Paralimpia 2016: újabb vívóra lehetnek büszkék a szatmárnémetiek

Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet, a szatmárnémeti születésű, magyar színekben versenyző Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának tőr egyéni versenyében a riói paralimpia szerdai versenynapján.

Krajnyák, az UTE 37 éves sportolója a bronzmérkőzésen a kínai Csang Csung-cuj ellen nyert 15-12-re óriási csatában. „Nagyon nehéz volt” - ezek voltak az első szavai Krajnyák Zsuzsannának, aki azt mondta: a londoni negyeddöntő után ez volt élete második legnehezebb asszója. Négy éve, a brit fővárosban ugyancsak harmadik lett. „Nagyon készültek rám a kínaiak, ez érezhető volt. Nem tudtam teljesen azt vívni, amit szoktam, kellett váltanom, ami nem volt könnyű, de végül megoldottam.”

Krajnyák kedden elvesztette a harmadik helyért rendezett összecsapást párbajtőrben, most viszont megszerezte a magyar küldöttség kilencedik érmét Rióban. Négy ezüst mellett ez az ötödik bronz.

A magyar vívó rendellenességgel született, a bal lába nem fejlődött ki teljesen, ezért szerepel az A sérültségi kategóriában. Magyarország egyik legeredményesebb parasportolója a kerekesszékes vívást 1998-ban kezdte el, és azóta több világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert, a paralimpiákon pedig ezt megelőzően nyolcszor volt dobogós egyéniben és csapatban.

Osváth, a Törekvés SE 31 éves vívója - aki hétfőn kardban is második volt - a fináléban a kínai Je Zsu-ji ellen vesztett 15-8 arányban.

„Jobban hangzana, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok, de boldog vagyok a két ezüstéremmel - nyilatkozott Osváth Richárd, aki négy éve Londonban harmadik volt ebben a fegyvernemben. - A döntőbeli riválisom nagyon tudta, hogy mit kell csinálni ellenem, korábban vívtunk már többször is, most nagyon jól vívott, nem tudtam vele mit kezdeni."

Osváthé a riói magyar küldöttség tizedik érme, öt bronz mellett ez az ötödik ezüst.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?