EURO-2016: Anglia búcsúzott, Izland meglepetésre a nyolc között

Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot a franciaországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében, Nizzában. Az izlandi együttes - amely a csoportkörből a magyar válogatott mögött másodikként jutott tovább az F jelű négyesből - a vasárnap esti negyeddöntőben a házigazda francia csapattal mérkőzik Párizsban.

Az angolok csapatkapitánya, Wayne Rooney 115. alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben, ezzel - David Beckhammel - holtversenyben második a válogatottsági örökrangsorban, már csak a 125 fellépést számláló Peter Shilton áll előtte. Anglia legutóbbi négy Eb-mérkőzése tizenegyes-párbajjal végződött a kieséses szakaszban, ebből a legutóbbi hármat elvesztették.

Eredmény, nyolcaddöntő: Izland-Anglia 2-1 (2-1); Nizza, Stade de Nice, 33 901 néző, v.: Damir Skomina (szlovén); gólszerzők: R. Sigurdsson (6.), Sigthórsson (18.), illetve Rooney (4., 11-esből); sárga lap: G. Sigurdsson (38.), A. Gunnarsson (65.) illetve Sturridge (47.)

A találkozó villámgyors gólváltással indult: a negyedik percben Rooney értékesített magabiztosan egy büntetőt, majd két percre rá Izland az első támadásából egyenlített Ragnar Sigurdsson révén. Ez volt az Európa-bajnokságok történetének első olyan mérkőzése, amelynek első hat percében mindkét együttes betalált.

Az izlandi csapat ezután is aktívan támadott, s Sigthórsson góljával a 18. percben a vezetést is megszerezte. Ez volt az izlandi támadó első kaput eltaláló lövése a kontinenstornán 263 perc alatt. A szünetig mindkét fél előtt adódott lehetőség, ám betalálni egyiknek sem sikerült. Az angoloknak azonban nem kellett kétségbe esniük, ugyanis legutóbbi három olyan összecsapásukat megnyerték, ahol hátrányban voltak a félidőben.

A szünet után nem sokkal Ragnar Sigurdsson ollózásánál nagyot védett Joe Hart. Ezt követően az angolok kerültek - némileg meddő - mezőnyfölénybe. Ezzel azonban nem tudtak élni, sőt kontrákból az izlandiak előtt adódtak nagyobb lehetőségek, így meglepetésre a 323 ezer lakosú északi szigetország csapata mérkőzhet a házigazdával a legjobb nyolc között.

Kapcsolódók

Kimaradt?