„Minden egyes gólért meg kellett dolgozni” – így látta a galaci hoki-vb-t Mihály Ede

A román jégkorong-válogatott tagjai csak pár napot készülhettek együtt a galaci rendezésű világbajnoki tornára, a csapat mégis összeszokottnak tűnt, s végül magabiztos játékkal jutott fel a harmadik vonalba. Mihály Edével, a hazai hokiválogatott csíkszeredai származású húzóemberével beszélgettünk az áprilisi vb-ről. A Galaci Dunărea támadója kérésünkre az U18-as székely fiúk himnuszénekléséről is kifejtette véleményét, de beszélgetésünkben érintettük a Csíkszeredai Sportklub válságos helyzetét is.

Nemrég rendezték meg Galacon a divízió II/A világbajnokságot, ahol kiharcoltátok a feljutást. Kívülről úgy tűnt, könnyű dolgotok volt, négy meccset simán nyertetek, egyedül az izlandiak ellen nem akart semmi sem összejönni. Milyen volt a vb belülről?

Belülről a vb nem volt olyan könnyű, mint ahogy kívülről vagy a tévéből látszott. Minden egyes gólért meg kellett dolgozni, ráadásul nem volt túl sok időnk a felkészülésre, csupán három nap. Az izlandiakkal nem mentek be a helyzetek, néha van ez így, bármennyire is erőlteted, nem megy.

Az első meccsen öt gólt ütöttél a belgáknak, nem is csoda, hogy végül te lettél a torna gólkirálya. Ebben mennyire volt szerepe annak, hogy félig-meddig hazai közönség előtt játszottál?

Ebben nemcsak nekem volt szerepem, hanem az egész csapatnak. Tényleg kijött nekem a lépés, de néha legyen ilyen is. A közönség nagyszerű volt, ezt érezte mindenki, aki még nem játszott ennyi néző előtt. Amikor kikaptunk az izlandiaktól, akkor is megtapsoltak, ez máshol Romániában nem így történt volna, inkább kifütyültek, lehurrogtak volna. Meg szeretném köszönni magam és a csapat nevében is a közönségnek a nagyszerű szurkolást és bíztatást.

A MOL Ligában és a román bajnokságban Martin Lacroix ellenfeled volt, most viszont a kanadai edzővel kellett együttműködni. Mi újat tanultatok tőle?

Elsősorban azt tanultuk tőle, hogy legyünk mindig pozitívak, mert ez már felér egy fél sikerrel. Ez így is volt, az izlandi meccsen túltettük magunkat és csak előre néztünk, koncentráltunk a legközelebbi mérkőzésre.

Egy hosszú szezon után sokaknak púp a hátán eleget tenni a válogatott meghívónak. Bár nem állt össze a legerősebb keret, így is sikerült teljesíteni a célkitűzést. Hogyan látod, ez a fiatal válogatott megállja jövőre a helyét a harmadik értékcsoportban?

Ezt nehéz előre megmondani, mert messze van a következő világbajnokság. Úgy gondolom, ha reálisak vagyunk magunkkal szemben, és ha jövőben sikerül bent maradni, akkor már nem vallottunk szégyent. A többi csapat, akikkel játszani fogunk egész más hoki-iskolát végzett, mint mi és sokkal erősebb bajnokságokból jönnek a játékosok is.

Hogyan ünnepeltétek meg a feljutást?

Nagy ünneplés nem volt, mivel rögtön a meccsek után jöttünk haza Galacról, de majd megünnepeljük itthon.

A felnőtt és a korosztályos válogatottaknál is köztudottan többségben vannak a magyar ajkú játékosok. Mi a véleményed arról, hogy az U18-as fiatalok székely himnusszal ünnepelték Dél-Koreában a feljutást?

Úgy gondolom, vannak helyzetek, mikor ki kell állni a székelységért és meg kell mutatni, hogy igenis székelyek vagyunk, de ez a helyzet nem az volt. Az egész úgy jött ki, mintha direkt provokáltak volna a román sajtót, mivel a videofelvételt feltettek a közösségi portálra.

Hogyan értékelnéd a 2016/17-es szezont a klubod szemszögéből? A három sorozat közül a Románia Kupában értétek el a legjobb helyezést a Dunăreával, ott egy izgalmas döntőben győztétek le korábbi csapatodat, a Csíkszeredai Sportklubot.

Összességében meg vagyok elégedve a csapat teljesítményével, örülök, hogy megnyertük a Románia Kupát. Azonkívül minden körülmény adott volt, hogy román bajnoki döntőt játszodjunk, sajnos ez nem jött össze.

A Sportklubnak viszont összejött, de a bajnoki címet a Brassói Corona szerezte meg. A csíki hoki azért is hanyatlik az utóbbi években, mert több jó képességű helyi játékos Brassóba, Galacra igazolt. Mi ennek az oka?

Elsősorban azért igazoltunk el többen, mert nem vagyunk kellőképpen megbecsülve a vezetőség és az edzők részéről. Az egy dolog, hogy más csapatok jóval több pénzt ígérnek, de akik itthon maradnak jóval kevesebb pénzért, azoknak is folyamatosan késik a fizetés. Megvan az elvárás, hogy meg kell nyerni mindent, ha nem, akkor fenyegetőznek és jön a fizetéslevonás. De ha megnyersz valamit, akkor az ígért prémium vagy elmarad, vagy több hónap múlva kapod meg.

Szerinted mennyiben hozna változást, ha Hodos Lászlót eltávolítanák a klub éléről?

Ha eltávolítanák, vagy esetleg önszántából lemondana, csak akkor történne változás a csíkszeredai hokiban, ha egy megfelelő, a sportághoz is értő szakember kerül a helyére. Olyan valaki, aki szívvel és lélekkel csinálja, amit csinál.

A következő hokiszezon csak ősszel rajtol, mennyit tart a vakáció, mikor kezditek az alapozást?

A vakáció minden csapatnál másképp van, egyesek már májusban elkezdenek edzeni, vannak, akik júniusban, mi meg pihenünk, mert most lett vége a szezonnak. Egyelőre még nem tudom, hogy mikor kezdjük a felkészülést.

A 2017/18-as idényben is a Galaci Dunăreánál fogsz játszani?

Erre a kérdésre még nem tudok válaszolni.

Egy utolsó kérdés erejéig kanyarodjunk vissza a nemzetközi vizekre: most kezdődik a kijevi torna, ahol a magyar válogatott megpróbál visszakerülni az elitbe. Hogyan látod az esélyeket ebben a csoportban?

Szerintem a magyarok most nem jutnak vissza az elitbe, de esély persze mindig van és szurkolunk nekik.

​Mihály Ede – névjegy
1986. január 11-én született Csíkszeredában (31 éves).
A 2016/17-es szezonban a Galaci Dunărea csapatánál játszott, ezt megelőzően a Sport Club -, illetve a HSC Csíkszeredát erősítette. Szerepelt az időközben megszűnt HC Csíkszeredánál is, ugyanakkor pályafutása elején Szlovákiában, a HK Ruzinov 99 Bratislava U18 és U20-as gárdájánál légióskodott. ​
Kétszer nyerte meg a MOL Ligát (a HC-, illetve a rivális HSC Csíkszeredával is aranyérmes lett a nemzetközi sorozatban), hat alkalommal pedig román bajnoki aranyat akasztottak a nyakába (utóbbi kettőt Galacon).
A román válogatottban eddig 63 mérkőzésen összesen 38 gólt és 23 asszisztot jegyzett. (forrás: eliteprospects.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?