Topligák: a Bayern mutatja az utat – körkép

Az európai topligák közül a Bundesligában dőlt el leghamarabb a bajnoki cím sorsa. A Bayern München szombaton 27. alkalommal nyerte meg az első osztályú labdarúgó-bajnokságot. Hamarosan a Juventus, a Chelsea, illetve az AS Monaco követheti a bajorok példáját, miközben a La Liga hajrája nagy izgalmakat ígér.

Az FC Bayern München stílusosan zárta le a Bundesligát a 31. fordulóban, a BL-ből és a Német Kupából is búcsúzó Ancelotti-csapat a Wolfsburg elleni idegenbeli mérkőzésen gurított egy hatost a „farkasoknak”. Robert Lewandowskiék hátradőlhetnek az utolsó három fordulóban, hiszen a tízpontos előny biztosan elég lesz a címvédéshez.

Az idei Bundesliga-szezon meglepetéscsapata, az RB Leipzig továbbra is jól tartja magát, az újoncok várhatóan befutnak a második helyre. Időközben Szalai Ádám együttese, a TSG 1899 Hoffenheim rendkívül fontos három pontot gyűjtött be. Benjamini Hubner a 90. percben döntötte el az Eintracht Frankfurt elleni bajnokit, ezzel biztossá vált, hogy a kék-fehérek a következő szezonban a Bajnokok Ligájában fognak szerepelni.

Már csak az a kérdés, hogy elcsípik-e a csoportkörbe vezető harmadik helyet, vagy a BL-selejtezőt érő negyedik pozíció lesz az övék. Ebbe a Dortmund szólhat bele, a Hoffenheim éppen a BvB vendége lesz a soron következő fordulóban. A Bundesliga hajrájában Dárdai Pál Herthájának is szoríthatunk, a berliniek számára az európai kupaszereplés a tét, az Európa Ligába juthatnak be.

Bundesliga (három forduló maradt hátra): 1. és bajnok: Bayern München 73 pont, 2. RB Leipzig 63 pont, 3. Hoffenheim 58 pont, 4. Borussia Dortmund 57 pont, 5. Hertha Berlin 46 pont, 6. Werder Bremen 45 pont… A kiesőzónában: 16. Hamburger SV 33 pont, 17. Ingolstadt 29 pont, 18. Darmstadt 24 pont. Részletes tabella ITT.

Olaszországban is minden bizonnyal címvédés lesz, a Juventus akár a következő fordulóban, a torinói derbin bebiztosíthatja a scudettót. Az „öreg hölgy” sorozatban hatodszor ünnepelhet bajnoki elsőséget, és ahogy az elmúlt években, a Juvet most is a Napoli és az AS Roma követi a rangsorban. Az Inter otthonában diadalmaskodó nápolyiak a legutóbbi fordulóban minimálisra dolgozták le hátrányukat a városi rangadót veszítő Roma mögött.

A milánói klubok ezúttal is felejthető teljesítményt nyújtanak, nem úgy az Atalanta, a bergamói alakulat a Lazióval verseng az Európa Liga-csoportkört jelentő negyedik helyért. Nagy Ádám csapata, a Bologna FC csak 15. a tabellán, de a Rossoblut nem fenyegeti a kiesés.

Serie A (négy fordulóval a vége előtt): 1. Juventus 84 pont, 2. AS Roma 75 pont, 3. Napoli 74 pont, 4. Lazio 67 pont, 5. Atalanta 64 pont … A kiesőzónában: 18. Crotone 25 pont, 19. Palermo 19 pont, 20. és biztos kieső Pescara 14 pont. Részletes tabella ITT.

