Világbajnoki bronzérmest vert Kolozsváron a román kéziválogatott

Minden papírformát felborított az FC Barcelonát is edző Xavier Pascual keze alá került román férfi kézilabda-válogatott, amely vasárnap este több mint 5000 néző előtt győzte le 28-23-ra Kolozsvár új multifunkcionális sportcsarnokában a riói olimpia elődöntősét, Lengyelországot.

A trikolórok ezzel a győzelmükkel százszázalékos mérleggel vezetik az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjukat megelőzve Szerbiát, Fehéroroszországot és Lengyelországot. A négyszeres világbajnok román válogatott 22 éve nem jutott ki egyetlen világversenyre sem.

Magyar győzelem Hollandiában. A magyar férfi kézilabda-válogatott a vártnál sokkal nehezebben, mindössze egy góllal nyert (27-28) a holland csapat vendégeként s'Hertogenbosch-ban vasárnap, az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában. Xavi Sabaté szövetségi kapitány együttese - amely szerdán 24-16-ra verte Nyíregyházán a letteket - legközelebb májusban a dánok ellen lép pályára a kvalifikációs sorozatban. A csoportokból az első két helyezett, valamint a legjobb csoportharmadik jut ki a 2018-as horvátországi Európa-bajnokságra.

A mérkőzést Talant Dujsebajev tanítványai kezdték jobban, de a román válogatott - Mihai Popescu bravúros védéseinek is köszönhetően - tartotta magát. A rövid egyensúly-állapot után (6-6) a trikolórok a távolról pontosan célzó Ramba bombáival átvették a vezetést és szünetig kétgólosra növelték előnyüket (11-9).

A második félidő elején a lengyelek fordítottak (37. perc: 13-14), de a román csapatnak sikerült egy 7-2-es sorozatot hozni, és a 46. percre 20-16 lett az eredmény. A lengyelek ismét feljöttek, öt perccel a vége előtt 24-22 volt, ám a Pascual-legénység keményen állta a sarat és az elején nehezen megtippelhető, 28-23-as végeredményt ért el.

A végjátékban aztán minden összejött a románoknak, a mérkőzést egy kínai figurával zárták.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Xavier Pascual arra figyelmeztetett, hogy a továbbjutás még nincs bebiztosítva, a Fehéroroszország és Lengyelország elleni győzelmek jó alapot adnak a további munkához.

Románia következő meccse hazai pályán lesz, Szerbia ellen, jövő év májusában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?