Elindult a téli világjátékokra a Special Olympics-csapat

Kedden reggel Aradról indult Bécsbe a Special Olympics romániai küldöttsége. A március 14–25. között sorra kerülő értelmi fogyatékosok téli világjátéka az év legnagyobb humanitárius sporteseménye.

A 15 román sportoló hóban futásban, sífutásban, alpesi sízésben és korcsolyázásban indul majd – írta közleményében Camelia Oprea, az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó aradi INTEGRA Egyesület elnöke. A kommüniké idézte Cristian Ispast, a Special Olympics Románia igazgatóját, aki kifejtette: a romániai sportolók negyedik alkalommal vesznek részt a téli világjátékokon.

A szellemileg sérült sportolók számára azonban nagyon fontos ez, hiszen segít nekik a koncentráló-képességük fejlesztésében, a mozgások összehangolásában. „Mi több, a család nélkül elutazni egy külföldi versenyre, óriási fejlődést jelent számukra az önállósodási folyamatban és megnő az önbizalmuk is. Ez számukra és a család számára is nagy jelentőséggel bír" – tette hozzá Ispas.

Az értelmi fogyatékos sportolók részvételét támogatók segítségével sikerült biztosítani, a romániai küldöttség utaztatását például egy aradi autóbusztársaság vállalta magára.

A nyitóünnepségre március 18-án kerül sor a schladmingi Planai sportcsarnokban. A záróünnepséget március 24-én tartják Grazban. Az olimpiai játékok szellemében megrendezett Special Olympics téli világjátékokon 107 ország 2700 sportolója, 1100 edző, 3000 önkéntes és 5000 családtag vesz részt.

 

Kimaradt?