Jó pályán van a sepsiszentgyörgyi sport

A térség legkorszerűbb sportinfrastruktúrája épül Sepsiszentgyörgyön, amely egyaránt kiszolgálja az élvonalbeli kosárlabda- és labdarúgócsapatokat, a feltörekvő jégkorongot, más sportágakat és a tömegsportot – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a város polgármestere és a sportklubok képviselői bemutatták a Sepsi Aréna multifunkcionális csarnokot, illetve ismertették a mellette épülő foci- és jégkoronglétesítmények terveit.

Antal Árpád polgármester bejelentette, hogy júliusban adják át a város Csíkszereda fele vezető kijáratánál megépült háromezer férőhelyes Sepsi Arénát, amely az ország legmodernebb multifunkcionális csarnokai közé tartozik, és amelyet sport-, gazdasági és kulturális rendezvények révén töltenek meg élettel.

A nyolc hektáros területen 19,3 millió euróból létrehozott Sepsi Aréna megépítését 80 százalékban a román kormány, 20 százalékban a helyi költségvetésből fedezték. A csarnok mellett magánbefektetésből, illetve a magyar állam támogatásával hamarosan elkezdődik a labdarúgó utánpótlásnevelés központjának építése, illetve a másik oldalon ugyancsak magyar állami támogatással egy felfújható sátorral fedett korszerű jégpályát húznak fel, amely a hokiutánpótlás nevelést szolgálja. „

Jövőképet szeretnék felmutatni az erdélyi és székelyföldi embereknek. Román állampolgárok és magyar nemzetiségűek vagyunk, használjuk ki mindkét fél – román és magyar állam – támogatását, hogy az itt élő emberek életminősége növekedjen” – mondta Antal Árpád.

„Székelyföld jó pályán van” – mutatott rá a polgármester, aki bejelentette, hogy július közepén kerül sor a Sepsi Aréna hivatalos átadására, amikor a nyitó rendezvény mellett nyílt napokat is szerveznek, hogy a sepsiszentgyörgyiek bejárhassák és megismerhessék az impozáns és korszerű multifunkcionális csarnokot. Az ősz folyamán pedig nagyszabású kulturális és sporteseményekre is sor kerülhet, így szeptemberben a Magyar Állami Operaház egy opera és egy balett-előadást mutat be a Sepsi Arénában.

Antal Árpád szerint nemrégiben Ion Țiriac és Ilie Năstase is meglátogatta a sepsiszentgyörgyi csarnokot, le voltak nyűgözve annak minőségétől és tervezik, hogy egy rangos nemzetközi tenisztornát szerveznek a Sepsi Arénában.

Korszerű utánpótlásnevelő központ épül Sepsiszentgyörgyön

Diószegi László, a frissen Liga 1-be jutott Sepsi OSK főtámogatója, bejelentette, hogy a klub megvásárolt egy 10 hektáros területet a Sepsi Aréna mellett, ahol tavaszig megépül az utánpótlásnevelő bázis, amelynek kivitelezésére pályázatot nyertek, illetve élvezik a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia és a Puskás Akadémia szakmai támogatását.

„Olyan létesítmény épül, amelyre büszke lehet a térség” – mondta Diószegi László, aki szerint a bázis egy műfüves és két éjszakai világítással is felszerelt füves pályát tartalmaz, kisegítő épületekkel. A beruházás értéke 500–600 ezer euró.Kertész Dávid, a Sepsi OSK alelnöke hozzátette: a következő ütemben a rendelkezésre álló területen megépítenek egy korszerű és magasabb rangú mérkőzésekre is omologálható játékpályát. Az utánpótlásnevelő bázis célja, hogy hazacsábítsák azokat a tehetséges gyerekeket, akik most megfelelő infrastruktúra hiányában Brassóba, vagy más településekre járnak focizni – mutatott rá Diószegi László, aki szerint céljuk, hogy néhány év múlva már helyi játékosokkal tudják erősíteni az első ligában szereplő Sepsi OSK csapatát.

Felkészítő torna és új igazolások

A Sepsi OSK főtámogatója bejelentette, hogy két frissen igazolt játékossal erősítették a csapatot, így a napokban leigazolt Constantin Grecu 29 éves craiovai balhátvéd mellett csütörtökön reggel 3 évre kötöttek szerződést Claudiu Herea középpályás játékossal, aki eddig a CS Balotești csapatánál játszott. A közeljövőben újabb igazolások várhatóak a Sepsi OSK-nál.

