Kosár: legnagyobb riválisáért harcolt a Kolozsvári U-BT?

Az utolsó fordulóban lejátszott szerdai mérkőzéseknek is befolyásuk volt a negyeddöntők párosítására a férfi kosárlabda-bajnokságban. Az alapszakaszt fölényesen megnyerő Kolozsvári U-BT teljes erőbedobással, sportszerűen harcolt a Bukaresti Steaua ellen és így legnagyobb riválisát, a Nagyszebeni CSU-t juttatta fel a dobogó második fokára.  

A rájátszás előtti utolsó fordulóban két olyan olyan mérkőzést is játszottak a férfi kosárlabda-bajnokságban, amelynek eredményétől sok függhet a következőkben. Kolozsváron és Nagyszebenben is hazai győzelem szükségeltetett ahhoz, hogy a két erdélyi csapat az első helyekről vágjon neki a rájátszásnak és aztán - amennyiben ott papírforma szerint alakulnak a dolgok - a döntőben ismét egymásnak feszülhessenek.

A negyeddöntők párosítása
Kolozsvári U-BT–SCM U Craiova
Nagyszebeni CSU–Marosvásárhelyi BC
Bukaresti Steaua–BCM U Pitești
Nagyváradi CSM–Temesvári BC

A szerdai U-BT–Steaua és Nagyszebeni CSU–Nagyváradi CSM mérkőzéseken nehezebb dolguk a kolozsváriaknak volt, ugyanis nekik úgy kellett motivációt gyűjteniük, hogy tudták, rájuk nézve semmilyen - közvetlen - hatással nem lesz a mérkőzés kimenetele. Mihai Silvășan tanítványai viszont azt is tudták, hogy hosszú távon megtérülhet a bukarestiek elleni győzelem. Ugyanis a nagyszebeniek 2. helyezésével - az elődöntőbe jutás esetén - elkerülik a hosszú és fáradságos kiszállást a Steauához, a bukarestiekkel csak a döntőben találkozhatnak. De ha minden jól alakul, akkor ott sem.

Ezt az „erdélyi konspirációt” akarta felrobbantani a fővárosi klub, amely rendkívül motiváltan és karcosan állt fel a Horia Demian sportcsarnokban. A Steaua már az elején magához ragadta a kezdeményezést, az első félidőben a hazaiak csak futottak az eredmény után. (35-43) Fordulatot a harmadik negyed hozott, amikor Aleksandar Rasic gyors egymásutánban szerzett három 3 pontosával megfordult a játék menete, a 2500 fős teltház által hajszolt U visszaküzdötte magát a meccsbe. a csapatok fej-fej mellett harcoltak, az utolsó negyedre 65-65-ös állásról futottak ki a csapatok.  Itt ismét úgy tűnt, hogy a vendégeknek áll a zászló, már 70-77 volt az állás, amikor több jó egyéni teljesítménynek köszönhetően az U egyenlített és magához is ragadta a vezetést, amit már nem is engedett ki a kezéből. 

A kolozsváriak negyeddöntőbeli ellenfele SCM U Craiova lesz, akik ellen nem kellene gondot okozzon a továbbjutás.

Nem mondható el ugyanez a Nagyszebeni CSU–Marosvásárhelyi BC párharcról. Bár a Maros-partiak csak a 7. helyen végeztek az alapszakaszban nagyon jó játékerőt képviselnek, és bárki ellen van esélyük a győzelemre. A szebeniek mellett csak az szól, hogy amennyiben döntő mérkőzésre kerül sor, akkor azt hazai közönségük ellen játszhatják le.

A bajnok Nagyváradi CSM a temesváriakkal csap össze, ennek a párharcnak a győztese minden valószínűség szerint a Kolozsvári U-val mérkőzhet meg az elődöntőben.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?