Kalákában készítik fel a sepsiszentgyörgyi focipályát az első ligás szereplésre

Nagyszabású közösségi összefogással megvalósítható, ami most lehetetlennek tűnik: egy hónap alatt kellene korszerűsíteni a sepsiszentgyörgyi stadiont ahhoz, hogy a Sepsi OSK július 15-től hazai pályán kezdhesse az első ligás szereplését – hívta fel a focikedvelők figyelmét Diószegi László.

A sepsiszentgyörgyi csapat tulajdonosa szerdai helyzetértékelő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy egy nappal korábban a Román Labdarúgó Liga és a mérkőzéseket közvetítő tévétársaság szakemberei meglátogatták a minisztériumi tulajdonban lévő stadiont és tanácsokat adtak a Sepsi OSK vezetőinek.

Diószegi László elmondta, számításaik szerint 300–400 ezer eurónyi befektetésre van szükség, aminek egy része közösségi összefogással megspórolható. „Sepsiszentgyörgynek van 50 ezer lakosa, ha ebből 5000 embert érdekel és fontos számára a foci, akkor most megmutathatják, hogy összefogással képesek vagyunk a lehetetlenre is” – mondta Diószegi László, aki arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy – amint idejük engedi – menjenek ki a stadionba és segítsenek. Ott reggeltől estig zajlanak a munkálatok, bármikor be lehet kapcsolódni. Ugyanakkor a térség építőipari cégeire is számítanak, amelyek munkagépekkel és emberekkel tudnának segíteni.

Ahhoz, hogy első ligában engedélyezett pályát „varázsoljanak” Sepsiszentgyörgyre, a jelenlegi 2000 férőhelyről 4500-ra kell növelni a stadion befogadóképességét, amiből 300 helynek fedettnek kell lennie. Magyarországi adomány révén vannak székek, de gond az, hogy nincs annyi lelátó, ahová ezeket fel tudnák szerelni, ezért betonból újabb lelátókat kell önteniük. Emellett több emelvényt kell kialakítani a tévés közvetítések számára, és ugyanehhez 50 kW áramforrást kell biztosítani, amit várhatóan generátorokkal oldanak meg. Mint kiderült, a focipályához közel lévő sportcsarnoknak kisebb korszerűsítésekkel megfelelő az öltözője, de a két létesítmény között valamiféle alagutat kell építeni, hogy a játékosok födve legyenek, amíg az öltözőből a pályára lépnek.

A Sepsi OSK tulajdonosa szerint elképzelhető, hogy július közepén más városban kezdik el az első ligás bajnokságot, de mihamarabb szeretnének hazai pályán játszani. Hozzátette: rossz hírt is kaptak a Román Labdarúgó Liga képviselőitől, ugyanis a brassói focipályák egyikének sincs első ligás szereplésre megfelelő engedélye. Hasonló a helyzet a marosvásárhelyi pályával is. A liga képviselői a ploiești-i pályát ajánlották a sepsiszentgyörgyieknek, de Diószegi László azt mondta, nem szeretnék olyan városban játszani hazai mérkőzéseiket, ahol ellenségként fogadják őket. Hozzátette: legvalószínűbb, hogy a medgyesi focipályán kezdenek. Jelenleg tárgyalnak erről a lehetőségről a Sepsiszentgyörgytől 150 kilométerre lévő város képviselőivel.

Diószegi László ugyanakkor leszögezte, az első ligás szereplésnél is számítanak a jelenlegi csapat minden tagjára, de néhány új játékossal fogják erősíteni a keretet. Emellett az első ligában is Valentin Suciu lesz a csapat vezetőedzője, aki már négy éve irányítja a csapatot és, az elmúlt évek sikere neki is köszönhető, illetve a stábot erősíti továbbra is a Sepsi OSK klub elnöke a 47 éves magyarországi Árki Gábor, aki legutóbb a magyar élvonalban játszó Diósgyőri VTK sportigazgatója volt. A sepsiszentgyörgyi stáb tagja marad Sándor István, aki Ukrajnában és Magyarországon is dolgozott edzőként az első osztályban, illetve Nagy Sándor másodedzőként és az utánpótlás-nevelésben szakmai igazgatóként tevékenykedik.

Árki Gábor klubigazgató a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia megbízásából, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia támogatásával Sepsiszentgyörgyön az utánpótlás felépítésével is foglalkozik. A szerdai sajtótájékoztatón elmondta: nagy kihívás számára a sepsiszentgyörgyi munka, hiszen nehéz egyszerre infrastruktúrát és klubot is építeni. Elmondása szerint jelenleg közel 200 gyerekkel foglalkoznak az utánpótlás nevelés keretében, de a következő egy évben meg szeretnék duplázni a gyerekek számát, ehhez Kovászna, Hargita és Maros megyékből egyaránt toboroznak. Emellett be szeretnék vezetni az „ovifoci” programot illetve tervben van egy női foci program beindítása is.

Sepsi OSK 2 a harmadosztályban; Edda-koncert a város főterén

Diószegi László azt is bejelentette, hogy mivel az első ligában szereplő csapatoknak joguk van a harmadik osztályban csapatot indítani, amennyiben a költségvetésük megengedi, beneveznek a Sepsi OSK2 nevű csapattal, ahol azok a játékosok kapnak játéklehetőséget, amelyek kiszorulnak az első osztályos csapatból, de ugyanide lehet majd beemelni az utánpótlásból érkező tehetséges fiatalokat. Ezeknek a játékosoknak lehetőségük lesz bizonyítani és felkerülhetnek a „nagycsapathoz” is.

A Sepsi OSK szombaton 14 órától a sepsiszentgyörgyi stadionban fogadja a CS Mioveni csapatát a 2. ligás bajnokság utolsó fordulójában. „Ez a mérkőzés egy focigála lesz” – mondta Diószegi László, aki több ezer szurkolóra számít, annak ellenére, hogy a focimeccs egybeesik a csíksomlyói búcsúval. A mérkőzés végén egy díjazási ünnepséget, jövő szerdán pedig nagyszabású fociünnepet szerveznek Sepsiszentgyörgy főterén, ahol 19 órától az Edda Művek koncertezik és lesz tűzijáték is.

Kapcsolódók

Kimaradt?