FRISSÍTVE – Vb-selejtező: döntetlent játszott a Daum-csapat

Nem találta a fogást keményen küzdő ellenfelén a román labdarúgó-válogatott. A szintetikus gyepszőnyeggel ellátott Astana Arénában gólnélküli döntetlent játszottak a csapatok.

Az utóbbi napokban többször is felmerült Bicfalvi Erik neve a kazah-román mérkőzést felvezető tudósításokban. Többen arra számítottak, hogy a nagykárolyi középpályás kedd este ott lesz a kezdőben, mivel a szibériai Tom Tomszk játékosának amúgy is ismerős a műfüves pálya. Ezzel az elképzeléssel nem értett egyet Christoph Daum, aki ugyanazt a támadónégyest küldte pályára, mint néhány napja Örményországban. Egyedül a balhátvéd-poszton változtatott a német edző, Iasmin Latovlevici helyett ezúttal Alin Toșca indult harcba.

Nem túlzás csatát emlegetni, ugyanis a hazaiak keményen odatették a csontot. Dragoș Grigoret, a románok csapatkapitányát már az első félidő közepén le kellett cserélni. A Dinamo korábbi hátvédje vérző orral hagyta el a pályát. Beszédes egyébként a szabálytalanságokra vonatkozó statisztika, a kazahok közel háromszor annyit „komiszkodtak”, mint Săpunaruék (20–7).

Bár a román válogatott néha zavart okozott az ellenfél tizenhatosában, összességében az történt, amit a hazaiak elterveztek: jól működő ötvédős rendszerükkel újabb döntetlent harcoltak ki hazai pályán.

A románok fájlalták, hogy az első félidő végén az orosz játékvezető nem ítélt büntetőt Chipciu esésénél. Az Anderlecht szélsője meg is sérült az Akhmetovval való találkozás után, így a második félidőre őt is le kellett váltani. Az első játékrészt még Christoph Daum együttese irányította, de a második 45 percben a sárga mezesek nem igazán találták Talgat Bajsufinov taktikájának ellenszerét.

A legnagyobb gólszerzési lehetőség azonban a végére maradt: Andone beállásával Stancu visszakerült a bal szélre, ahonnan a 87. percben veszélyesen kapura tört – lövését hárította Pokatilov, szerencséjére az ismétlésre érkező Enache elcsúszott, így tisztázhatott a kapus. A kazah csapat leginkább beadásokkal veszélyeztette Tătărușanu kapuját, az első félidőben egymás után kétszer is talpra ugrottak a kazah nézők, de előbb Grigore hibáját nem tudta kihasználni a „sasok” támadója, majd Tătărușanu volt résen egy öngól-gyanús akciónál.

Ahogy várható volt, a román válogatott nagyon megszenvedett Kazahsztánban, a végeredménnyel pedig a szerényebb képességű, de kedd este határozottabban játszó kazah együttes lehet elégedettebb. Izgalmasnak ígérkezik a novemberi negyedik forduló, a bukaresti román-lengyel mérkőzés után minden bizonnyal okosabbnak leszünk, ami a kijutási esélyeket illeti.

FRISSÍTÉS: A lengyeleket Varsóban komolyan megizzasztotta az az örmény alakulat, amelyet pénteken a Daum-csapat atomjaira szedett. Pedig az örmény futballisták ezúttal is emberhátrányban szerepeltek, igaz, nem az első percektől. Lengyelorszában Gael Andonian hagyta cserben a társait, őt a 30. minutumban állította ki a bíró. Sokáig 1–1 állt az eredményjelzőn, és az izgalmas végjátékban a csereként beállt Özbiliz beteljesíthette volna a bombameglepetést. Az ellentámadás viszont kimaradt, a túloldalon pedig Lewandowski gólra váltotta Błaszczykowski szabadrúgását – ha nehezen is, de hozták a kötelezőt a franciaországi Európa-bajnokság negyeddöntősei.
Némiképp meglepő eredmény született viszont Dániában, ahol a montenegróiak egy góllal győztek . Joveticsék ezzel élre álltak a csoportban.

Labdarúgó vb-selejtező, 3. forduló
E-csoport

  • Kazahsztán–Románia 0–0
     
  • Kazahsztán: Pokatilov – Logvinenko, Malij, Akhmetov, Bejsebekov, Shomko – Smakov – Muzhikov, Bajzhanov (Nurgalijev), Kuat (Tagybergen) – Khizhnicsenko (Murtazajev).
     
  • Románia: Tătărușanu – Toșca, Săpunaru, Grigore (Moți), Benzar – Hoban, Marin – Chipciu (Enache), Stanciu, Popa – Stancu (Andone).
     
  • Lengyelország–Örményország 2–1 (0–0)
  • gól: Mkoyan (48., öngól), Lewandowski (90+5.), ill. Pizzelli (50.)
  • kiállítva: Andonian (30.)
     
  • Dánia–Montenegró 0–1 (0–1)
    gól: Beqiraj (32.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?