Diószegi László elmondta, hogy a piros-fehér csapat június 26-án Bükkfürdőre utazik edzőtáborba, ahol felkészítő mérkőzéseket játsszanak a győri Gyirmót FC-vel, illetve a szlovén bajnokságot megnyerő Maribor csapatával és a horvát bajnokság második helyezettjével a Dinamo Zagreb-bel.

Európa Kupában szerepel a Sepsi SIC kosárlabdacsapat

„Sepsiszentgyörgy kisváros, nagy szívvel és nagy lélekkel” – mutatott rá Rusz István. A kétszeres hazai bajnok és többszörös kupagyőztes Sepsi SIC női kosárlabdacsapat menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a következő idényben részt vesznek a Kosárlabda Európa Kupában (EuroCup) is.

„Kinőttük a Szabó Kati Sportcsarnokot és meg szeretnénk tölteni a Sepsi Arénát, ehhez színvonalas hazai és nemzetközi mérkőzéseket kell Sepsiszentgyörgyre hozni” – mutatott rá Rusz István, aki szerint az Európa Kupában július 4-én Münchenben lesz a sorsolás, amikor kiderül, hogy milyen csapatokkal kell megküzdenie a Sepsi SIC-nek.

A romániai kosárlabda-bajnokság pedig augusztus 20-án kezdődik, jelenleg a játékosok leigazolása zajlik. Mint ismert, továbbra is a Sepsi SIC vezetőedzője marad a bosnyák Zoran Mikes. Rusz István szerint a csapatot erősíti továbbra is az időközben sepsiszentgyörgyi lakossá vált csapatkapitány, Annemarie Gödri-Pârâu, illetve szerződést hosszabbítottak Ancuța Stoenescu, Andreea Huțanu és Kilin Tünde játékosokkal, továbbá visszahívták az amerikai Tyauna Marshall-t, leigazolták a tavaly Brassóban játszó Adrienne Webb amerikai játékost, de tárgyalnak egy svéd és egy horvát kosárlabdázóval is.

Emellett az új szabályok szerint a csapatban helyt kapnak sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és gyergyószentmiklósi ifjúsági játékosok is.

Infrastruktúrával, szakmai háttérrel és utánpótlás neveléssel építik a székelyföldi hokit

Ősztől hét székelyföldi településen nyolc légtartásos, mobil vagy fedett jégpálya szolgálja az utánpótlás-nevelést – jelentette be a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Tánczos Barna. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke szerint utolsó pillanatban próbálják a székely jégkorong utánpótlást megmenteni, és próbálják ellensúlyozni a magyarországi hoki elszívó erejét és itthon tartani a gyerekeket. Ehhez elsősorban infrastruktúrára van szükség, ezért minden jelentős székelyföldi településen utánpótlásnevelő bázisokat létesítenek.

Ez szerint idén ősztől Sepsiszentgyörgyön (a Sepsi Aréna mellett) Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában két pályát, Csíkkarcfalván, Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen működnek jégpályák. Ugyanakkor több településen beindítják a korcsolyaoktatás-programot, mert cél az, hogy egyetlen székelyföldi gyerek se kerüljön ki úgy az iskolából, hogy nem tud korcsolyázni – mutatott rá Tánczos Barna. Emlékeztetett, hogy Csíkszeredában több éve működik a korioktatás jelenleg 1600 gyerekkel foglalkoznak. Ősztől Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is beindul a program és több mint ezer fiatal tanulhat meg korcsolyázni, illetve jégkorongozni és műkorcsolyázni.

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója hozzátette: mindehhez három dolog szükséges: az infrastruktúra kiépítése, a szakmai háttér biztosítása – ami a hazai edzői gárda felkészítése révén valósul meg – és kell az is, hogy legyen elég gyerek. „Az a legfontosabb, hogy a gyerekek sportoljanak, mindegy, hogy korcsolyáznak, fociznak, kosárlabdáznak vagy más sportot űznek, lényeg, hogy mozogjanak” – mondta Nagy Attila.

Tánczos Barna a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón értékelte az átadás előtt lévő Sepsi Aréna minőségét és rámutatott, hogy a jégkorong-akadémia által biztosított versenyméretű mobil jégpályát be lehet vinni a multifunkcionális sportcsarnokba, így az megfelel akár B-ligás jégkorong világbajnokság megrendezésére is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?