Jövőre még izmosabb lehet a Sportolimpia műsora

A sportszerűség jegyében, különösebben incidensek nélkül zajlott Kolozsváron az erdélyi középiskolások olimpiája. A jelenlegi hat sportágból és tizenöt versenyszámból álló programot jövőre tovább bővíthetik a szervezők.

Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia második kiadása stílszerűen a fiúk kosárlabda-döntőjével ért véget a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban. Akárcsak a riói játékokat, a kolozsvári sportolimpiát is a kosarasok zárták, a fiúknál a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai mérkőztek meg a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum képviselőivel.

A helyenként izgalmas döntőt a vásárhelyi srácok viszonylag simán nyerték, a kézdivásárhelyi csapat a végén hiába próbálkozott hárompontosokkal, nem tudta ledolgozni a kétszámjegyű hátrányt. „Bolyai! Bolyai! Bolyai!” – zúgott a csarnok, amelynek lelátója megtelt diákokkal, tanárokkal, érdeklődőkkel. Íme a döntő utolsó pillanatai:



A II. Sportolimpián az iskolák közül éppen a Bolyai emelkedtek ki a mezőnyből, három arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel. Szép számban gyűjtött dobogós helyezéseket két kolozsvári tanintézmény, a Báthory István Elmélet Líceum (három arany, öt ezüst, négy bronz), valamint az Apáczai Csere János Elméleti Líceum (két arany, három ezüst, két bronz).

Ami a kiemelkedő egyéni teljesítményeket illeti, Molnár László (Apáczai) atlétikában két aranyat és egy ezüstöt nyert, Mihály Zsolt (Mikes Kelemen Elméleti Líceum) szintén két aranyat és egy ezüstöt úszott, míg a lányok közül Szőcs Boróka (atléta, Bolyai Farkas Elméleti Líceum) ugyancsak két aranyat és egy ezüstöt vihetett haza – közölték a szervezők.

A közel hétszáz erdélyi középiskolást megmozgató sportrendezvényen nem történt különösebb incidens – tudtuk meg Grabán Zsolt főszervezőtől. A kézilabdatornán volt egy komolyabb sérülés, az egyik gyereknek betört a feje, de az ilyen típusú kellemetlenségek a sporttal együtt járnak, magyarázta Grabán Zsolt, aki szerint a Sportolimpia legemlékezetesebb pillanata Szabó Katihoz fűződik.„A legnagyobb pillanat a Szabó Katié volt. Nem gondoltam volna, hogy a Kolozsvári Magyar Opera telt házzal várja Katit, és azt a vastapsot, annak erősségét és őszinteségét még nem éltem át sehol. Ez szerintem mindenkinek nagy élmény volt, hogy eljött és ott lehetett az ünnepségen, ahol a múltban csillogó olimpikonok, a Rióban porondra lépők és a Mi középiskolás olimpikonjaink együtt ünnepelhettek” – nyilatkozta a Maszolnak a főszervező.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy évről-évre új sportágakkal bővítsék a programot. Idén az úszószámokat tűzték műsorra, megtudtuk, jövőre melyik sportágak jöhetnek szóba a bővítésnél: „Fokozatosan szeretnénk növelni a versenyszámokat, hogy ennek következtében több fiatal jöjjön a rendezvényre. Még nem döntöttünk a 2017-es olimpia programjáról, de megemlítenék pár sportágat, amelyekkel bővülhet a program: asztalitenisz, tollaslabda, strandröplabda.”

A sportolimpián jelenleg atlétikában, kosárlabdában, kézilabdában, labdarúgásban, röplabdában, illetve úszásban versenyeznek a középiskolás diákok. Az idei kiadás eredményeit itt böngészheti, hangulatvideókért, fotókért, látogasson el a Sportolimpia Facebook-oldalára!

A Sportolimpia partnere és támogatója a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Kolozs Megyei Sport- és Ifjúsági Hatóság, valamint a Kolozs Megyei Önkormányzat. A rendezvényt Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának és Kolozsvár Helyi Tanácsának támogatásával szervezték meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?