Roger Federer az Australian Open bajnoka

Roger Federer győzelmével ért véget vasárnap az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes kiírása. A svájci ötszettes mérkőzésén nyert a melbourne-i döntőben nagy riválisa, Rafael Nadal ellen.

A döntő játszma elején még Nadalnak állt a zászló, a spanyol teniszező 2:0-ra, majd 3:1-re is vezetett, de Federer megfordította a finálét. Az immáron 18-szoros Grand Slam-győztes sokat hibázott a mérkőzésen (54 ki nem kényszerített hibája volt), cserében kétszer annyi nyerőt ütött, mint Nadal (73–35).

„A tenisz kemény sport, itt nincs döntetlen. Ha lenne, örömmel elfogadtam volna és megosztottam volna Rafaval… Mindenkinek köszönök mindent! Remélem jövőre újra találkozunk. Ha mégsem, ez egy csodálatos menetelés volt, ennél boldogabb nem is lehetnék, hogy sikerült győznöm ma este” – mondta a hosszú kihagyás után visszatérő Federer, aki többször is ápolást kért a találkozón.

A kilencedik helyen kiemelt Nadal úgy fogalmazott, svájci vetélytársa kicsivel jobban megérdemelte a győzelmet: „Nagyon keményen dolgoztam azért, hogy eljussak erre a szintre, ahol most tartok. Sokat küzdöttem a döntőben, de talán Roger valamivel jobban megérdemelte a győzelmet. Nem adom fel, visszatértem egy nagyon magas szintre, mindent megteszek azért, hogy egy remek szezonom legyen. Ez már a harmadik alkalom, hogy kezemben tarthatom itt az ezüsttálat, ami gyönyörű, de a trófea sokkal szebb.”

Az egymás elleni mérkőzések tekintetében Nadal továbbra is fölényesen vezet (23–12 arányban), az öt évvel idősebb Federernek viszont most már néggyel több Grand Slam-elsősége van, ezzel ő minden idők legsikeresebb férfi teniszezője. Ha megnyerte volna az Australian Opent, Nadal megelőzhette volna az örökranglistán Pete Sampras-t.  

Australian Open, férfi egyes, döntő

  • R. Federer (svájci, 17.) – R. Nadal (spanyol, 9.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3


 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?