Férfi kézi-vb: a „fáraók" ellen kezdenek a Mocsai-legények

Már két edzést is levezényelt Mocsai Lajos, a magyar kézilabda válogatott edzője a spanyolországi világbajnokság első, Egyiptom elleni mérkőzés helyszínén. Nagy Laciék romániai idő szerint szombaton este 8 órától játszanak az örökös Afrika-bajnok "fáraókkal".caja magica2

Tizenhét játékossal vág neki a világbajnokságnak Mocsai Lajos. „Nekünk egyszerre kell a rutinos játékosok mellett foglalkoztatni a fiatalokat, és azokat, akik már 23-28 évesek, de eddig világversenyen nem volt olyan kulcsszerepük, mint most lesz. A keret kétharmad része a nyár óta egyetlenegy hetet pihent, és túlterhelt" – fogalmazott a szövetségi kapitány a csapat összetételével kapcsolatban a kiutazás előtti sajtótájékoztatón.

Hiányos és zsúfolt posztok

Két olyan poszt van, amelyen egy-egy játékosnak kell megállnia a helyét: jobbszélen  egyedül Harsányi Gergely neve szerepel a keretben, valamint (Ilyés Ferenc távolmaradása miatt) Putics Barnának kell majd ellátnia a balátlövő feladatait. A másik oldalon viszont négy jobbátlövő is várja, hogy lehetőséget kaphasson a meccseken: Nagy László, Mocsai Tamás, Krivokapics Milorad mind rutinos játékosok, akik bizonyítottak már, de a fiatalabb generációt képviselő Ancsin Gábor is szerepet kaphat a világbajnokság meccsein.

Az utazó keret: kapusok: Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Pick Szeged) tartalék kapus: Liszkai Szilveszter (Bákói Ştiinţa); jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya); jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Nagy László (MKB Veszprém), Ancsin Gábor (Pick Szeged); irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque), Lékai Máté (Celje); beállósok: Szöllösi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MKB Veszprém); balátlövő: Putics Barna (Gummersbach); balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged); Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Az előre nevezett három kapus közül Mikler Roland és Tatai Péter fog biztosan játszani, a tartalékkapus a Bákóban játszó Liszkai Szilveszter lesz majd.

Mocsai: elvárás a nyolc közé jutás

A szövetségi kapitány, Mocsai Lajos kitért arra, hogy a londoni olimpián fölülmúlta a várakozásokat a csapat, és ezen a világbajnokságon is igyekeznek tartani a tőlük elvárt szintet. Elvárásként a legjobb nyolc közé jutást jelölte meg: a szövetségi kapitány tehát legalább két meccsre számít még a csoportkört követő kieséses szakaszban.caja magica

Már a csoportjában sem lesz könnyű dolga a válogatottnak, hiszen a házigazda spanyolok és az olimpiai bronzérmes horvátok ellen is meg kell vívnia Mocsai csapatának: az Egyiptom és Autrália elleni meccseket követően, január 15-én, kedden mérkőznek meg a horvátokkal (este 22:15-ös kezdéssel), és két nappal később kerül sor a házigazdák elleni rangadóra (január 17, 20:00).  Az utolsó csoportmeccsre jövő szombaton kerül sor Algéria ellen (január 19-én, 22:15-től), ezután derül ki az, hogy a magyarok hányadik helyen végeztek csoportjukban és milyen ellenfelet kapnak a nyolcaddöntőben.

 

Kimaradt?