A MOB Székelyföldön alapozná meg a magyar aranyakat

A Magyar Olimpiai Bizottság küldöttsége, Szabó Bence főtitkár és Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadó látogatott el hétfőn Csíkba, ahol megtekinthették a közel egy éve bemutatott Hargita-hegység rendezési terv helyszíneit. Az elégedett vendégek elmondták, előreláthatóan a jövőben a magyar olimpiai csapat több sportága is Székelyföldön töltheti fel elemeit.Csikban jart a MOB kuldottseg HSZI 20130121 01

A MOB lát fantáziát a Hargita-hegységben

A MOB főtitkára a sajtónak elmondta: a bizottság nagy fantáziát lát abban, hogy a rendezési terv által célbavett területeken alapozó edzőtáborokat rendezzenek, vagy a téli sportolók, például a biatlonisták számára edzési lehetőséget biztosítsanak, hiszen a hely természeti adottságai - Magyarországgal ellentétben - megvannak ehhez. Hozzátette: a bizottság a magyar sporttörvény alapján oriási felhatalmazást kapott , a teljes anyaországi sportélet irányításáért felelnek, beleértve a szabadidős sporttevékenységet is, így mindent megtesznek, hogy ez megvalósulhasson, mondta Szabó Bence.

A Hargita-hegység rendezési tervet tavaly júliusban mutatták be Csíkszeredában. A projekt magába foglalja a hegység területének elemzését, szem előtt tartva annak fenntartható fejlődését és egy sajátos turisztikai csomag létrehozását is. A rendezési terv szigorú betartásával olyan jogi keretet szeretnének létrehozni, amely megállítja az illegális tevékenységeket, melyek máris jelentős károkat okoztak a hegységben, csökkentve turisztikai vonzerejét. A terv közel tizenöt települést érintene.

A konkrét elképzelésekről szólva Szabó Bence a maszol.ro-nak elmondta, hogy több sportág képviselői számára fognak fizikai alapozótáborokat javasolni a térségeben. "A kajak-kenusaink például rendszeresen járnak télen sífutó táborokba, hogy a vívók számára is javasolni fogom, hogy jöjjenek el ide és aztán meglátjuk, hogy a rendezési terv hogyan fejlődik tovább" - fogalmazott a MOB-főtitkár.

Borbolyék a munkahelyteremtésre koncentrálnak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a beruházás önmagában nem cél. „A beruházás önmagában csak egy eszköz ahhoz, hogy egy célt megvalósítsunk. A Hargita-hegység rendezési tervel is az a célunk, hogy munkahelyeket létesítsünk, ehhez pedig olyan fejlesztéseket kell végrehajtanunk, amely valamilyen gazdasági körforgást eredményez majd, amely a helyiek számára új munkalehetőségeket teremthet", mondta el a maszol.ro-nak Borboly.Csikban jart a MOB kuldottseg FulopOttilia HMT foepitesze BorbolyCsaba SzaboBence Mob fotitkar MegyesiJeno miniszterelnoki fotanacsado HSZI 20130121 02 Hozzátette, ha a Hargitán a turisták eltöltik a szabadidejüket és a hegy lábainál lévő településeken ezek a turisták megfelelő vendéglátásban részesülhetnek, akkor ezt a célt el lehet érni. Keresik ugyanakkor azoknak a pontszerű fejlesztéseknek a helyszíneit, amelyek ezt a célt szolgálhatják. Legyen ez sípálya, mofetta, vagy kerékpárút.

Sportolók taposnák ki az utat a turistáknak

Mivel a rendezési terv által célbavett terület nagyrésze 1600 méterrel magasodik a tengerszint főlé, Ilyés Róbert befektetőnek az az ötlete támadt, hogy ezen a helyen egy olyan sporbázist lehet kiépíteni, amellyel sem Románia, sem Magyarország nem rendelkezik. És ha már profi sportról van szó, akkor ennek megvalósításában a két ország olimpiai bizottsága lehet a legértékesebb partner. „Ha a magyar olimpiai bizottság itt sportoltatja a sportolóinak a jelentős részét, akkor bízom benne, hogy a magyar turisták jelentős része is meggondolja magát és Ausztria, vagy Felvidék helyett inkább idejön kikapcsolódni" – tette hozzá Borboly.

Kimaradt?