Gólerős Real egy betonbiztos Juve ellen – BL-döntő előzetes

Tud-e valami váratlant húzni Zinedine Zidane, vagy a Massimiliano Allegri keze alatt rendkívül meggyőzően játszó Juventus a Real Madridot is bedarálja a Bajnokok Ligája szombat esti döntőjében? Netán a gólerős „királyi gárda” akarata érvényesül, és megvalósul végre a sorozatban eddig példátlan címvédés? – megnéztük, mit alakított a spanyol és az olasz csapat a BL jelenlegi kiírásában.

Május 10-e óta – amikor is az elődöntő utolsó mérkőzését rendezték a madridi Vicente Calderón-arénában – egyetlen kérdés foglalkoztatja azokat, akik követték a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016/17-es szezonját: Real vagy Juventus? Szombaton este a cardiffi Millennium Stadionban kiegyenesednek a kérdőjelek, az UEFA éves csúcseseménye természetesen 21 óra 45 perckor kezdődik (Romániában a Dolce Sport 1 és a Pro Tv is élőben közvetíti a walesi finálét). Az alábbiakban néhány olyan fontos szempont alapján hasonlítottuk össze a két együttest, mint a taktika, forma, ugyanakkor a lehetséges kulcsemberekről sem feledkeztünk meg.

Félelmetesen erős a Juventus védelme

Amikor a legjobb négy között Kylian Mbappé bevette Gianluigi Buffon kapuját, nagyon hosszú gólcsendet tört meg az AS Monaco csodagyereke. A torinóiak ugyanis ezt megelőzően 690 percnyi játékidőt hoztak le kapott gól nélkül. A Juventus védelméről, illetve a veterán Buffon képességeiről mindent elárul a tény, hogy 12 mérkőzés alatt csak három gólt kaptak a BL-ben. Miután kipipálta a kötelezőt, azaz első helyen jutott tovább a csoportjából, a Juve sorra focizta le ellenfeleit: a kieséses szakaszban az FC Porto után a Barcelonát, majd a Monacót is könnyedén kiejtették Allegri tanítványai.

Időközben a Real Madrid valamivel nehezebb ágon verekedte be magát a döntőbe – ez volt az ára annak, hogy félgőzzel nyomták le a csoportkört, ahol a három győzelem mellett három döntetlen is becsúszott, így Cristiano Ronaldóék a Borussia Dortmund mögött végeztek. A Real előbb a veszélyesnek tűnő SSC Napolit búcsúztatta a nyolcaddöntőben – a várakozásokkal ellentétben viszonylag könnyedén. Ez után a Bayern München alaposan megizzasztotta Zidane legényeit, majd háromgólos előny ide vagy oda, az Atlético elleni visszavágó is izgalmasra sikerült. A Real a góltermelésben jeleskedett, meccsenkénti átlagban 2,6 találatot produkáltak, ami a BL-t illeti.

A címvédő játéka helyenként ingadozott a legrangosabb sorozatban, de a Real rendre átment a vizsgákon, és ugyanez elmondható a spanyol bajnokság hajrájáról is. Apró érdekesség, hogy a madridi és a torinói csapat ugyanazon a napon biztosította be bajnoki elsőségét, a Real 93 ponttal nyerte meg a La Ligát, míg a Juventus 90 ponttal lett bajnok a Serie A-ban.

„Allegri mindent tud a fociról”  

A BL-döntő szoros csatát ígér, könnyen elképzelhető, hogy a győztes fél egygólos sikert arat szombaton. Izgalmasnak ígérkezik az edzők taktikai csatája, és ebben a tekintetben a Juventusnak lehet némi előnye. Massimilano Allegri sokkal ravaszabb stratégának tűnik, mint Zinedine Zidane, aki azért sorra nyeri a trófeákat annál a klubnál, amelynél befejezte játékoskarrierjét. Az olasz labdarúgásban hagyományosan nagy hangsúly kerül a taktikai képzésre, Allegri pedig lényegesen nagyobb repertoárból dolgozik, mint francia kollégája. A livornói edző a kezdetekben megtartotta az Antonio Conte által hátrahagyott háromvédős rendszert, idővel viszont a 3–5–2-es helyett a 4–2–3–1-re váltott át, a BL-ben pedig 3–1–4–2-őt is láttunk tőle – kérdés, hogy a döntőben melyik szerkezetet fogja bedobni.

