Kovács Zsófia Európa második legjobb tornásza lett Kolozsváron

Ezüstérmet nyert Kovács Zsófia a Kolozsváron rendezett torna Európa-bajnokságon a nők egyéni összetett versenyében. Az aranyat brit Elissa Downie nyakába akasztották.

A mindent eldöntő talajgyakorlat előtt 0,467 előnye volt Kovács Zsófiának a brit Elissa Downie előtt. Az izgalmakat fokozta, hogy a szigetországi tornásznak eleve egy fél ponttal erősebb gyakorlata volt talajon és nem volt elhanyagolható részlet az sem, hogy a selejtezőkben Downie egy egész ponttal nagyobb jegyet kapott Kovácsnál.

Fel volt tehát adva a lecke a 17 éves dunaújvárosi lánynak, aki addig rendkívül magabiztosan mutatta be gyakorlatait. „Megnyerte” az ugrást és a felemáskorlátot is, a gerendát pedig a 24-es mezőny harmadik legjobb eredményével abszolválta.

Eredmény

  1. Elissa Downie
  2. Kovács Zsófia
  3. Melanie de Jesus dos Santos 55,765
A sportág történetében magyar női versenyző Európa-bajnokságon egyéni összetettben ilyen jó eredményt még nem ért el. A magyar női versenyzők korábban két arany- és öt bronzérmet nyertek a kontinensviadalokon, ez az első ezüst.

„A könnyeimmel küszködök, hiszen Zsófi ezzel a teljesítményével történelmet írt! Ha valaki azt kérdezi, hogy gondoltam-e valaha arra, hogy ilyen sikert érünk-e el valaha, annak annyit mondhatok, ezért dolgozunk, ezért éri meg dolgozni! Azért jöttem ebbe a szakmába, hogy sikereket tudjak elérni, ezzel együtt sikerélményt adhassak tanítványaimnak. Ez most szerencsére sikerült. Rettentően boldog vagyok, ezzel együtt Zsófira nagyon büszke, hiszen minden gyakorlatának örülhettem. Keresem a megfelelő szavakat erre a teljesítményre, melyet tornászunk elért, hiszen olyan csodálatosan dolgozott, amelyre méltán büszke lehet. Zsófi talajgyakorlata után annyit tudtam, hogy az ezüstérem már biztosan megvan, de az angol lány gyakorlatát nem ismertem. Jó kimondani, az ezüst már biztos volt!” – mondta a mixt-zónában Trenka János, a Dunaferr SE torna szakosztályának vezetőedzője.

Kapcsolódók

Kimaradt?