NB1: vége a téli szünetnek

A Videoton, a Budapest Honvéd és a Vasas is 34 pontról kezdi meg a tavaszi bajnoki idényt a labdarúgó OTP Bank Ligában, melyben a három éllovasnak nemcsak egymásra, hanem a címvédő, a triót négy pont hátránnyal követő Ferencvárosra is figyelnie kell.

A több mint két hónapos bajnoki szünetben a legnagyobb változások éppen a címvédőnél történtek. A zöld-fehérektől távozott többek között Nagy Dominik, Pintér Ádám és Busai Attila, de helyükre egy sor minőségi futballistát igazolt a klubvezetés. A Diósgyőrtől Bognár István, a Honvédtól Botka Endre, Németországból Kleinheisler László, Julian Koch és Janek Sternberg, míg az orosz Anzsitól a nigeri Amadou Moutari került Thomas Doll együtteséhez.

A bajnoki címre a Ferencváros mellett a legesélyesebbnek tartott Videotonnál más utat választottak, mivel szinte csak olyanok távoztak, akik az utóbbi időben kevés játéklehetőséghez jutottak. Kivételt egyedül a csatár Feczesin Róbert képez, ám az ő helyére érkezett a klub egyetlen téli szerzeménye, a horvát válogatottban is bemutatkozott, mindössze 21 éves Mirko Maric. Kovács Zoltán, a székesfehérváriak sportigazgatója az M4 Sportnak csütörtökön nyilatkozva megjegyezte, hogy Feczesinért komoly pénzt kaptak a dél-koreai Csonnam Dragonstól, és a mostani átigazolási időszakban egyetlen üzletet szerettek volna végrehajtani, azt pedig sikerült is.

A Vasas és a Honvéd meglepően jó őszi teljesítménye ellenére a komolyabb esély továbbra is arra mutatkozik, hogy a Videoton és az FTC közül kerül ki a 2016/17-es kiírás bajnoka. Kovács a Sportreggeliben mindhárom közvetlen riválist komoly ellenfélnek és kiváló csapatnak minősítette, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a Videoton nem az ellenfelekkel foglalkozik. „A legnagyobb esélyes a Videoton, s úgy gondolom, a legnagyobb riválisa a csapatnak éppen saját maga lehet” – vélekedett.

A listavezető rögtön keménynek ígérkező meccsel kezd, ugyanis szombaton délután az ősszel nagyon stabil játékot mutatott, hatodik Újpestet fogadja a felcsúti Pancho Arénában, ahol ősszel is játszotta hazai meccseit. A Henning Berg vezette fehérváriak számára némileg hátrányt jelenthet, hogy amíg számukra ez lesz az első tétmeccs 2017-ben, addig az Újpest már egy hete a Magyar Kupában pályára lépett, ráadásul nagyon meggyőző játékkal nyert Zalaegerszegen. A felcsúti helyszín viszont mindenképpen előny, hiszen pályaválasztóként csupán egyszer veszített a szezonban a gárda, még július végén.

A Ferencváros a Honvéd elleni 2–1-es MK-sikerrel indította a szezont, szombaton kora este pedig a Debrecenhez látogat, amely a bajnokság legnagyobb csalódását okozta eddig. A 2000-es évek legsikeresebb magyarországi együttese jelenleg csak a tizedik, ugyanannyi pontja van, mint a már a kieső, 11. helyen álló MTK-nak, az élbolytól pedig 14 pont a lemaradása. A mérkőzés esélyese egyértelműen a Doll-legénység, amely egy hete kifejezetten jól játszott a Honvéd ellen.

Kérdés, hogy a debreceni csapat játéka miként állt össze a téli átigazolások után, melyek révén venezuelai, bosnyák, horvát, kameruni és dél-koreai labdarúgó is érkezett a Nagyerdei Stadionba. Az egy éve komoly kiesési gondokkal küzdő, most viszont a bajnoki dobogóra hajtó Vasas szintén nehéznek ígérkező meccsel nyit, ugyanis a Haladást fogadja. A szombathelyiek hullámzóan játszottak tavaly, de időről időre megmutatták erejüket. A 19. fordulóban például 1–1-et értek el a Videoton ellen.

A Honvéd a kieséstől fenyegetett MTK-hoz látogat, melynek minden pontra óriási szüksége van.Az ősz igazi meglepetéscsapatának a Vasas mellett a Mezőkövesdet lehetett nevezni, mert a gyengébb kezdés után az ötödik helyig tornázta fel magát a tabellán. A mezőkövesdi együttestől azonban a sikeredző, Pintér Attila Felcsútra távozott a télen, így nagy kérdés, hogy nélküle is hatékony lesz-e majd a gárda. Első nekifutásra az egyik legjobbját, Bognár Istvánt elvesztő, kilencedik Diósgyőr teheti próbára az új kövesdi szakmai stábot.

OTP Bank Liga, 20. forduló
Szombat, február 18.

Videoton FC–Újpest FC 16.30
Gyirmót FC–Paksi FC 16.30
Mezőkövesd Zsóry FC–Diósgyőri VTK 16.30
MTK Budapest–Budapest Honvéd 16.30
Vasas–Swietelsky Haladás 16.30
Debreceni VSC–Ferencváros 19.00

A bajnokság állása
1. Videoton FC 34 pont
2. Budapest Honvéd 34
3. Vasas 34
4. Ferencváros 30
5. Mezőkövesd Zsóry FC 27
6. Újpest FC 27
7. Swietelsky-Haladás 26
8. Paksi FC 23
9. Diósgyőri VTK 21
10. Debreceni VSC 20
11. MTK Budapest 20
12. Gyirmót FC 13
 

Kimaradt?