Allegri zsenialitásáról az időközben az Olimpique Marseille-hez szerződő Patrice Evra a következőket mondta: „Abszolút mindent tud a fociról, ráadásul egy nagyon laza fickó. Ami a legjobban megfogott benne, az a Borussia Dortmund elleni visszavágón történt, miután hazai pályán 2–1-re nyertünk. A meccs előtt azt mondta, srácok, ez egy felkészülési meccs lesz! Nem akartam hinni a fülemnek, hogy a francba lenne az? Éppen egy Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt álltunk, ő pedig azt mondta, hogy egy barátságos meccs vár ránk. A videoelemzésnél megmutatta nekünk hol lesznek a szabad területek, és rávilágított a Dortmund játékának gyenge pontjaira. Esküszöm, ez volt az első eset a pályafutásom alatt, amikor úgy léptem pályára, hogy minden részletet láttam, amiről korábban szó esett. Déjà vu-érzésem volt, minden úgy volt, ahogy Allegri mondta, 3–0-ra nyertünk. Attól a naptól kezdve még inkább felnéztem rá. Ez után minden BL-meccs előtt azt kérdeztem tőle, főnök, mi van ma a menüben? Alig vártam, hogy halljam az újabb ötleteit” – méltatta egykori edzőjét a francia hátvéd.

Zidane ritkán vált szerkezetet a Real Madridnál, az exközéppályás alapvetően az offenzív 4–3–3-as játékrendszer híve. Igaz, az utóbbi időben néhányszor, így a legutóbbi spanyol bajnokin Karim Benzema mellett Cristiano Ronaldo is csatárt játszott. A 4–1–3–2-es formula jó húzásnak bizonyult, hiszen a blancók két góllal nyerték meg a Malaga elleni idegenbeli mérkőzést, nem mellesleg a portugál és a francia támadó is betalált.

Ronaldónak nagyon megy

A Bajnokok Ligája egyéni statisztikáit böngészve Cristiano Ronaldo nevével két mutatónál is találkozunk. A Juventus védelmének alaposan fel kell kötni a gatyát, CR7 a mostani sorozatban tíz gólnál, illetve hat gólpassznál jár. Ahogy azt a BL-ben láthattuk, a Juventust akcióból nagyon nehéz megfogni, a Real éppen ezért a ponthelyzetekből profitálhat. A szögleteknél, távoli szabadrúgásoknál például Sergio Ramos jöhet szóba, a válogatott hátvéd számtalanszor kihúzta már csapatát a bajból egy-egy fejesgóllal.

A másik oldalon az olaszok jolly jokere Daniel Alves volt a Bajnokok Ligájában. A Barcától igazolt jobbhátvéd a Monaco elleni elődöntő odavágóján középpályásposzton szerepelt kitűnően, aztán a hercegségben jegyzett gólpasszait az olaszországi visszavágón góllal és újabb asszittal egészítette ki. Amennyiben a Juventus Cardiffban az ellentámadásokra akar építeni, Paulo Dybala lehet a másik kulcsember, az argentin középpályás gyorsasága és technikai tudása akár végső győzelmet is érhet a „zebráknak”.

Az eddigi BL-menetelést, valamint az edzők közti tapasztalatkülönbséget figyelembe véve, a Juventus valamivel esélyesebbnek tűnik a végső győzelemre. Ugyanakkor senki nem lepődne meg azon, ha a Real Madrid sikerével zárulna az UEFA Bajnokok Ligája. A BL-ben eddig 13 alakalommal mérkőzött meg a két csapat, a Juventus hatszor nyert, a Real Madrid öt alkalommal, kétszer pedig döntetlennel zártak a csapatok. Az olaszoknál Marko Pjaca az egyedüli sérült, a spanyoloknál pedig kérdéses Gareth Bale és Daniel Carvajal játéka. A mérkőzés játékvezetője dr. Felix Brych.

Várható kezdőcsapatok

Juventus: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alves, Pjanic, Khedira, Alex Sandro, Dybala, Mandzukic, Higuain.
​Real Madrid: Navas, Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo, Kroos, Casemiro, Modric, Isco, Benzema, Ronaldo. 
 
Ön szerint ki nyeri a döntőt?
Real Madrid
Juventus
survey Maker
 
 
 
 
 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?