Női kosárdöntő: Avram Iancu és Mihai Viteazu „fejet hajtott” a Székely Légió előtt

Saját, „cédulás” múltjához képest civilizáltan, mondhatni egyetemi színvonalon fogadta a Kolozsvári U kemény magja, hogy a női kosárlabdabajnokság döntőjének harmadik mérkőzésén a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC csapata 68-72-re legyőzte kedvenceit és ezzel egy győzelemre jutott a címvédéshez.

A három sikerig tartó párharc állása 2-1 a háromszékiek javára, a negyedik mérkőzést is Kolozsváron rendezik, csütörtökön este 7 órai kezdettel a Horia Demian sportcsarnokban.

Az első két, sepsiszentgyörgyi mérkőzés után - kisebb meglepetésre - 1-1-re álltak a csapatok, az U-nak az első összecsapáson sikerült elvennie a Sepsi-SIC-től az alapszakasz-győzelemmel járó pályaelőnyt. Ez a váratlan fejlemény az egekbe röpítette a kolozsvári drukkerek optimizmusát, ugyanis úgy érezték, hogy a 14 éves aszály után döntőbe jutó lányoknak van keresnivalójuk a címvédő ellen. Erre a sportvonalon érthető egészséges várakozásra rátevődött egy tetemes adag magyarellenesség, az U-s galeri által látogatott közösségi oldalakon egész héten nyomdafestéket nem tűrő hangnemben hangoltak a szerda esti összecsapásra.

A kezdő sípszóra majdnem meg is telt a Horia Demian sportcsarnok, a mintegy 2500 hazai szurkolóval 70 vendégdrukker nézett farkasszemet. 

Az első negyedben a pályán történtek az érdekesebb dolgok, az U 'tiszta' emberfogásos védekezéssel lepte meg a Sepsit, a hazai játékosok árnyékként kísérték a vendégeket, amire a címvédő bosnyák trénerének akkor még nem volt válasza. Lehet, hogy nem is tervezett közbelépni, tudva, hogy hosszabb paddal rendelkezik és az U ezzel a típusú védekezéssel saját sírját ássa meg. A szoros első negyed után a 16-17-es állás sok jót ígért. 

A második negyed közepén 21-27-es állásnál tört ki először az U-galeriből az addig mesterségesen elfojtott indulat, kétszer is belelendültek magyargyalázó rigmusokba, de becsületükre legyen mondva, hogy a hangosbemondó figyelmeztetése után elhaltak ezek a skandálások.

Közben a pályán állandósulni tűnt a Sepsi SIC vezetése, egy kicsit olyan ereszd meg/húzd meg módjára lendült meg a vendégcsapat, de az U-nak egy-egy jobb sorozattal sikerült látótávolságon belül maradnia. Nagyszünetre 35-40-es eredménynél vonultak a csapatok.

Az 5 pontos előny a harmadik negyed végére 10 pontra nőtt, elsősorban a játéjba lendülő Marshall-nak köszönhetően és úgy tűnt, hogy eldőlt az összecsapás. A fanatikus szurkolói által hajszolt U-s lányok viszont még egyszer összeszedték minden erejüket és felzárkóztak, 2 perccel a vége előtt 2 pontra olvadt a Sepsi előnye (63-65).

Az idegek harcát aztán a tapasztaltabb vendégek jobban bírták. A Maszol is élőben közvetítette Facebook-oldalán a végjátékot.

Az összecsapás 68-72-es vendéggyőzelemmel zárult, a háromszékieknek még egy mérkőzést kell megnyerniük a címvédéshez. Erre már csütörtökön sor kerülhet, ha a 19 órakor kezdődő negyedik összecsapáson is diadalmaskodni tudnak.

A vendégdrukkerek a mérkőzés után felsorakoztatták csapatjukat, amelynek elénekelték a székely himnuszt. A termet elhagyó U-sok természetesen mindent elkövettek, hogy a „műsort” élvezhetetlenné tegyék.

Kolozsváru U–Sepsi SIC 68-72
Legjobb pontdobók: Denson (24), Butulja (20) ill. Marshall (26), Jeffery és Gödri-Părău (10-10)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?