint Florian Voineát, aki papíron a klubelnöki tisztséget tölti be, Aradon hallgatták ki.

A prosport.ro cikke szerint az ügyészek a május 20-i Foresta Suceava–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK másodosztályú labdarúgó-mérkőzés kimenetelének (2–4) állítólagos befolyásolására keresnek nyomokat az aradi egyesületnél.

Az OSK is meglepődött

Mint köztudott, a nemrég zárult pontvadászatban a szentgyörgyiek és az aradiak szinte végig versenyben voltak a feljutást érő második helyért, melyet végül a székelyföldiek szereztek meg, és a korrupcióellenes igazgatóság rendőrei egy feljelentés alapján tudni vélik, hogy az UTA megkörnyékezte a moldvaiakat, jutalmat ajánlva a háromszékiek elleni pontszerzésért.

A román sportportálnak Diószegi László, az OSK elnöke és Bokor János, a klub menedzsere elismerte: meglepődtek azon, hogy az egy héttel korábban még a visszalépést fontolgató suceavaiak milyen „drágán adták a bőrüket” a meccsen, de tagadták, hogy megvádolták volna az aradiakat, vagy ők jelentették volna fel az UTÁ-t.

A Foresta elnöke, Andrei Ciutac azt nyilatkozta a prosport.ro-nak, hogy ha kaptak volna pénzt, kifizették volna az adósságaik egy részét, de szó sem volt semmiféle megkeresésről, a nehéz anyagi helyzetben lévő csapat játékosai becsületből próbáltak helytállni a pályán az ominózus meccsen. Érdekes módon, sem az OSK, sem a Foresta illetékeseit nem hallgatták ki az ügyben, csupán az aradiakat.

Az élvonalba jutást végül az osztályozón elbukó UTA vezetősége szerda éjjel a klub honlapján jelentetett meg közleményt, amelyben elismerik a házkutatást, de tagadják, hogy bármiféle sportszerűtlen eszközökhöz folyamodtak volna. Mint írták, az egyesület „mindig is a fair-play szellemében járt el”, és teljes mértékben együttműködnek a korrupcióellenes hatóságokkal.

Ez lehet a háttérben

A négy éve a negyedosztályból újraépítkező, a legutóbbi két szezonban már az I. Ligát „ostromló” UTA – a szentgyörgyiekhez hasonlóan – a román futball mind anyagilag, mind szakmailag egyik legstabilabb egyesületévé vált, olyan személyek és cégek adták nevüket hozzá, amelyek kétes hírű vállalkozásba biztos nem keveredtek volna. Ezért is furcsa, hogy ilyen ügybe keveredett volna a vezetőség, amelyet az ügy lezárásáig és az ítélet kimondásáig megillet az ártatlanság vélelme.

Lehet, hogy véletlen egybeesés ez a korrupciós ügy, de arra emlékeznünk kell, hogy az UTA a múlt szezon végén elbukott osztályozón bírálta a szakszövetséget és a hivatásos labdarúgóligát, amiért a Rapid kizárása után a kieső Temesvári Polit vette vissza az élvonalba, nem a pótselejtezőig jutó aradiakat, a most véget ért idény fináléjában pedig nem ment egyezett bele, hogy a II. ligás meccseket közvetítő Digisport a Poli elleni osztályozó visszavágóját a helyszínről sugározza. Azzal érvelt, hogy csak a bajnoki találkozókra szól a közvetítői szerződés, és amúgy is keveslik a pénzt, amit a tv-s jogdíjakból kaptak.

Nem lenne meglepő tehát, ha ezek után a piros-fehér mezes aradi csapat szálka a bukaresti sportági vezetőség szemében.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?