Antonio Conte már az első szezonjában bizonyította a Premier League-ben, hogy milyen nagyszerű edző. A korábbi olasz szövetségi kapitány irányításával a Chelsea újból stabil csapattá vált, az eddigiek alapján nehéz elképzelni, hogy a Kékek innen elbukhatják a bajnoki címet. A Chelsea kényelmetlennek ígérkező kiszállást oldott meg könnyedén az elmúlt hétvégén (0:3 az Everton otthonában), s bár a direkt rivális Tottenham szorgosan gyűjtögeti a pontokat, a Spurs négypontos hátránya azt jelenti, hogy a Chelsea-nek még egy vereség is belefér a végjátékban.

A Liverpool FC és a két manchesteri csapat között hármas versenyfutás megy a harmadik helyért, míg a gyengélkedő Arsenal jó eséllyel a BL-ről is lecsúszik jövőre. A tavalyi bajnok Leicester City menetelése ezúttal a középmezőnyhöz lesz elég, míg a harmadik kieső hely (a Sunderland és a Middlesbrough mellett) a Hull City és a Swansea között dőlhet el.

Premier League (négy forduló maradt hátra): 1. Chelsea 81 pont, 2. Tottenham 77 pont, 3. Liverpool 67 pont, 4. Manchester City 66 pont, 5. Manchester United 65 pont, 6. Arsenal 60 pont, 7. Everton 58 pont… Kiesőzóna: 18. Swansea 32 pont, 19. Middlesbrough 28 pont, 20. Sunderland 21 pont. Részletes tabella ITT.

A francia liga 34. fordulójában a Paris Saint-Germain 3–1-re kikapott az OGC Nice pályáján, a párizsiak így lépéshátrányba kerültek az egy meccsel kevesebbet játszó, amúgy pedig listavezető AS Monacóval szemben. A BL-elődöntős monacói gárda hétvégén hozta a kötelezőt a Toulouse ellen (3:1), Leonardo Jardim legénysége jelenleg három ponttal jobb a PSG-nél, amely a második helyért is meg kell küzdjön a nizzaiakkal.

Az Európa Ligában szépen menetelő Olyimpique Lyonnais a negyedik helynél magasabban nem végezhet, az OL kereken húsz ponttal van lemaradva Mario Balotelliéktől.

Ligue 1: (három forduló maradt hátra): 1. AS Monaco 83 pont, 2. Paris Saint-Germain 80 pont, 3. OGC Nice 77 pont, 4. Lyon 57 pont, 5. Bordeaux 56 pont… Kiesőzóna: 18. Caen 33 pont, 19. Nancy 32 pont, 20. Bastia 31 pont. Részletes tabella ITT.

Nemrég a madridi El Clásico visszaadta a reményt az FC Barcelona drukkereinek, a katalánok a rapszodikus, kudarccal végződő BL-szereplés után a La Liga megnyerésével menthetik meg valamelyest a szezont. A Barcelona és a Real Madrid fej-fej mellett halad a tabella élén, igaz, a „királyiak” a saját eredményeiktől függnek – ha nem hibáznak a hátralevő négy mérkőzésen, a Barca húzza a rövidebbet. Egyébként továbbra sem lehet tudni, hogy a Real pontosan mikor pótolja be a Celta Vigó-i elhalasztott mérkőzést, amely sorsdöntő lehet a végelszámolásnál.

A Real Madrid legközelebb a Granada vendége lesz, majd a Sevillát fogadja, az utolsó fordulóban pedig Málagában vendégszerepel. A Barcelona előbb a Villareallal mérkőzik meg hazai pályán, majd a Las Palmas otthonába látogat, végül az Eibart fogadja.

La Liga (három fordulóval a vége előtt): 1. FC Barcelona 81 pont, 2. Real Madrid 81 pont, 3. Atlético Madrid 71 pont, 4. Sevilla 68 pont, 5. Villarreal 63 pont, 6. Athletic Bilbao 62 pont… Kiesőzóna: 18. Gijon 24 pont, 19. Granada CF 20 pont, 20. Osasuna 19 pont. Részletes tabella ITT.

Kapcsolódók

Kimaradt?